Jak dociąć blat kuchenny?

Zamawiane podczas aranżowania kuchni meble oraz blaty kuchenne są zazwyczaj sprzedawane osobno, dlatego konieczny jest ich osobny montaż. Można o pomoc zwrócić się do profesjonalisty lub spróbować sił samemu. Drugie rozwiązanie wymaga zachowania kilku ważnych zasad.

Jak dociąć blat kuchenny?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

18.09.2018 15:31

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przygotowanie blatu kuchennego do docięcia

Decydując się na samodzielne docięcie blatu kuchennego, należy wziąć pod uwagę wymiary i dopasowanie blatu do zamontowanych mebli. Pierwszym krokiem powinno być sprawdzenie, czy są one skręcone równo. Chodzi zarówno o odległość od ściany, jak i frontów względem siebie. Poza tym nie bez znaczenia pozostaje równy poziom wysokości dolnych szafek kuchennych. Zamontowanie blatu na nierównej powierzchni może bowiem wywołać wiele kłopotów, zwłaszcza osobom, które na co dzień niewiele mają wspólnego z szeroko pojętym stolarstwem.

Docinanie blatu kuchennego

W dopasowaniu blatu kuchennego ważne jest zachowanie zapasów. Zamówiony blat powinien być większy niż powierzchnia wyznaczona przez dolne szafki kuchenne z dwóch powodów. Po pierwsze pozwoli to na zamaskowanie wszelkich nierówności, po drugie da dodatkowe centymetry na wystającą poza meble część blatu, dzięki której ten jest o wiele bardziej funkcjonalny. Z racji tego, że szafki kuchenne nie przylegają do ściany, blat kuchenny powinien zostać docięty tak, aby pokrywał tę przerwę. Od frontu z kolei wysunięcie blatu wynosić może od 2 cm do 4 cm.

Ważne jest ponadto narzędzie do docięcia blatu kuchennego. Powinno mieć odpowiednią piłę, która nie poszarpie materiału, a w zamian da estetyczne i równe cięcia. Najlepsza będzie pilarka z szyną prowadzącą, czyli tzw. prowadnicą. Dzięki niej cięcia blatu będą precyzyjne. Sprawdzi się zarówno przy odcinaniu krawędzi, jak i wycinaniu otworów w blacie kuchennym na płytę indukcyjną czy zlew.

Przed rozpoczęciem cięcia blatu kuchennego należy naszkicować sobie ołówkiem linie, które staną się dla pilarki torem. Ważne jest zaznaczenie wszystkich rogów. Również docinanie powinno być jak najbardziej precyzyjne.

Montowanie i wykończenie blatu kuchennego

Montowanie blatu kuchennego po docięciu wymaga użycia kątowników i wkrętów do drewna (a przy tym wiertarko-wkrętarki) lub jeśli to możliwe również kleju, którym przytwierdza się blat do korpusu szafki.

Nie należy zapomnieć ponadto o wykończeniu i zabezpieczeniu blatu kuchennego. Do pierwszej czynności przydadzą się listwy, które montowane są między płytą blatu a ścianą oraz między dwoma płytami. Szczeliny między blatem a zlewem lub płytą kuchenki powinno się z kolei uzupełnić silikonem.

wyposażenie kuchniblat kuchennyblaty kuchenne
Komentarze (1)