FitnessJuż nigdy nie wyrzucisz tego do kosza

Już nigdy nie wyrzucisz tego do kosza

Już nigdy nie wyrzucisz tego do kosza
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

W skórce z pomarańczy jest więcej witamin niż w jej miąższu, a liście brokułów mogą być zdrowym składnikiem koktajli. Dowiedz się, co warto wiedzieć o produktach, które są bardzo zdrowe, a zwykle zawsze lądują w koszu.

W skórce z pomarańczy jest więcej witamin niż w jej miąższu, a liście brokułów mogą być zdrowym składnikiem koktajli. Dowiedz się, co warto wiedzieć o produktach, które mają wiele składników odżywczych, a zwykle zawsze lądują w koszu.

Mięsiste wnętrze awokado to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Dlatego tak często dodajemy je do sałatek, koktajli i kanapek. Ale czy wiecie, że to właśnie twarda pestka awokado ma aż 70 proc. więcej przeciwutleniaczy od miąższu? Badania naukowców donoszą, że dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, pestkę awokado należy jeść, gdy chcemy wzmocnić swoją odporność. Wbrew pozorom twardą, dużą pestkę łatwo można przemycić do codziennego jadłospisu. Na początku trzeba ją dobrze umyć i osuszyć. Potem zmiażdżyć, np. w moździerzu i zmielić w młynku do kawy na proszek. W takiej postaci można dodawać ją do sałatek, smoothie, zup. Z pestki awokado można przygotować również napój. Proszek zalewamy lekko przestudzoną wodą, dodajemy odrobinę miodu i imbiru i pijemy trzy razy dziennie. Taka mikstura to sprawdzony sposób na pozbycie się toksyn z organizmu.

Marta Rowicka/ Kobieta WP

1 / 5

Skórka z pomarańczy

Obraz
© Shutterstock.com

Cytrusy jemy teraz bardzo często, ale czy korzystamy z ich dobrodziejstw w pełni? Pomarańcze i mandarynki to źródło witamin, m.in. C, D, E i witamin z grupy B. Dostarczają nam także żelaza, potasu, cynku, kwasu foliowego i beta-karotenów. Te odżywcze składniki znajdują się nie tylko w samym kwaśnym miąższu. Białe włókna, które zwykle zdejmujemy z owoców to doskonałe źródło błonnika. Bardzo wartościowa jest również skórka z pomarańczy, zarówno surowa, jak i suszona. Zawiera ona olejki aromatyczne, flawonoidy oraz pektyny, które wspomagają trawienie. Skórę można ścierać na tarce i dodawać do owsianki, jogurtu lub herbaty.

2 / 5

Liście brokułów

Obraz
© Shutterstock.com

Surowy brokuł jest bardziej wartościowy, bo wraz z gotowaniem tracimy zawarte w nim składniki odżywcze. Zielone różyczki to źródło błonnika, witaminy A, C oraz wielu minerałów. Jest w nich również duże stężenie sulforafanu, czyli silnego przeciwutleniacza, który skutecznie chroni nas przed rakiem. Tych składników jest jeszcze więcej w liściach, których wykorzystanie w kuchni jest znikome. Pora to zmienić, bo w 28 g liści brokułu znajduje się 90 proc. naszego dziennego zapotrzebowania na witaminę A, która m.in. zwiększa odporność na infekcje. Umyte surowe liście brokułów, pomieszane np. ze świeżym szpinakiem lub rukolą mogą być oryginalnym składnikiem sałat. Można z nich zrobić także zdrowy i lekkostrawny koktajl, np. z dodatkiem zielonych jabłek i kiwi.

3 / 5

Natka rzodkiewki

Obraz
© Shutterstock.com

Mało popularna w kuchni zielona część rzodkiewki, jest znacznie bardziej wartościowa od samej bulwy. Zawiera mnóstwo wapnia, fosforu i żelaza oraz dwa razy więcej witaminy C niż znajduje się w soku z cytryny. Liście rzodkiewki przed podaniem trzeba dokładnie umyć. Można je jeść nawet na surowo. Najlepiej smakują w postaci pesto, z dodatkiem parmezanu, oliwy dobrej jakości i orzeszków piniowych. Podkreślają smak potraw, bo mają charakterystyczny ostro-gorzki smak.

4 / 5

Pestki arbuza

Obraz
© Shutterstock.com

Odkryto, że działają przeciwzapalnie i przeciwbólowo. Sekretem ich leczniczych właściwości jest jeden składnik - kukurborycyna. Wpływa ona na obniżenie ciśnienia krwi. Ponadto pestki arbuza mają bardzo dużo zdrowych tłuszczy i błonnika, więc warto je jeść gdy mamy kłopoty z trawieniem. Ale uwaga! Pestki są dość tuczące, bo 100 g zawiera aż 500 kcal.

5 / 5

Skórka z kiwi

Obraz
© Shutterstock.com

Dostarcza błonnika i przeciwutleniaczy, jest prawdziwą witaminową bombą. Jeden owoc kiwi zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. A najwięcej jest jej zaraz pod skórką. Dlatego kiwi warto jeść w całości. Jak ? Najlepiej wrzucić do sokowirówki i pić z nich sok. Bardzo wartościowe są też pestki kiwi, które zawierają sporo kwasów tłuszczowych omega-3, a także przyspieszają metabolizm organizmu.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (19)