Jak wybrać smaczny i zdrowy chleb?
Źródło cennych składników
Chleb jest na liście codziennych zakupów większości Polaków. Przeciętny Polak zjada go około 55 kg rocznie. Nic dziwnego, że producenci pieczywa oferują coraz szersza gamę produktów, kuszą modnymi dodatkami oraz wymyślają działające na wyobraźnię nazwy.
Chleb jest na liście codziennych zakupów większości Polaków. Przeciętny Polak zjada go około 55 kg rocznie.
Nic dziwnego, że producenci pieczywa oferują coraz szersza gamę produktów, kuszą dodatkami oraz wymyślają działające na wyobraźnię nazwy.
Dobre pieczywo jest źródłem węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, E, kwasu foliowego, minerałów takich jak wapń, potas, magnez, żelazo, fosfor czy cynk.
Warto więc poznać kilka zasad, by w piekarni dokonać dobrego i zdrowego wyboru.
Tekst: Weronika Weremko-Oszuścik, dietetyk (Poradnia Dietetyczna Dieta4U)