Korzeń pietruszki - przydatny w kuchni

Pietruszka, nazywana w niektórych krajach „kamiennym selerem”, to aromatyczne i zdrowe warzywo. Korzeń pietruszki wchodzi w skład włoszczyzny. Zazwyczaj wrzucamy go do garnka, gdy gotujemy wywar. I w zasadzie na tym kulinarne zastosowanie tego warzywa w wielu kuchniach się kończy. Szkoda, bo pietruszka może trafić na nasz talerz w różnej formie.

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

W Polsce pietruszkę uprawia się od XIV-XV wieku, jednak do naszego jadłospisu na stałe weszła dopiero około XVII wieku. Jest blisko spokrewniona z selerem. Gruby, biały korzeń ma charakterystyczny zapach, który zawdzięcza obecnemu w nim olejkowi eterycznemu – ten świetnie łączy się z wieloma potrawami i korzystnie wpływa na trawienie. Spożywanie pietruszki przysłuży się naszemu zdrowiu. Dobrze oddziałuje na krążenie i łagodzi bóle miesiączkowe. Korzeń bogaty jest w witaminy i minerały, m.in. prowitaminę A, witaminę C, żelazo, magnez, potas, wapń.

W 1892 roku w „Przewodniku praktycznym” pisano tak: „Korzeń pietruszki utarty lub krajany jest przyjemną korzenną zaprawą do zup, rosołów, sosów itp. Gotować go nie należy, gdyż traci przez to swój właściwy zapach”.

Dziś wiemy, że korzeń pietruszki to warzywo, które możemy przerabiać na dziesiątki sposobów. Po starciu, spożywany na surowo, będzie znakomitym dodatkiem do surówek warzywnych. Po ugotowaniu wykorzystywany jest jako dodatek do potraw rybnych, sałatek, mięs pieczonych i duszonych. Korzeń można gotować na parze, smażyć jak frytki (w głębokim tłuszczu albo piekarniku), robić z niego placki i purée do obiadu.

Oto kilka inspiracji z wykorzystaniem korzenia pietruszki

Frytki z pietruszki

Składniki: 600-700 g korzenia pietruszki, 4-5 łyżek oliwy, sól morska, czarny pieprz, 3-4 duże ząbki czosnku, 4 łyżki natki pietruszki (posiekanej).

Wykonanie: korzenie pietruszki obrać i pokroić w cienkie słupki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec w 200 stopniach przez ok. 30 minut, w międzyczasie 1-2 razy przewracając frytki na drugą stronę (aż będą miękkie i chrupiące). Upieczone frytki przełożyć do salaterki, wrzucić posiekany czosnek i natkę pietruszki. Ewentualnie można jeszcze skropić niewielką ilością oleju.

Duszona pietruszka

Składniki: 600 g korzenia pietruszki, 200 g pomidorów, 150 g pieczarek, tłuszcz, 20 g mąki, 0,5 szklanki śmietany, 50 g groszku konserwowego, łyżka musztardy, łyżeczka sosu sojowego, sól, pieprz, curry do smaku.

Wykonanie: pietruszkę opłukać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, skropić wodą, dusić do miękkości. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć, oprószyć mąką i zasmażyć, nie rumieniąc. Dodać do pietruszki razem z pomidorami, groszkiem, musztardą i sosem sojowym. Dusić kilka minut, doprawić do smaku.

Zupa pietruszkowa

Składniki: 500 g korzenia pietruszki, duży por, mała rzepa, cebula, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 6-8 szklanek lekkiego bulionu z kury lub wywaru z warzyw, 0,5 szklanki gęstej śmietany, łyżeczka soku z cytryny, szczypta cukru, 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, po łyżce posiekanego koperku i szczypiorku.

Wykonanie: pietruszkę, pora, rzepę i cebulę obrać, umyć, osuszyć i drobno pokroić. W rondlu lekko zeszklić cebulę na maśle, dodać pora, rzepę i pietruszkę, chwilę smażyć, mieszając. Posypać solą i pieprzem, wlać gorący bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu, aż warzyw zmiękną. Zupę zdjąć z ognia, lekko przestudzić, zmiksować na gładki krem, zagotować. Śmietanę rozkłócić z sokiem z cytryny, wlać do zupy, wymieszać lekko podgrzać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Przed podaniem posypać zieleniną.

