Jemy to, co lubią nasi znajomi

Nasz sposób odżywiania nie zależy tylko do naszych upodobań i przyzwyczajeń. W towarzystwie wybieramy również potrawy, które lubią nasi przyjaciele i znajomi – wykazały badania psychologów amerykańskich. Opublikował je tygodnik „Time”.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

Nasz sposób odżywiania nie zależy tylko do naszych upodobań i przyzwyczajeń. W towarzystwie wybieramy również potrawy, które lubią nasi przyjaciele i znajomi – wykazały badania psychologów amerykańskich. Opublikował je „Time”. Badacze University of Illinois w Urbana-Champaign oraz Oklahoma State University namówili jedną z restauracji w Stillwater w stanie Oklahoma na eksperyment, podczas którego przez trzy miesiące w 2010 r. proponowano klientom trzy różne karty menu.

Jedną z nich była ta, jaką zwykle oferuje restauracja. Pozostałe dwie ułożyli już psychologowie.

W jednej z tych dwóch spreparowanych kart jadłospisu przy wszystkich potrawach podano, ile zawierają kalorii. W drugiej karcie oprócz informacji o kaloryczności potraw umieszczono również kolory świateł używanych w sygnalizatorach ruchu ulicznego. Te z zielonym światłem zawierały nie więcej niż 400 kcal, z żółtym miały od 401 do 800 kcal, a z czerwonym – powyżej 800 kcal.

Klienci, którzy otrzymali kartę menu z kolorowymi sygnalizatorami kaloryczności, tak jak tego oczekiwano częściej wybierali potrawy, które są zdrowsze, szczególnie wtedy, gdy przebywały w towarzystwie innych osób. Świadczy to o tym, że ludzie poddają się presji otoczenia.

Specjaliści badali również zadowolenie klientów restauracji z wyboru potraw. W tym przypadku okazało się, że satysfakcja zależy nie tylko od ceny i kaloryczności potrawy, ale wpływa na nią również wybór innych osób. Nawet te osoby, które początkowo były mniej zadowolone z tego, co wybrały, często zmieniały zdanie, gdy inna towarzysząca osoba wybrała przystawkę, zupę lub drugie z tej samej kategorii kaloryczności.

Jedna z autorek badań Brenna Ellison z University of Illinois komentuje, że chętniej wybieramy tłustsze i droższe potrawy, gdy podobnie postępują nasi znajomi. „Jeśli zatem chcesz się zdrowo odżywiać, na wspólny posiłek wybieraj te osoby, które preferują slow food” – twierdzi uczona.

(PAP/ma)

POLECAMY:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Opowiedziała o udziale w programie. "Jesteśmy pod ostrzałem kamer"
Opowiedziała o udziale w programie. "Jesteśmy pod ostrzałem kamer"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Stylistka oceniła kreację Nawrockiej. "Coraz większa świadomość stylu"
Stylistka oceniła kreację Nawrockiej. "Coraz większa świadomość stylu"
Omija w sklepie. "Niezależnie, co jest napisane z przodu opakowania"
Omija w sklepie. "Niezależnie, co jest napisane z przodu opakowania"
Tak wygląda jego małżeństwo. "Dla niektórych związków to zabójcze"
Tak wygląda jego małżeństwo. "Dla niektórych związków to zabójcze"
Zachwyciły w "nagich sukienkach". Aktorki brylowały w tych kreacjach
Zachwyciły w "nagich sukienkach". Aktorki brylowały w tych kreacjach
Posadź tę roślinę we wrześniu. Zamieni ogród w zaczarowaną krainę
Posadź tę roślinę we wrześniu. Zamieni ogród w zaczarowaną krainę
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
"Mówię stanowcze 'nie'". Architekt z programu Szelągowskiej grzmi
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Maść z apteki za 7 zł. Jak żelazko na zmarszczki
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Stanęła na ściance w sukni z rozcięciem. Flesz zrobił swoje
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?
Nowy trend w randkowaniu. Czym jest "shrekowanie"?