FitnessJedzenie na przeziębienie

Jedzenie na przeziębienie

Jedzenie na przeziębienie
27.01.2006 15:06, aktualizacja: 29.05.2010 19:10

Łatwiej zapobiegać niż leczyć, a najprostszym sposobem zwiększenia odporności jest właściwa dieta.

*Gdy nastają chłodne, deszczowe dni, nasz organizm bardziej niż kiedykolwiek jest podatny na infekcje. By się przed nimi ustrzec, wystarczy jeść dużo świeżych lub mało przetworzonych warzyw i owoców. A także czosnek, cebulę i chrzan, czyli produkty, którymi od wieków zwalcza się przeziębienia. Tajemnica ich działania tkwi w związkach siarki, które nadają im charakterystyczny zapach i działają bakteriobójczo. Czosnek (zawiera allicynę) *Działa odkażająco, niszczy bakterie i grzyby. Ma właściwości odtruwające, zapobiega zawałom, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Przeciwdziała nowotworom, korzystnie wpływa na pracę mózgu i układu pokarmowego.

*Cebula (zawiera allinazę) *Leczy przeziębienia, grzybicę, infekcje dróg moczowych, reumatyzm, obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, wzmacnia. Indianie stosowali ją jako środek na ukąszenia, a medycyna chińska na oparzenia.

*Chrzan (zawiera silgrin) *Doskonale radzi sobie z bakteriami, łagodzi kaszel i stany zapalne zatok, przeczyszcza nos oraz wzmacnia układ odpornościowy. Ponadto rozrzedza krew, obniża poziom cholesterolu, zapobiega nowotworom, zmniejsza obrzęki.

Ważne składniki *W profilaktyce ważną rolę pełnią witaminy i minerały. Antyoksydanty (m.in. wit. C, A, E, selen) wspomagają system obrony organizmu przed chorobami.
*
Witamina C
– utrudnia przenikanie drobnoustrojów przez błony śluzowe. Występuje w cytrusach, kiszonej kapuście, papryce, natce.
Witamina A – dobrym jej źródłem są wątróbka i nabiał, a także papryka i brukselka, w których występuje w formie betakarotenu.
Witamina E– zawiera ją olej, tłuste ryby, pestki, orzechy.
Selen – występuje w orzechach, mięsie, produktach zbożowych.
Cynk – zwiększa ilość przeciwciał i komórek obronnych w organizmie, hamuje wzrost bakterii chorobotwórczych. Znajdziesz go w mięsie, rybach, przetworach zbożowych.
Żelazo – wzmacnia odporność, najwięcej jest go w mięsie.

Wzmacniające propozycje *- Kanapka z twarożkiem wymieszanym z czosnkiem i posiekaną natką pietruszki – natka jest nie tylko doskonałym źródłem witaminy C, ale też bardzo skutecznie neutralizuje nieprzyjemny zapach czosnku.
*
- Sałatka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulą
– dostarcza dużo witaminy C, betakarotenu i składników bakteriobójczych.
- Sałatka z pomidorów i cebuli – to witaminy i betakaroten.
- Ćwikła – czyli ugotowane buraki wymieszane ze startym chrzanem. Taka jarzynka to doskonały dodatek do zimowych obiadów.
- Herbata z dodatkiem mięty i bzu czarnego – mięta i bez zmniejszają bóle głowy i kaszel.
- Herbatka z miodem – by miód zachował swoje właściwości antybakteryjne, trzeba go dodać do ciepłej, a nie gorącej herbaty.

*Sok z cebuli *To naturalny lek na przeziębienia, kaszel i grypę. Cebulę trzeba pokroić na plastry lub posiekać i wrzucić do słoiczka, przesypując cukrem (1–2 łyżki). Można też dodać 1–2 ząbki czosnku. Słoiczek zamknąć, odstawić na kilka godzin.
Powstały sok pić kilka razy dziennie. W lodówce można go trzymać do 2 dni.