FitnessJod - z czym to się je?

Jod - z czym to się je?

Jod - z czym to się je?
Źródło zdjęć: © sxc.hu

28.09.2009 16:05, aktual.: 07.06.2010 23:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jodu musimy sobie cały czas dostarczać, organizm nie produkuje go. Wystarczy spacer brzegiem morza.

Ten pierwiastek należy do grupy określanej jako mikroelementy, czyli występujące w organizmach roślinnych i zwierzęcych w bardzo małych ilościach. Zalicza się do nich m.in. żelazo, fluor, bor, kobalt, miedź, chrom, cynk, mangan, molibden, selen i jod. Ale niedobór (także nadmiar) nawet tak małej ilości jodu prowadzić może do powstania wola tarczycy i upośledzać różne procesy fizjologiczne.

Choroba ta jest znana od wieków, opisują ją starożytne dokumenty chińskie, hinduskie. Niezwykle ważny jest właściwy poziom tego pierwiastka u kobiet w ciąży, bo niedobór może spowodować niewłaściwy rozwój płodu. Dlatego nie bójmy się jodowanej soli i nie złośćmy na sztormową pogodę podczas pobytu nad naszym Bałtyckim Morzem (ale także nad każdym innym słonym morzem). Tam stężenie jodu w powietrzu jest stale kilkakrotnie wyższe, niż w głębi kraju.

Podczas wietrznej pogody na plaży unosi się aerozol jodowy, rozpylany przez wzburzone fale. A im większe fale, tym więcej jodu. Spacer brzegiem takiego wzburzonego morza pozwala przyswoić sobie najwięcej tego pierwiastka. Bo jodu musimy sobie cały czas dostarczać, organizm nie produkuje go. Pierwiastek odkrył w 1811 roku chemik Bernard Courtois, choć w tym samym czasie kilku innych badaczy było blisko odkrycia i oznaczenia. Nazwę nadał i właściwości zbadał także Francuz - Joseph Louis Gay-Lussac. W Polsce profilaktykę niedoboru jodu wprowadzono już w latach 30. ub. wieku, głównie przez jodowanie soli kuchennej.

Z czym możemy spożywać jod? Występuje w codziennie spożywanych produktach, ale także w niewielkiej ilości. Najbogatsze są produkty hodowane w glebach bogatych w jod, te najbliżej morza. Im dalej od fal Bałtyku, tym jodu w glebie i wodach mniej. Najwięcej jodu zawierają ryby morskie, w tym dorsz, flądra, sardynka, tuńczyk i ...kawior. Jod jest w winie, białym serze, marchwi, owocach morza. Niektóre warzywa z rodziny krzyżowatych (np. kapusta, kalafior) zawierają rodanki, które działając antagonistycznie do jodków, mogą pogorszyć przebieg niektórych schorzeń tarczycy.

W przypadku mieszkańców górskich regionów Polski warto więc częściej zastępować kapuśniak i bigos potrawami z ryb. Oczywiście morskich. W przypadku dużego niedoboru jodu lekarz zaleci przyjmowanie preparatów z pierwiastkiem, a dzieci z południowej Polski wyśle do „zielonych szkół’ nad morze.

Na koniec dodajmy, że jod używany jest także do innych celów, niż ochrona naszego zdrowia i prawidłowego rozwoju. Ma bowiem zastosowanie w produkcji barwników oraz w fotografice. Znany środek dezynfekcyjny o intensywnie fioletowej barwie, czyli jodyna także zawiera związki jodu. Jod bywa odczynnikiem przy analizach chemicznych.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także
Komentarze (6)