Karob, czyli mączka chleba świętojańskiego. Wartości odżywcze i właściwości
Karob, szarańczyn strąkowy lub mączka chleba świętojańskiego. Pod tymi nazwami kryje się jeden z najzdrowszych produktów żywieniowych. A jego słodki smak idealnie zastąpi kakao czy czekoladę w deserach. Co to jest karob i czym się wyróżnia?
Co to jest karob?
Karob w znanej nam formie powstaje ze zmielenia nasion strączków. Uzyskany proszek przypomina w wyglądzie i smaku kakao. Nie zawiera alergenów oraz cechuje go bardzo niska zawartość tłuszczu. Dlatego jest idealnym zamiennikiem kakao w deserach, wypiekach czy napojach.
Karob albo inaczej drzewo karobowe to roślina z rodziny bobowatych. Występuje w krajach basenu Morza Śródziemnego. Największe plantacje karobu znajdują się w Portugalii oraz we Włoszech, a roczna produkcja sięga około 300 tysięcy ton. Drzewo karobowe osiąga nawet 18 metrów wysokości, wyróżnia go rozłożysta korona z wiecznie zielonymi liśćmi oraz pękata kora na pniu. Owocami drzewa karobowego są strąki, przybierające brązowo-fioletową barwę. Strąki są w całości jadalne, poza twardymi ziarnami schowanymi w środku owocu.
Wartości odżywcze karobu
Wartość energetyczna karobu wynosi 222 kalorie na 100 gramów. Jest to dość spory ładunek kaloryczny przy jednoczesnej sporej zawartości cukrów. W karobie dominują glukoza, fruktoza, sacharoza, a także skrobia i hemiceluloza, która jest frakcją błonnika pokarmowego. 70 proc. karobu to właśnie węglowodany, 6 proc. stanowią białka, 4 proc. tłuszcze, a pozostałe 15 proc. to woda.
Karob jest bogatym źródłem składników mineralnych, wśród których można wymienić potas, wapń, selen oraz magnez. Mączka chleba świętojańskiego obfituje również w witaminy B1, B2, B3, A, E oraz D. W karobie znajdują się także kwasy masłowy i izomasłowy, które rzadko są składnikami owoców.
Właściwości karobu
Zawartość błonnika w karobie powoduje, że jest on polecany osobom z podwyższonym cholesterolem i problemami z metabolizmem. Błonnik pokarmowy reguluje procesy trawienne oraz powoduje uczucie sytości. Włókna karobowe wpływają na perystaltykę jelit i są sprawdzonym lekiem na zaparcia. Składniki zawarte w karobie regulują również gospodarkę węglowodanową i obniżają poziom glukozy we krwi.
Karob jest zalecany osobom aktywnym fizycznie, ponieważ pobudza transport kreatyny do mięśni. Istotną właściwością karobu jest jego smak, który upodabnia go do kakao. Dlatego podczas diety odchudzającej, warto zrezygnować z dodawania tłustszego kakao czy słodkiej czekolady do deserów i napojów na rzecz karobu.
Zastosowanie karobu
Karob największą popularność zdobył w świecie kulinarnym, szczególnie wśród osób dbających o linię. Mieszkańcy regionu śródziemnomorskiego traktują karob jak cukier. Z owoców karobu uzyskuje się również sok nazywany kaftanem, który wykorzystuje się w konserwach owocowych czy wyrobach alkoholowych. W przemyśle spożywczym znany jest również jako zagęszczacz. Karob wykorzystywany jest również w farmaceutyce i kosmetyce. Dodaje się go do leków o działaniu przeciwzapalnym, przeciwbólowym czy przeciwkaszlowym. Z kolei ekstrakty z karobu dodaje się do kosmetyków upiększających. Niejdnokorkrotnie karob wchodzi w skład soków i, co może zadziwiać, papierosów.