Jemy to, co lubią nasi znajomi
Nasz sposób odżywiania nie zależy tylko do naszych upodobań i przyzwyczajeń. W towarzystwie wybieramy również potrawy, które lubią nasi przyjaciele i znajomi – wykazały badania psychologów amerykańskich. Opublikował je tygodnik „Time”.
03.11.2013 | aktual.: 15.11.2013 07:47
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nasz sposób odżywiania nie zależy tylko do naszych upodobań i przyzwyczajeń. W towarzystwie wybieramy również potrawy, które lubią nasi przyjaciele i znajomi – wykazały badania psychologów amerykańskich. Opublikował je „Time”. Badacze University of Illinois w Urbana-Champaign oraz Oklahoma State University namówili jedną z restauracji w Stillwater w stanie Oklahoma na eksperyment, podczas którego przez trzy miesiące w 2010 r. proponowano klientom trzy różne karty menu.
Jedną z nich była ta, jaką zwykle oferuje restauracja. Pozostałe dwie ułożyli już psychologowie.
W jednej z tych dwóch spreparowanych kart jadłospisu przy wszystkich potrawach podano, ile zawierają kalorii. W drugiej karcie oprócz informacji o kaloryczności potraw umieszczono również kolory świateł używanych w sygnalizatorach ruchu ulicznego. Te z zielonym światłem zawierały nie więcej niż 400 kcal, z żółtym miały od 401 do 800 kcal, a z czerwonym – powyżej 800 kcal.
Klienci, którzy otrzymali kartę menu z kolorowymi sygnalizatorami kaloryczności, tak jak tego oczekiwano częściej wybierali potrawy, które są zdrowsze, szczególnie wtedy, gdy przebywały w towarzystwie innych osób. Świadczy to o tym, że ludzie poddają się presji otoczenia.
Specjaliści badali również zadowolenie klientów restauracji z wyboru potraw. W tym przypadku okazało się, że satysfakcja zależy nie tylko od ceny i kaloryczności potrawy, ale wpływa na nią również wybór innych osób. Nawet te osoby, które początkowo były mniej zadowolone z tego, co wybrały, często zmieniały zdanie, gdy inna towarzysząca osoba wybrała przystawkę, zupę lub drugie z tej samej kategorii kaloryczności.
Jedna z autorek badań Brenna Ellison z University of Illinois komentuje, że chętniej wybieramy tłustsze i droższe potrawy, gdy podobnie postępują nasi znajomi. „Jeśli zatem chcesz się zdrowo odżywiać, na wspólny posiłek wybieraj te osoby, które preferują slow food” – twierdzi uczona.
(PAP/ma)