Koniec z białym cukrem. Zastąpisz go tymi produktami
Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Spożywanie go w nadmiarze wywołuje negatywne zmiany w organizmie – powoduje m.in. senność oraz drastyczny spadek zdolności oceniania i zapamiętywania. Co więc zrobić, żeby wyeliminować go z codziennej diety? To proste – wystarczy sięgnąć po naturalne zamienniki.
03.09.2015 | aktual.: 13.12.2015 12:09
Cukier nie bez powodu nazywany jest „białą śmiercią”. Spożywanie go w nadmiarze wywołuje negatywne zmiany w organizmie – powoduje m.in. senność oraz drastyczny spadek zdolności oceniania i zapamiętywania. Co więc zrobić, żeby wyeliminować go z codziennej diety? To proste – wystarczy sięgnąć po naturalne zamienniki.
Miód zdrowia doda
Jest nie tylko pyszny, ale zawiera także właściwości prozdrowotne. Łyżka miodu zawiera 64 kalorie i ma taki sam indeks glikemiczny co banan. To cenne źródło flawonoidów, które działają bakteriobójczo i przeciwzapalnie.
Miód szybko poprawia nastrój, więc doskonale radzi sobie z depresją i nerwicą. Zawiera także przeciwutleniacze, potas, fosfor, witaminę B6, ryboflawinę i niacynę.
Produkt może być stosowany do osłodzenia jedzenia, ale nie tylko. To także dobry środek do pielęgnacji skóry: poprawia jej kondycję, leczy oparzenia i blizny oraz likwiduje trądzik.
Naturalny słodzik prosto z Ameryki
Stewia to naturalny słodzik, który pochodzi z Ameryki Południowej. Pomimo tego, że jest 300 razy słodsza od sacharozy, to posiada liczbę kalorii zbliżoną do zera. Słodki smak zawdzięcza bowiem stewiozydom, rebaaudiozydom i dulkozydom.
Stewia to bogaty pakiet witamin i minerałów takich jak witamina C, beta – karoten oraz magnez, żelazo, wapń i potas. Za jej stosowaniem przemawiają liczne korzyści zdrowotne: m.in. nie podnosi poziomu cukru we krwi, więc jest bezpieczna dla diabetyków. Podobnie jak w przypadku miodu, można ją bez problemu dodawać do potraw.
Brzozowy cukier też jest zdrowy
Ksylitol, lepiej znany jako brzozowy cukier zwiększa przyswajanie wapna, magnezu oraz hamuje łaknienie na słodycze. Zawiera aż 40 proc. mniej kalorii niż biały cukier. Cukier ten korzystnie działa na organizm człowieka przeciwdziałając procesom przedwczesnego starzenia się tkanek i narządów. Dodatkowo zwiększa przyswajanie wapna, magnezu oraz hamuje łaknienie na słodycze.
Badania naukowe dowiodły, że im więcej spożywany ksylitolu, tym szybciej i skuteczniej jesteśmy w stanie wyeliminować łaknienie cukru oraz regulować poziom insuliny w organizmie. Wprowadzenie produktu do codziennej diety należy rozpocząć stopniowo od małych dawek (ok. pół łyżeczki), aby po dwóch tygodniach dojść do dawki docelowej, czyli od 8 do 10 łyżeczek.
Cukry znajdziesz także w roślinach
Syrop klonowy to produkt kojarzony z amerykańskimi pancakes’ ami. Mało kto jednak wie, że zawiera on liczne składniki odżywcze (m.in. witaminy z grupy B, kwas foliowy, magnez, wapń i fosfor), które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu nerwowego oraz regulują pracę serca. Można używać go do słodzenia ciast, deserów czy płatków owsianych. Dobrze komponuje się także z warzywami, smażonym mięsem i rybami.
Syrop z agawy to meksykański produkty, wytwarzany z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Smakiem przypomina rozrzedzony miód lub lekki syrop klonowy. Agawa to źródło sporej ilości inuliny - naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu. Syrop jest także źródłem błonnika, który przyspiesza przemianę materii.
Syrop daktylowy zawiera wszystkie wartości zawarte w daktylach. Obok cukrów, w syropie występują m.in. białka, tłuszcze, karoteny, witamina E, wapń, żelazo i fosfor. Idealnie nadaje się zarówno do słodzenia herbaty, jak i do wyrobu domowych ciast.
(ak), WP Kobieta