Jak zmniejszyć spożycie soli?
W małych ilościach nam służy
Nadciśnienie, udar mózgu, włóknienie mięśnia sercowego, uszkodzenie błony śluzowej żołądka i odwapnienie organizmu - brzmi strasznie? Te choroby grożą osobom, które konsumują zbyt dużo soli. Jeśli jemy produkty przetworzone i odżywiamy się w fast-foodach, nasze dzienne spożycie tego minerału może zostać przekroczone nawet dwukrotnie!
Nadciśnienie, udar mózgu, włóknienie mięśnia sercowego, uszkodzenie błony śluzowej żołądka i odwapnienie organizmu - brzmi strasznie? Te choroby grożą osobom, które konsumują zbyt dużo soli. Jeśli jemy produkty przetworzone i odżywiamy się w fast foodach, nasze dzienne spożycie tego minerału może zostać przekroczone nawet dwukrotnie!
5 gramów - taka jest maksymalna dzienna dawka spożycia soli dla zdrowej osoby dorosłej, ustalona przez Światową Organizację Zdrowia. Według obliczeń dietetyków, większość z nas konsumuje dziennie około 10 gramów.
Chlorek sodu (chemiczna nazwa soli kuchennej) w małych ilościach nam służy, ponieważ reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, jednak jego nadmiar jest bardzo szkodliwy.
Niestety, duże ilości chlorku sodu zakamuflowane są w wielu produktach spożywczych. Aby spożywać mniej tzw. białej śmierci, wystarczy zmienić kilka przyzwyczajeń żywieniowych.
Tekst na podst. Aujourdhui.com Anna Loska/(AL)/(kg), WP Kobieta