Jeśli chcesz schudnąć, lepiej z tym nie zwlekaj
05.03.2013 11:00, aktual.: 05.03.2013 11:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Wprowadzenie zmian w swojej diecie w młodszym wieku nie tylko pomaga osiągnąć lepsze rezultaty u osób, które chcą schudnąć, ale dodatkowo – jak dowodzą naukowcy – może odwracać negatywne zmiany, jakie zaszły w ich sercu z powodu nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. U tych, którzy przez większość swojego życia są otyli, szkody mogą być nie do naprawienia.
Wprowadzenie zmian w swojej diecie w młodszym wieku nie tylko pomaga osiągnąć lepsze rezultaty u osób, które chcą schudnąć, ale dodatkowo – jak dowodzą naukowcy – może odwracać negatywne zmiany, jakie zaszły w ich sercu z powodu nadmiernej ilości tkanki tłuszczowej. U tych, którzy przez większość swojego życia są otyli, szkody mogą być nie do naprawienia.
Dwa główne czynniki ryzyka w chorobach układu krążenia to otyłość i wiek. Im dłużej w organizmie znajdują się zbyt duże pokłady tkanki tłuszczowej, tym większy wpływ wywierają na serce. Badacze nie są jednak pewni, w którym momencie życia zmiany w sercu, spowodowane przez nieprawidłową dietę, stają się nieodwracalne.
Eksperyment, przeprowadzony na myszach na Uniwersytecie Medycznym Johnsa Hopkinsa w USA, wskazuje, że lepiej zacząć walczyć ze zbędnymi kilogramami w młodym wieku. - Nasze badanie dowodzi, że im dłużej myszy były otyłe, tym większe istniało zagrożenie, że uszkodzenie ich serca było nieodwracalne – twierdzi kierujący testem dr Majd AlGhatrif. Naukowcy chcieli sprawdzić, czy ograniczenie kalorii w jakikolwiek ochronny sposób wpływa na serce u otyłych myszy, cierpiących na niedobór leptyny i czy rezultaty skromniejszej diety są takie same w różnych grupach wiekowych.
Leptyna to hormon, produkowany przez komórki tłuszczowe, wysyłający do mózgu sygnał, że organizm jest najedzony. Zbyt niski poziom leptyny prowadzi do objadania się i otyłości. Autorzy eksperymentu porównali rezultaty diety z ograniczoną liczbą kalorii u dwu- i siedmiomiesięcznych myszy. Gryzonie w obu grupach straciły taką samą wagę, a u starszych myszy nowy sposób odżywiania zmniejszył negatywne efekty, jakie nagromadzona tkanka tłuszczowa wywierała na serce.
U dwumiesięcznych myszy rezultaty były natomiast jeszcze bardziej spektakularne. Dieta nie tylko przywróciła ich sercu prawidłowe czynności rozkurczowe, ale udało się także zmniejszyć jego otłuszczenie, co pomogło unormować zachodzące tu procesy komórkowe.
Zdaniem naukowców, szkody wyrządzone sercu przez otyłość u starszych myszy sięgnęły granicy, po przekroczeniu której stały się nieodwracalne. - Nie wiemy, czy taka sama reguła dotyczy ludzi, a jeśli tak, to jaki wiek taką granicę wyznacza – mówi dr AlGhatrif. – Jednak podstawowe przesłanie jest takie, że bardziej korzystne jest zrzucenie nadmiernych kilogramów w młodszym wieku.
Na podst. Dailymail.co.uk Izabela O’Sullivan (ios/mtr), kobieta.wp.pl