Blisko ludziKotlety mielone. Jak sprawić, żeby były jeszcze pyszniejsze?

Kotlety mielone. Jak sprawić, żeby były jeszcze pyszniejsze?

Dobry kotlet mielony, to taki, który szybko znika z talerza, ale również taki, który jest soczysty. Jak sprawić, aby ta potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku? Wypróbuj ten prosty trik.

Prosty trik na smaczne kotlety mielone
Prosty trik na smaczne kotlety mielone
Źródło zdjęć: © 123RF

Kotlety mielone to klasyczna potrawa polskiej kuchni. Chociaż w zależności od regionów przepisy różnią się od siebie, to wiadomo, że najlepsze są te soczyste. Jest na to prosty trik, który zagwarantuje nam, że nasze kotlety nigdy nie będą suche, a dodatkowo wyjdą jeszcze smaczniejsze.

Kotlety mielone – prosty trik, by były bardziej soczyste

Wystarczy oddać kilka łyżek bardzo zimnej wody przy wyrabianiu mięsa. Pamiętajmy, że samo ugniatanie powinno potrwać przynajmniej kilka minut. Zimna woda sprawi, że mięso będzie łatwiej się spulchniać i pomoże mu wyrosnąć podczas smażenia. Dodatkowo warto masę przed wrzuceniem na patelnię odstawić na około 30 minut do lodówki. Wtedy wszystkie smaki się wymieszają, a nasze kotlety będą jeszcze bardziej aromatyczne i smaczne.

W Polsce kotlety mielone najczęściej robi się z mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego. W niektórych regionach możemy spotkać również wersje z mięsem drobiowym. Równie popularna jest mieszkanka mięs, wtedy zazwyczaj używa się wołowiny i wieprzowiny. Wymienne są również dodatki. Tradycyjnie powinniśmy użyć jajka i bułki tartej, następne to już kwestia naszych kulinarnych upodobań. Polacy sięgają po natkę pietruszki, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, szczypiorek, a nawet orzechy i zioła.

Na południu Polski równie popularne są sznycle. Ich sposób niewiele różni się od przygotowania tych tradycyjnych, jednak czasem podaje się w przekrojonej bułce. Do takiej wersji idealnym dodatkiem będzie ogórek kiszony lub smażona cebula.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)