Jak elegancko nakryć stół?
Estetyczny sposób serwowania potraw ma ogromny wpływ na to jak odbieramy cały posiłek. Jedzenie pięknie podane postrzegamy jako bardziej wyrafinowane, ekskluzywne i po prostu smaczniejsze. Dlatego estetyczny sposób nakrycia stołu jest równie ważny jak wspaniałe menu. Oto proste zasady, które pomogą nam nakryć stół zgodnie ze wszystkimi zasadami savior-vivre. Warto o nich pamiętać nie tylko w Święta, piękna aranżacja umili nam także codziennie posiłki.
11.12.2012 | aktual.: 31.08.2018 11:08
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Obrus
Nakrywanie stołu zawsze zaczynamy od rozłożenia obrusa. Ważne, aby zwisy z boku stołu były jednakowej długości, jak zwisy u jego szczytu.
Talerz baza
Elementem podstawowym, od którego zaczynamy ustawianie zastawy, jest duży talerz zwany talerzem bazą. Jest on elementem dekoracyjnym, nie służy do jedzenia. Talerz bazę zabieramy w momencie serwowania posiłku. Talerze ułożone jeden na drugim, które często pojawiają się na naszych stołach, to podstawowy błąd. Stosy to sposób ekspozycji, stosowany w sklepach z porcelaną, ma na celu zaprezentowanie jak największej liczby produktów. Taki bogaty stół wygląda efektownie, dlatego stylizacje zostały przeniesione na domowe stoły. Mimo swojej niewątpliwej urody, nie świadczy o dobrych manierach.
Sztućce
Klasyczne i najbardziej popularne ułożenie sztućców rozpoczynamy od ułożenia sztućców do dania głównego, które kładziemy najbliżej talerza. Z prawej strony talerza układamy duży nóż, potem łyżkę oraz mały nóż, natomiast z lewej strony duży oraz mały widelec. Należy pamiętać, że nóż zawsze kładziemy ostrzem do środka. Układ sztućców nie jest jednak sztywno określony, przy każdym posiłku może wyglądać inaczej. Generalna zasada jest taka, żeby najbliżej talerza układać sztućce używane najpóźniej, a najdalej te, z których będziemy korzystać w pierwszej kolejności. Osoba siedząca przy stole nie powinna się zastanawiać, które sztućce będą odpowiednie do podawanego dania - zawsze sięga po te które leżą na zewnątrz.
Talerzyk do pieczywa
To mały talerzyk, który stawiamy po lewej stronie nakrycia. Na talerzykach kładziemy noże do masła, ostrzem skierowanym w lewą stronę. Noże do masła to jedyne sztućce, które kładziemy na talerzu. Wszystkie pozostałe leżą na stole.
Kieliszki
Na stole stawiamy trzy kieliszki: największy to kieliszek do wody, który jest nazywany gobletem, średni – kieliszek do czerwonego wina, najmniejszy – kieliszek do białego wina. Do serwowania wody możemy zamiast gobletu możemy podać szklankę, wtedy jest ona najmniejsza ze wszystkich naczyń. Jako pierwszy z trzech kieliszków stawiamy goblet, jego nóżka powinna znaleźć się w prostej linii nad łyżką. Niżej po prawej stronie nieco po skosie stawiamy kieliszek do wina białego; na końcu, wyżej - kieliszek do wina czerwonego. Kieliszki powinny tworzyć trójkąt.
Świece
To element typowo dekoracyjny, który zawsze stawiamy na środku stołu. Zamiast świec może pojawić się bukiet.
Solniczka i pieprzniczka
To bardzo ważny element, ustawiamy je zawsze na środku stołu, obok świecznika. Jeśli stół jest bardzo długi, powinno być kilka zestawów do soli i pieprzu. Zestawy powinno ustawiać się co cztery nakrycia, w ten sposób nigdy nie trzeba podawać soli dalej niż sąsiadowi.
Serwetka
To jeden z ostatnich elementów nakrycia stołu. Kładziemy ją zawsze na dużym talerzu bazie. Serwetka może być złożona w finezyjne kształty i wtedy staje się elementem dekoracyjnym stołu. W czasie posiłku serwetka przestaje pełnić rolę dekoracji a staje się elementem chroniącym ubrania.