Krem czekoladowy z awokado, czyli sposób na czekoladę w wersji fit
Krem czekoladowy to przysmak, który już w dzieciństwie podbił nasze podniebienia. Kanapki, naleśniki, placki czy wafle z kremem czekoladowym to słodkie dania, które wzbogacały nasz jadłospis. A czy znasz smak kremu czekoladowego w wersji fit? Poznaj przepis na krem czekoladowy z awokado i przekonaj się, jak dowolnie można go urozmaicać.
Wartości odżywcze awokado
Bazą kremu czekoladowego poza kakao jest awokado. Awokado jest owocem, które w przeciwieństwie do pozostałych owoców nie zawiera dużej ilości cukru, a znaczne pokłady tłuszczu. Awokado w swoim składzie zawiera bowiem aż 20-30 proc. tłuszczów. Z tego też powodu awokado nazywane jest owocem maślanym, co sprawia, że idealne sprawdza się jako podstawowy składnik kremu czekoladowego.
Awokado jest bogatym źródłem witaminy młodości, czyli witaminy E. Ponadto w awokado znajdują się: witamina A, witamina B1, witamina B2, witamina C, witamina PP, witamina K i witamina H. Wśród składników mineralnych zawartych w awokado, warto wymienić wapń, potas i fosfor.
Awokado jest również znaczącym źródłem błonnika pokarmowego. Osoby odchudzające się powinny sięgać po awokado i produkty wykonywane z tego owocu, ponieważ najnowsze badania naukowe wykazały, że spożywanie awokado wpływa na spadek wskaźnika masy ciała (BMI). Oznacza to, że krem czekoladowy z awokado jest produktem zalecanym podczas diety odchudzającej.
Krem czekoladowy z awokado - przepis
Przepis na krem czekoladowy z awokado jest bardzo łatwy, a samo przygotowanie kremu nie powinno potrwać zbyt długo. Najważniejsze, żeby przygotować odpowiednie produkty i można zabierać się do pracy.
Składniki:
- 2 dojrzałe awokado;
- 2 dość dojrzałe banany;
- 2-3 łyżki kakao;
- duża łyżka miodu;
- 2-3 łyżki drobno posiekanych orzechów (mogą to być: migdały, orzechy włoskie, nerkowce lub orzechy laskowe) .
Przygotowanie:
Obierz awokado i usuń z niego pestkę. Obierz banany i podziel je na kilka mniejszych części. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i zmiksuj na gładką masę. Po zmiksowaniu spróbuj kremu i sprawdź, czy jest wystarczająco słodki. Jeżeli jest zbyt mało słodki, dodaj odrobinę więcej miodu. Jeżeli z kolei lubisz produkty o bardziej wyrazistym, czekoladowym smaku, to dodaj do kremu więcej kakao. Gotowy krem przełóż do słoiczka, zakręć i wstaw do lodówki. Krem czekoladowy z awokado można przechowywać w lodówce przez około tydzień.
Krem czekoladowy z awokado inaczej
Krem czekoladowy zyskał taką popularność, że powstały jego liczne modyfikacje, które dopasowują gotowy produkt do upodobań czy rodzaju diety jego smakoszy. Poznaj kilka wariacji na temat kremu czekoladowego z awokado.
- Wegański krem czekoladowy z awokado - podstawowy przepis na krem z awokado nie zawiera produktów zabronionych w diecie wegańskiej, mimo to powstał specjalny przepis w wersji wege. Aby przyrządzić taki krem czekoladowy, potrzeba 1 awokado, 2 łyżeczki karobu, pół dojrzałego banana, łyżkę mleka roślinnego oraz wiórki kokosowe i orzechy. Wszystkie składniki należy zmiksować i gotowe.
- Krem czekoladowy z awokado i daktyli - to wersja kremu czekoladowego z awokado dla tych, którzy lubią intensywnie słodki smak, a nie chcą przesadzać z miodem. Wykonanie tego kremu jest jeszcze prostsze niż w wersji podstawowej. Wystarczy zblendować awokado, daktyle oraz kakao i krem czekoladowy jest gotowy!