Kalendarz ogrodniczki - lipiec

Kalendarz ogrodniczki - lipiec

Kalendarz ogrodniczki - lipiec
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
20.02.2008 15:30, aktualizacja: 20.02.2008 16:49

W lipcu na rabatach kwitną lilie, mieczyki i złocienie. Zbieramy owocowe plony - maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, czereśnie i wiśnie.

W lipcu na rabatach kwitną lilie, mieczyki i złocienie. Zbieramy owocowe plony - maliny, porzeczki, agrest, jeżyny, czereśnie i wiśnie.

OGRÓD OZDOBNY

  1. Przycinamy żywopłot.
    1. W lipcu możemy szczepić róże.
    2. Kwitną budleje, fuksje, hortensje i piwonie krzewiaste, powojnik, tawuła japońska, trzmielina, kielichowiec, perukowiec, wiciokrzew, wilec, winobluszcz, żylistek szorstki.
  1. Na rabatach kwitną acidantery, dzwonki, eukomis, floksy, kroksomie, liatry, liliowce, lilie, mimozy, mieczyki, ostróżki, pacioreczniki, szałwie, złocienie.
    1. Na skalniakach kwitną fiołki rogate, gipsówka, macierzanki, rojniki, rozchodniki, ubiorki.
    2. Usuwamy przekwitłe kwiatostany, rośliny chore i chwasty z rabatek.
    3. Dzielimy i przesadzamy przekwitłe byliny.
    4. Wykopujemy cebule hiacyntów (co roku), narcyzów, szachownic, czosnków ozdobnych (co 3 lata).
    5. Wykopane i osuszone cebule i kłącza przechowujemy w skrzynkach, w suchym i przewiewnym miejscu.
    6. Podlewamy kwitnące kwiaty – szczególnie liliowce, mieczyki, pacioreczniki i acidantery - dostarczamy wodę i nawóz.
    7. Nawozimy rośliny ozdobne nawozami azotowymi.
    8. Sadzimy cebulki krokusów.
  1. Kwitną aksamitki, astry chińskie, chabry, cynie, dziwaczki, groszek pachnący, goździki, kocanki ogrodowe, kosmos, lak, lewkonie, lobelie, lwie paszcze, maciejka, malwy, nagietki, nasturcje, nemezja, niecierpki, niezapominajki, porcelanka, rezeda, rudbekie, stokrotki, werbena, złocienie, żeniszek.
    1. Do gruntu wysiewamy dziewannę.
  1. Wysadzamy na rabatki sadzonki goździka kropkowanego, dzwonka drobnego i pierwiosnków.
    1. Początek lipca to ostatnia chwila na wysiewanie do inspektu roślin dwuletnich – fiołka rogatego, stokrotki, niezapominajki.
  1. Podlewamy trawę - wieczorem lub rano.
    1. Regularnie kosimy trawnik, a podczas silnych upałów ograniczamy koszenie.
  1. W ciepłe lato kontrolujemy poziom wody i w miarę konieczności uzupełniamy.
    1. Wyławiamy wpadające do wody kwiaty, liście, owoce, gnijące rośliny wodne i padłe zwierzęta wodne.
    2. Duża ilość światła słonecznego jest przyczyną szybkiego rozrostu glonów. Powinno być go nie więcej niż 6 godzin na dobę.
    3. Podstawowym sprzymierzeńcem w walce z glonami są rośliny wodne i rozwielitki. Najlepiej jest wpuszczać rozwielitki do oczka po zapadnięciu zmroku, aby mogły znaleźć sobie kryjówki zanim ryby zaczną żerować.
    4. Lilie wodne doskonale zacieniają i pięknie dekorują taflę oczka.
  1. Po usunięciu przekwitłych kwiatów, można rozpocząć nawożenie ogrodu mieszanką potasową.
  1. W lipcu zbieramy owoce malin, porzeczek, agrestu, jeżyn, czereśni, wiśni.
    1. Po zakończeniu zbiorów czereśniom skracamy wierzchołek i prześwietlamy konary.
    2. Wiśniom usuwamy gałązki stare, zwisające, rosnące do środka korony i pokładające się na sobie.
  1. Wycinamy pędy malin, które już owocowały.
    1. Usuwamy owoce, które zapleśniały albo są robaczywe.
    2. Kontrolujemy rozrost winorośli. Tniemy pędy letnie. Usuwamy nadmiar liści, które zakrywają owoce.
    3. Latem tniemy jabłonie, grusze i śliwy, jeśli mają piramidalną koronę.
  1. Przekopujemy pryzmę kompostową.
  1. Na początku lipca kończą się zbiory truskawek. Po zbiorze tniemy wszystkie liście dwu- i trzyletnich roślin na wysokość 5 cm nad ziemią. Podlewamy roślinę nawozem azotowym.
    1. Usuwamy truskawki czteroletnie. Sadzimy do gruntu nowe truskawki w nowym miejscu.
    2. W lipcu zbieramy kalarepę, brokuły, kalafiory.
    3. Przerzedzamy marchew, pietruszkę, por, seler i buraki wybierając największe okazy.
    4. Ograniczamy podlewanie cebuli dymki. Cebulę zbieramy dopiero po całkowitym załamaniu się szczypiorku.
    5. Dojrzewa czosnek posadzony jesienią - powinien mieć zaschnięte liście w kolorze żółtawym.
    6. Z pomidorów usuwamy pędy boczne.
    7. Dojrzewające pomidory nawozimy mieszanką azotu, potasu i fosforu.
    8. Zbieramy cukinie mające ok. 12 cm długości i wczesne odmiany dyni.
    9. Zbieramy na bieżąco sałatę, bób, groszek, fasolkę szparagową, koperek i wczesne kapusty.
    10. Do gruntu wysiewamy sałatę liściową, rzodkiewkę, kalarepę, kapustę włoską.
  1. Gałęzie nadmiernie obciążone owocami wspieramy drewnianymi tyczkami lub przywiązujemy do grubszych konarów.
    1. Chore liście i zapleśniałe owoce spalamy lub wyrzucamy, ale nie na kompost.
    2. Aby owoce i warzywa były dorodne podlewamy obficie drzewa, krzewy i grządki.
    3. Zioła zebrane przed kwitnieniem nie tracą aromatu (oregano, tymianek, mięta, szałwia, estragon, cząber itp.).
    4. Wysadzamy do gruntu por, szpinak, brukselkę wysiane wiosną w szklarni lub inspekcie.
    5. Siejemy w szklarni cebulę siedmiolatkę, przeznaczoną na rozsadę.
    6. Opryskujemy drzewa owocowe przeciw parchowi (jabłoń, grusza, śliwa). Najlepiej w deszczowe dni (nie później niż na 10 dni przed planowanym zbiorem owoców).
    7. Po zbiorach drzewa opryskujemy środkiem zwalczającym przędziorka.
    8. Dokładnie oczyszczamy miejsca zaatakowane przez raka.
Źródło artykułu:WP Kobieta