Jogurtowy zawrót głowy

Jogurt, kefir, kwaśne mleko czy maślanka - w czasach mojego dzieciństwa wyglądały zawsze tak samo. Stały smutne w szarych, plastikowych skrzynkach, w brzydkich sklepach z nabiałem. Na ogól niezbyt ładnie pachniały, co mnie do tych produktów skutecznie zniechęcało. Wiedziałem jedynie, że z mleka można zrobić ulubiony przeze mnie budyń waniliowy. Reszta mlecznej rodziny mnie nie obchodziła. Gdy umarł komunizm, zaczęła się nowa era jogurtu...

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Jogurt, kefir, kwaśne mleko czy maślanka - w czasach mojego dzieciństwa wyglądały zawsze tak samo. Stały smutne w szarych, plastikowych skrzynkach, w brzydkich sklepach z nabiałem. Na ogól niezbyt ładnie pachniały, co mnie do tych produktów skutecznie zniechęcało. Wiedziałem jedynie, że z mleka można zrobić ulubiony przeze mnie budyń waniliowy. Reszta mlecznej rodziny mnie nie obchodziła. Gdy umarł komunizm, zaczęła się nowa era jogurtu...

Po raz pierwszy kolorowe, smakowite i różnorodne jogurty widziałem w Berlinie Zachodnim jakieś 25 lat temu. Nie ma sensu snuć kombatanckich wspomnień. To był po prostu szok estetyczny. Nie jest w stanie zrozumieć tego ten, kto dziś codziennie ogląda setki mlecznych i jogurtowych deserów w każdym sklepie osiedlowym czy supermarkecie. Wszystkie pudełka były kolorowe, a owoce w środku aromatyczne i słodkie. Wówczas, zachwycony nowym odkryciem, nie podejrzewałem, że wiele tych jogurtowych przysmaków z prawdziwym jogurtem nie ma nic wspólnego. Moja świadomość konsumencka rodziła się w bólach i powoli, podobnie jak u większości Polaków. Dopiero od kilku lat dokładnie sprawdzam, czy jogurcik, który kupuję, ma coś wspólnego z naturalnym jogurtem. Niestety w większości wypadków ocena wypada negatywnie.

W jogurtach roi się od sztucznych barwników, aromatów „identycznych z naturalnymi”, króluje w nich żelatyna i rozmaite słodziki. Produkty są nienaturalnie odtłuszczane, aromatyzowane i kolorowane. W większości smakują wyśmienicie i „naturalnie”. Jednak z samą naturą i zdrowiem mają niewiele wspólnego.

Jogurty znane są podobno od zarania cywilizacji, jednak współcześnie osiągnęliśmy mistrzostwo w ich produkcji i ulepszaniu. Podobno nadal najlepsze i najzdrowsze produkty powstają w takich krajach, jak Bułgaria, Turcja czy Grecja. Czym dalej na północ Europy, tym z jogurtami bywa gorzej. W Polsce przyzwyczajeni jesteśmy do delikatnej konsystencji jogurtów. Natomiast, jeśli ktoś kiedyś próbował oryginalnego jogurtu greckiego czy tureckiego (np. z miodem), to wie, że tamtejsze wyroby są przede wszystkim bardziej kwaśne i mniej „aksamitne”. Trzeba je dobrze wymieszać, niemalże ubić widelcem, by uzyskać jednolitą masę.

Najprościej rzecz ujmując, naturalne jogurty są produkowane z mleka, w którym przez ponad 5 godzin rozwijają się odpowiednie bakterie termofilne. Mleko podgrzewa się do 45 stopni, następnie pasteryzuje w 90 stopniach, potem znów schładza, zaszczepia bakteriami i zakwasza kwasem jogurtowym. Z takiego naturalnego produktu można potem, przez dodanie odpowiednich składników, wytwarzać wszelkiej maści jogurtowe desery ze zbożem, owocami, czekoladą czy galaretką. Im jogurt bardziej naturalny i ulepszony, tym lepiej dla naszego organizmu.

Dietetycy podkreślają, że jogurty pomagają nam przyswajać wszelkie produkty mleczne, wykazują działanie antyalergiczne oraz dbają o zachowanie właściwej mikroflory bakteryjnej. Ponadto, mają ogromną ilość wapnia i wspomagają układ odpornościowy. Po długiej zimie jogurt nas wzmocni i ozdrowi, o ile oczywiście nie jest to napompowany cukrem produkt jogurtopodobny.

(mk/mtr), kobieta.wp.pl

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Wysmarkuj kostki przed wyjściem do lasu. Kleszcze nawet się nie zbliżą
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Co daje obrzezanie? Lekarze wymieniają korzyści
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Wskoczyła w bikini. Aż trudno oderwać od niej wzrok
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Ma trudny okres za sobą? "Zaczynam oddychać pełną piersią"
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
Najgorszy owoc dla psów. Pod żadnym pozorem mu go nie podawaj
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
"Było u mnie naprawdę krucho". Musiał zastawiać kolejne przedmioty
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Miał ją zdradzać z koleżanką z planu. Tak zachował się po rozstaniu
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Zrób to we wrześniu. Wiosną chwastów będzie mniej
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Już mogą wchodzić do domów. To dlatego lepiej ich nie zabijać
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Ten trik robi furorę w sieci. Sprawdziłam, czy naprawdę działa
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
Wsyp dwie łyżki do toalety. Po 15 minutach wyżre cały brud
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów
"Tata miał rację". Młynarska zabrała głos po zestrzeleniu dronów