Już nigdy nie wyrzucisz tego do kosza
Moc w pestce
W skórce z pomarańczy jest więcej witamin niż w jej miąższu, a liście brokułów mogą być zdrowym składnikiem koktajli. Dowiedz się, co warto wiedzieć o produktach, które są bardzo zdrowe, a zwykle zawsze lądują w koszu.
W skórce z pomarańczy jest więcej witamin niż w jej miąższu, a liście brokułów mogą być zdrowym składnikiem koktajli. Dowiedz się, co warto wiedzieć o produktach, które mają wiele składników odżywczych, a zwykle zawsze lądują w koszu.
Mięsiste wnętrze awokado to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów oraz zdrowych tłuszczy. Dlatego tak często dodajemy je do sałatek, koktajli i kanapek. Ale czy wiecie, że to właśnie twarda pestka awokado ma aż 70 proc. więcej przeciwutleniaczy od miąższu? Badania naukowców donoszą, że dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, pestkę awokado należy jeść, gdy chcemy wzmocnić swoją odporność. Wbrew pozorom twardą, dużą pestkę łatwo można przemycić do codziennego jadłospisu. Na początku trzeba ją dobrze umyć i osuszyć. Potem zmiażdżyć, np. w moździerzu i zmielić w młynku do kawy na proszek. W takiej postaci można dodawać ją do sałatek, smoothie, zup. Z pestki awokado można przygotować również napój. Proszek zalewamy lekko przestudzoną wodą, dodajemy odrobinę miodu i imbiru i pijemy trzy razy dziennie. Taka mikstura to sprawdzony sposób na pozbycie się toksyn z organizmu.
Marta Rowicka/ Kobieta WP