GotowaniePrzepisyJakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów

Jakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów

Jakie kieliszki do wina? Nie popełnij tych błędów
Źródło zdjęć: © Fotolia
Monika Zonenberg

29.12.2017 15:17, aktual.: 29.12.2017 15:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smakosze z łatwością poruszają się pomiędzy zasadami dotyczącymi sposobu podawania wina i wyboru kieliszków. Nie każdy z nas jest jednak specjalistą. Mało kto wie, jakich błędów nie popełniać i jak zachowywać się w otoczeniu różnych rodzajów wina. Ta sztuka nie jest jednak tak trudna, jak może się to wydawać. Poznaj kilka reguł, dzięki którym będziesz czuł się dużo swobodniej i prawidłowo podasz swoim towarzyszom kieliszek wina.

POSTAWOWA ZASADA PODAWANIA WINA
Wino doskonale sprawdza się podczas spotkań towarzyskich, oficjalnych okazji i randek. Ważne, by podawać je prawidłowo i zestawiać z właściwymi potrawami. Choć nowatorscy restauratorzy i mistrzowie kulinarni powoli kruszą podwaliny zasady, że czerwone wino podajemy do czerwonego mięsa, a białe do owoców morza, ryb i białego mięsa, w domowych warunkach nadal warto ją stosować. Nie znając się dobrze na winach, to najbezpieczniejszy sposób, by ten duet się udał. Wino otwieramy za pomocą otwieracza - najważniejsze, by nie przebić nim korka z drugiej strony - jego odrobinki mogą wówczas wpaść do butelki i zrujnować całą przyjemność. Otwierając wina musujące, staraj się zrobić to jak najciszej i powoli - nie uronisz wtedy nawet kropli cennego trunku. Głośny huk wyjmowania korka może być uznany za duży nietakt.

WINO BIAŁE
Wino białe może być przyjemniejsze dla kogoś, kto dopiero zaczyna swoją przygodę z winami. Ma delikatniejszy aromat niż wino czerwone Podajemy je w kieliszkach na wysokiej nóżce, jednak mniejszych niż do win czerwonych. Białe wino nie potrzebuje dużej powierzchni do kontaktu z powietrzem, więc czarka nie jest duża i pękata, ma natomiast kształt lekko rozchylającego się tulipana.

WINO CZERWONE
Nie da się ukryć, że wino czerwone ma więcej aromatu niż białe. Jest bardziej złożone i skomplikowane. Przyjemność jego picia jest zupełnie inna. Wino czerwone podajemy w wyższej temperaturze. Dobrze wiedzieć, że ten rodzaj nabiera aromatu w kontakcie z powietrzem. Z tego właśnie powodu kieliszki do jego podawania są bardziej pękate i większe - więcej powietrza może do niego dotrzeć.

*WINA MUSUJĄCE I SZAMPANY *
W tego rodzaju trunkach najważniejsze są bąbelki, więc powinniśmy walczyć, by pozostało ich jak najwięcej. Z tego właśnie powodu wino musujące czy szampan zawsze podawane są w wąskich kieliszkach, które zwężają się ku górze. Ten kształt pozwala na obserwowanie musowania oraz utrudnia bąbelkom ucieczkę.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (10)