Kawa 3w1 a rozpuszczalna. Która jest zdrowsza?
w mieszankach typu 2 w 1 lub 3 w 1 na kilkanaście gramów proszku przypadają niecałe dwa ziarenka kawy
29.01.2016 | aktual.: 08.02.2016 19:48
W ferworze obowiązków często nie mamy czasu na zaparzenie prawdziwej kawy. Konsumenci często sięgają po saszetkę kawy 3w1 ze względu na szybkość przygotowania. Żadnego mielenia, dodawania mleka czy cukru. Wszystko w jednej mieszance. Wystarczy wsypać do kubka i zalać gorącą wodą.
Dietetycy podkreślają, że kawa rozpuszczalna to produkt znacznie bardziej przetworzony niż kawa ziarnista czy mielona. Największe wątpliwości budzi jakość ziaren, z których została przygotowana. W mieszankach typu 2w1 lub 3w1 na kilkanaście gramów proszku przypadają niecałe dwa ziarenka kawy. Ze względu na dodatkową zawartość mleka, słodzików i substancji smakowo-zapachowych są wysokokaloryczne i mogą powodować dolegliwości żołądkowe.
– Bardzo często ludzie idą na łatwiznę i wybierają takie kawy, które już wszystko mają w sobie. Należy jednak pamiętać o tym, że jeśli mamy kawę rozpuszczalną z mleczkiem, jakieś słodziki, cukry, to przy okazji pojawiają się tłuszcze utwardzane, syrop glukozowo-fruktozowy, czyli mnóstwo zbędnych rzeczy, które nie dość, że psują aromat kawy, to jeszcze mogą powodować różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Im mniej ta kawa jest przetworzona, tym lepiej – tłumaczy Justyna Mizera, dietetyk, autorka bloga zMizerami.pl.
Kawa powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, wtedy jak najdłużej zachowała swój aromat.
– W przypadku kawy rozpuszczalnej ten aromat jest trochę inny, bo ziarna są bardziej rozdrobnione. Zresztą jak ktoś próbuje kawę i rozpuszczalną, i parzoną, to jest w stanie odróżnić i zarówno bariści, jak i dietetycy są za tym, żeby te produkty były jak najmniej przetworzone – dodaje Mizera.
Zobacz też: * NAJLEPSZE DIETY 2016*