GotowaniePrzepisyKawa nitro czyli mała czarna na azocie

Kawa nitro czyli mała czarna na azocie

Kawa nitro czyli mała czarna na azocie
Źródło zdjęć: © 123RF

14.07.2015 09:58, aktual.: 09.08.2015 15:46

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Na jej punkcie oszaleli Amerykanie. Została okrzyknięta najszybciej rozwijającym się kawowym trendem świata. Kawa nitro - co jest w niej tak wyjątkowego? Wygląda jak piwo, a smakuje jak kawa. Parzona na zimno, pod wysokim ciśnieniem, dodatkowo nasycana jest azotem.

Na jej punkcie oszaleli Amerykanie. Została okrzyknięta najszybciej rozwijającym się kawowym trendem świata. Kawa nitro - co jest w niej tak wyjątkowego? Wygląda jak piwo, a smakuje jak kawa. Parzona na zimno, pod wysokim ciśnieniem, dodatkowo nasycana jest azotem.

Pomysłodawcą nowego napoju jest amerykańska sieć palarni kawy Stumptown. Sieć już w zeszłym sezonie zaczęła serwować klientom nitro kawę, ale mało kto docenił jej oryginalny smak.Dopiero teraz napój stał się światowym hitem.

Potraktowanie kawy azotem całkowicie zmienia jej smak. Kawa jest gęstsza i odrobinę słodsza niż "mała czarna", dlatego nawet osoby, które zawsze dodają do napoju mleka tym razem z niego rezygnują. - Nitro kawa jest robiona z cold brew, czyli maceratu z kawy. Zmielone ziarna kawy zalewamy na noc zimną wodą, a po kilkunastu godzinach odfiltrowujemy. Potem jest ona "nagazowywana" azotem. Dzięki temu staje się lżejsza, musująca i delikatniejsza niż normalna kawa - mówi w rozmowie z "Metro" Kondrad Konstantynowicz, właściciel jednej z warszawskich kawiarni.
Serwuje się ją z nalewaka. W efekcie powstaje bąbelkowa kawa z pianką.

To nie koniec nowości na kawowym rynku. Słowacki przedsiębiorca David Nagy twierdzi, że jego nowy produkt - bezbarwna kawa - będzie przełomem na rynku napojów. - Chciałem wyeliminować kolor, który jest odpowiedzialny za przebarwianie zębów. Czysta kawa otrzymywane jest dzięki prawom fizyki. Nie używamy żadnych środków chemicznych ani nie stosujemy żadnych dodatków, które nie byłyby obecne w tradycyjnej kawie - zapewnia Nagy.
Testujący napój bariści oraz przypadkowi przechodnie twierdzą, że bezbarwna kawa niczym w smaku nie ustępuje tej tradycyjnej.

(gabi)/WP Kobieta

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (25)
Zobacz także