Korzeń pietruszki z brukselką

Składniki: 2 korzenie pietruszki (obrane i posiekane), 250 g brukselki, pół cebuli (posiekanej), 2 łyżki masła, 3 łyżki majonezu, sól i pieprz do smaku, sok z cytryny.

Wykonanie: usunąć nieładne listki z brukselki. Przepłukać ją. Zagotować wodę i dodać brukselkę. Gotować przez 3-5 minut, wyjąć i od razu schłodzić brukselkę w zimnej wodzie. Posiekaną cebulę i korzeń pietruszki smażyć na maśle przez kilka minut. Dodać brukselkę i gotować (krótko) aż warzywa zmiękną. Odlać tłuszcz i odstawić na parę minut. Dodać majonez, cytrynę (do smaku) i przyprawy (do smaku). Podawać, póki ciepłe.

Duszony karp z korzeniem pietruszki

Składniki: 800 g filetów z karpia, 700 g korzeni pietruszki, sok i skóra otarta z 1 cytryny, 2 łyżki białego wytrawnego wina, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki masła, szczypta cukru, sól.

Wykonanie: filety umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, natrzeć solą, przykryć i zostawić na 1-2 godziny w chłodnym miejscu. Pokroić na niewielkie kawałki. Korzenie pietruszki obrać, pokroić w słupki lub talarki, ułożyć na salaterce, skropić winem i lekko posypać solą, szczyptą cukru i otartą skórą z cytryny. Natkę posiekać. Naczynie żaroodporne grubo wysmarować masłem, układać warstwami korzenie pietruszki i kawałki karpia, posypując natką i wiórkami masła – ostatnią warstwą powinny być korzenie pietruszki. Naczynie przykryć, dusić na małym ogniu przez ok. godzinę. Podawać na gorąco z bułką lub ryżem.

(epn)/(mtr), kobieta.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
"Nie wszystko się udało". Tak komentuje decyzję prezydenta ws. zwierząt
"Nie wszystko się udało". Tak komentuje decyzję prezydenta ws. zwierząt
Jurksztowicz i Dębski wciąż się nie rozwiedli. Na jaw wychodzą nowe informacje
Jurksztowicz i Dębski wciąż się nie rozwiedli. Na jaw wychodzą nowe informacje
Pracuje w Rituals. Pokazała, co znalazła w paczce świątecznej
Pracuje w Rituals. Pokazała, co znalazła w paczce świątecznej
Nelly Furtado była ikoną lat 2000. Bezlitośnie komentowano jej sylwetkę
Nelly Furtado była ikoną lat 2000. Bezlitośnie komentowano jej sylwetkę
"Załamana siostra". Karolina ze "ŚOWP" przed finałem wrzuciła wideo
"Załamana siostra". Karolina ze "ŚOWP" przed finałem wrzuciła wideo
Wojciechowska alarmuje w sieci. "Jestem szczerze przerażona"
Wojciechowska alarmuje w sieci. "Jestem szczerze przerażona"
"Totalna nagonka". Socha mówi, jak zachował się mąż, gdy stali pod ich domem
"Totalna nagonka". Socha mówi, jak zachował się mąż, gdy stali pod ich domem
Serowska zdradza szczegóły. Mówi, z kim spędzi święta córka Cichopek
Serowska zdradza szczegóły. Mówi, z kim spędzi święta córka Cichopek
Ekspertka "ŚOPW" odpowiada. "Program rządzi się swoimi prawami"
Ekspertka "ŚOPW" odpowiada. "Program rządzi się swoimi prawami"
Może zastąpić spowiedź. "Tryb ratunkowy" dla katolików
Może zastąpić spowiedź. "Tryb ratunkowy" dla katolików
Serwisy kawowe z PRL‑u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Serwisy kawowe z PRL‑u wracają do łask. Dziś są warte krocie
Najpiękniejszy płaszcz na zimę? Krupińska stanęła tak przed kamerami
Najpiękniejszy płaszcz na zimę? Krupińska stanęła tak przed kamerami
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