GotowaniePrzepisySekret wybornego rosołu. Jeden owoc zadziała cuda. Dodaj go do wywaru

Sekret wybornego rosołu. Jeden owoc zadziała cuda. Dodaj go do wywaru

Żeby ugotować dobry rosół potrzeba nie tylko świeżych, dobrej jakości warzyw i mięsa, ale też czasu. Najlepsze wywary to te, które gotują się długo. Aby wzmocnić ich smak, warto sięgnąć po nieoczywiste dodatki. Jednym z nich są owoce.

Rosół nabierze aromatu, jeśli dodasz do niego pół jabłka
Rosół nabierze aromatu, jeśli dodasz do niego pół jabłka
Źródło zdjęć: © 123RF
Aleksandra Kisiel

Każdy kucharz i kucharka mają swój sprawdzony przepis na idealny rosół. Receptury, które są sprawdzone, przekazywane są z pokolenia na pokolenie, a nierzadko strzeżone jak rodzinny skarb. Niektórzy robią rosół na opiekanych w niskiej temperaturze kościach wołowych, inni sięgają po ogromne ilości warzyw, jeszcze inni gotują zupę przez kilka godzin, na małym ogniu. Wszystko po to, aby rosół miał głębię, a jego smak był wielowymiarowy.

Przepis na rosół. Odrobina słodyczy, by podkreślić smak

Jeśli do tej pory szukasz swojego mistrzowskiego przepisu na rosół, warto zwrócić oczy w kierunku Azji. Mocne, aromatyczne wywary są specjalnością kuchni tajskiej, wietnamskiej czy japońskiej. A stosowane przez tamtejszych kucharzy kompozycje ziół, przypraw i dodatków mają na celu wydobycie głębi i smaku umami z zup.

By to osiągnąć, warto do gotującego się rosołu dodać pół słodkiego, dość twardego jabłka – miękkie zbyt szybko się rozgotuje i bulion nie będzie idealnie klarowny. Słodycz owocu podkreśli smak mięsa i sprawi, że całość nabierze bardziej intensywnego, szlachetnego smaku. Dodawanie owoców do wytrawnych potraw nie jest przecież nowością w polskiej kuchni. Dość wspomnieć kaczkę w jabłkach, suszone śliwki wrzucone do bigosu czy polędwiczki wieprzowe podawane z morelami.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)