UrodaJedzenie, które doda ci urody

Jedzenie, które doda ci urody

Jedzenie, które doda ci urody

Jeśli chcesz poczuć się niesamowicie i przez długie lata cieszyć się dobrą kondycją skóry, włącz kilka poniższych produktów do swojej diety. Dzięki nim cera nabierze koloru i będzie wyglądała zdrowo.

Jeśli chcesz poczuć się niesamowicie i przez długie lata cieszyć się dobrą kondycją skóry i włosów, włącz kilka poniższych produktów do swojej diety. Dzięki nim cera nabierze koloru i będzie wyglądała zdrowo.

Zacznijmy od czerwonej papryki. To warzywo poprawi kondycję naszej skóry. A wszystko dzięki dużej ilości antyoksydantów. Osoby, które spożywają dużo przeciwutleniaczy i witaminy C, przez długie lata cieszą się dobrym stanem skóry.

Czerwona papryka to przede wszystkim bogactwo beta-karotenu, a także dobre źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E. Warto wiedzieć, że jedna czerwona papryka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, która stymuluje procesy widzenia. Natomiast w połączeniu z witaminą E poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Poza tym nie tylko regeneruje naskórek i odbudowuje włókna kolagenowe, ale również wzmacnia naczynia krwionośne.

Tekst na podst. cosmopolitan.com Monika Stypułkowska/ms/(kg)

1 / 7

Jogurt grecki

Obraz
© 123RF

Dietetycy podkreślają, że jogurt grecki nie tylko świetnie smakuje, ale przede wszystkim zawiera dużo białka, dzięki któremu dłużej czujesz się nasycona. Poza tym ekspert ds. urody Narine Nikogosian zaznacza, że jest również bogaty w aminokwasy, które pomogą pozbyć się cieni pod oczami.

Czeka cię nieprzespana noc? Zjedz wcześniej jogurt grecki, a nie będziesz miała kłopotów z podkrążonymi oczami. Ponadto jogurt dostarcza organizmowi składników odżywczych i probiotyków, które są cenne dla naszego zdrowia. Warto dodać, że skutecznie walczy też z nadwagą.

2 / 7

Fasola

Obraz
© 123RF

Fasola jest nie tylko pyszną przekąską, ale można ją wykorzystać także do poprawy kondycji naszych włosów. Fasola i inne rośliny strączkowe zawierają dużo białka, cynku, żelaza i biotyny, które wzmacniają włosy.

Nierzadko niedobór biotyny jest odpowiedzialny za suchość i łamliwość włosów. Co ciekawe, jedząc fasolę, zmniejszamy ryzyko zachorowania na raka piersi, cukrzycę i nadciśnienie tętnicze. Poza tym fasola dzięki zawartości tryptofanu. To aminokwas, który podnosi między innymi poziom serotoniny w mózgu - poprawia sen i koncentrację.

3 / 7

Seler

Obraz
© 123RF

Seler wzmacnia układ odpornościowy, oczyszcza organizm z toksyn i przyspiesza metabolizm. Sok z selera poprawia wygląd skóry i włosów, a także redukuje obrzęki. Warto wiedzieć, że seler eliminuje nieświeży oddech.

Według Jennifer Wider warzywo to musimy dłużej przeżuwać, co sprawia, że w czasie tego procesu produkuje się więcej śliny, która niszczy obecne w jamie ustnej bakterie, m.in. te odpowiedzialne za nieprzyjemny oddech.

4 / 7

Ostrygi

Obraz
© 123RF

Ostrygi są nie tylko afrodyzjakiem, ale pomagają także w walce z trądzikiem. Jennifer Wider twierdzi, że owoce morza takie jak ostrygi czy małże, zawierają duże ilości cynku, który ułatwia gojenie się ranek. Najczęściej to niedobór cynku jest odpowiedzialny za zmiany skórne.

5 / 7

Brokuły

Obraz
© 123RF

Brokuły zawierają dużo cennych przeciwutleniaczy, które poprawiają krążenie, a także witaminę C, m.in. odpowiedzialną za jędrność i elastyczność cery.

Dzięki temu twoja skóra jest dotleniona i ma naturalny blask. Poza tym usuwają uciążliwy problem niedoskonałości skórnych, opóźniają starzenie i poprawiają wzrok. Pomagają także zachować prawidłowy stan włosów i paznokci.

6 / 7

Marchew

Obraz
© 123RF

Marchew jest warzywem, które uchroni naszą skórę przed słońcem, gdyż zawiera naturalny filtr przeciwsłoneczny. Liczne badania potwierdzają, że jedzenie marchewki poprawia wygląd i koloryt skóry oraz przywraca jej naturalny blask.

Ponadto doskonale uelastycznia cerę (spowalnia powstawanie zmarszczek), redukuje zaczerwienienia, ma właściwości przeciwzapalne oraz zwiększa odporność skóry na infekcje.

7 / 7

Łosoś

Obraz
© 123RF

W diecie poprawiającej kondycję skóry powinny znaleźć się również ryby. Nieocenioną rolę odgrywa łosoś. Ta smaczna ryba jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają zwalczać stres i zapewniają dobre samopoczucie.

Poza tym poprawiają funkcjonowanie naczyń krwionośnych, układu odpornościowego oraz korzystnie wpływają na gospodarkę hormonalną i pracę serca. Pełnią także kluczową funkcję w utrzymaniu jędrnej skóry i zachowaniu jej młodzieńczego wyglądu.

Tekst na podst. cosmopolitan.com Monika Stypułkowska/ms/(kg)

zmarszczkiurodatrądzik

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)