Jakie płytki do kuchni nad blatem?

Jakie płytki do kuchni nad blatem?

Jakie płytki do kuchni nad blatem?
Źródło zdjęć: © iStock.com
30.11.2018 12:53, aktualizacja: 07.02.2023 15:12

Między szafkami kuchennymi potrzebne jest nie tylko efektowne, ale również łatwe do wyczyszczenia pokrycie ścienne. Jakie płytki do kuchni nad blatem sprawdzą się najlepiej? Porównujemy rodzaje kafelek i wybieramy te, które mogą być inwestycją na długie lata.

Czy warto zdecydować się na płytki do kuchni nad blatem?

Przestrzeń nad blatem kuchennym wymaga szczególnej troski, bo to tam gromadzi się najwięcej zabrudzeń, które powstają podczas gotowania. Trzeba regularnie czyścić ją z tłustego osadu i plam po sosach. Dlatego właśnie płytki kuchenne sprawdzają się w tym miejscu idealnie. Ich największą zaletą jest to, że nadają się szybkiego i wielokrotnego mycia – bez większego ryzyka, że ulegną wytarciu lub stracą kolor. Potrafią służyć bardzo długo, bo płytki na ścianach – w przeciwieństwie do płytek podłogowych – nie są narażone na silny nacisk czy uderzenia spowodowane upadkiem ciężkich przedmiotów. Co więcej, płytki mają niewyczerpany potencjał aranżacyjny. Da się zatem z nich stworzyć bardzo ciekawą dekorację, która może przełamać nieco monolityczny charakter nowoczesnych mebli kuchennych.

Rodzaje płytek ściennych do kuchni

Ci, którzy stoją przed wyborem płytek do kuchni na ścianę, nie mają łatwego zadania. Ilość wzorów, kształtów i wielkości, w jakich występują kafelki, przyprawia o zawrót głowy. Ze względu na materiał, z którego zostały wykonane, płytki ceramiczne dzielą się na glazurę, terakotę, gres, klinkier i cotto. Te zaś podlegają dalszym podziałom, które powstają w wyniku stosowania rozmaitych technik produkcji. Jeśli wziąć pod uwagę wykończenie płytek do kuchni, można mówić o kafelkach szkliwionych, nieszkliwionych, polerowanych i angobowanych (matowionych).

Obraz
© iStock.com

Da się również dokonać bardzo ogólnej klasyfikacji, związanej ze sposobem obróbki – na płytki kalibrowane i retyfikowane. Te pierwsze są odmianą tradycyjną. Po wypaleniu sortuje się je w partie zbliżone pod względem rozmiarów, co na etapie montażu wiąże się z wymogiem zastosowania nieco grubszej fugi. Natomiast płytki retyfikowane docina się na tyle precyzyjnie, by miały niemal identyczne rozmiary (wahania są dopuszczalne w granicach 0,2 mm). Dlatego właśnie nadają się do układania z użyciem minimalnej ilości fugi. Tworzą jednolitą pokrycie ściany, które idealnie wpisuje się w najnowsze trendy wnętrzarskie.

Kryteria wyboru płytek do kuchni

Zakup płytek do kuchni – nad blat i na resztę ściany – powinien być poprzedzony analizą ich parametrów, które rozpoznaje się na podstawie klas: nasiąkliwości, ścieralności, antypoślizgowości, odporności na działanie poszczególnych substancji (olejów, kwasów, detergentów i innych), wytrzymałości na nacisk, soki temperatury, plamy czy zarysowania. W przypadku płytek do kuchni nad blat największe znaczenie powinny mieć nasiąkliwość (najlepiej 3–6% lub mniej), twardość i związana z nią ścieralność (optymalna to PEI II–III), a także łatwa zmywalność i odporność chemiczna.

Obraz
© iStock.com

Jakie płytki do kuchni wybrać nad blat?

Idealne płytki ceramiczne do kuchni nad blat łączą w sobie zadowalające parametry techniczne, stylowy wygląd oraz atrakcyjną cenę. W tym miejscu bardzo często układa się kafelki z cyfrowo drukowanym wzorem, które kosztują więcej niż gładkie (nawet powyżej 100 zł/m2). Do kuchni pasują szczególnie płytki inspirowane hiszpańsko-portugalskimi azulejos, czyli płytkami zdobionymi mozaiką z motywami roślinnymi i geometrycznymi. Nie zawsze sprawdzą się one jednak w nowoczesnym wnętrzu, gdzie – oprócz niezwykle popularnych płytek szklanych do kuchni – świetnie wygląda gres szkliwiony. Udanym eksperymentem mogą okazać się również płytki kuchenne o matowym wykończeniu, jednak tylko takie, które mają gładką fakturę. Kafelki z zagłębieniami strukturalnymi to siedlisko trudnych do usunięcia zanieczyszczeń, a nierówna powierzchnia utrudnia pielęgnację.

Obraz
© iStock.com

Wśród modnych typów płytek ściennych do kuchni są wszelkie wyroby ceramiczne o nietypowych kształtach: fazowanych cegiełek (subway), heksagonów (tzw. plastrów miodu) i oktogonów, a także równoległoboków, które nadają się do układania w popularny wzór chevron (czyli jodełkę). Wybór w głównej mierze zależy od stylistyki wnętrza, a także od zdobień występujących na frontach meblowych. Największe pole do manewru mają ci, którzy stawiają na gładkie meble oraz jednolite blaty. Mogą oni oddać się prawdziwemu szaleństwu nie tylko w zakresie doboru kształtów, ale również kolorystyki płytek kuchennych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także