Trwa ładowanie...
ycipk-2qbrlz

Jakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów

Smakosze z łatwością poruszają się pomiędzy zasadami dotyczącymi sposobu podawania wina i wyboru kieliszków. Nie każdy z nas jest jednak specjalistą. Mało kto wie, jakich błędów nie popełniać i jak zachowywać się w otoczeniu różnych rodzajów wina. Ta sztuka nie jest jednak tak trudna, jak może się to wydawać. Poznaj kilka reguł, dzięki którym będziesz czuł się dużo swobodniej i prawidłowo podasz swoim towarzyszom kieliszek wina.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Wino powinno być podawane w odpowiednich kieliszkach
Wino powinno być podawane w odpowiednich kieliszkach (Fotolia)
ycipk-2qbrlz

POSTAWOWA ZASADA PODAWANIA WINA
Wino doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich, oficjalnych okazji i randek. Ważne, by podawać je prawidłowo i zestawiać z właściwymi potrawami. Choć nowatorscy restauratorzy i mistrzowie kulinarni powoli kruszą podwaliny zasady, że czerwone wino podajemy do czerwonego mięsa, a białe do owoców morza, ryb i białego mięsa, w domowych warunkach nadal warto ją stosować. Nie znając się dobrze na winach, to najbezpieczniejszy sposób, by ten duet się udał. Wino otwieramy za pomocą otwieracza - najważniejsze, by nie przebić nim korka z drugiej strony - jego odrobinki mogą wówczas wpaść do butelki i zrujnować całą przyjemność. Otwierając wina musujące, staraj się zrobić to jak najciszej i powoli - nie uronisz wtedy nawet kropli cennego trunku. Głośny huk wyjmowania korka może być uznany za duży nietakt.

ycipk-2qbrlz

WINO BIAŁE
Wino białe może być przyjemniejsze dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z winami. Ma delikatniejszy aromat niż wino czerwone Podajemy je w kieliszkach na wysokiej nóżce, jednak mniejszych niż do win czerwonych. Białe wino nie potrzebuje dużej powierzchni do kontaktu z powietrzem, więc czarka nie jest duża i pękata, ma natomiast kształt lekko rozchylającego się tulipana.

WINO CZERWONE
Nie da się ukryć, że wino czerwone ma więcej aromatu niż białe. Jest bardziej złożone i skomplikowane. Przyjemność jego picia jest zupełnie inna. Wino czerwone podajemy w wyższej temperaturze. Dobrze wiedzieć, że ten rodzaj nabiera aromatu w kontakcie z powietrzem. Z tego właśnie powodu kieliszki do jego podawania są bardziej pękate i większe - więcej powietrza może do niego dotrzeć.

ycipk-2qbrlz

*WINA MUSUJĄCE I SZAMPANY *
W tego rodzaju trunkach najważniejsze są bąbelki, więc powinniśmy walczyć, by pozostało ich jak najwięcej. Z tego właśnie powodu wino musujące czy szampan zawsze podawane są w wąskich kieliszkach, które zwężają się ku górze. Ten kształt pozwala na obserwowanie musowania oraz utrudnia bąbelkom ucieczkę.

Zobacz też: Jakim alkoholem wznieść toast w sylwestra?

ycipk-2qbrlz

Podziel się opinią

Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku


ycipk-2qbrlz

ycipk-2qbrlz
ycipk-2qbrlz