Krem na talerzu – przepisy na zupy!

Większość z nas bardzo lubi zupy. Najczęściej gości na polskich stołach tradycyjny żurek, rosół, pomidorowa bądź krupnik. Jednak coraz chętniej sięgamy po kremy z brokułów, dyni, szparagów czy zielonego groszku. Są ciekawą odmianą dla znanych i lubianych zup i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowego żywienia, ponieważ można je przygotować z praktycznie każdego dostępnego w sklepie warzywa.

Obraz
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Większość z nas bardzo lubi zupy. Najczęściej gości na polskich stołach tradycyjny żurek, rosół, pomidorowa bądź krupnik. Jednak coraz chętniej sięgamy po kremy z brokułów, dyni, szparagów czy zielonego groszku. Są ciekawą odmianą dla znanych i lubianych zup i z pewnością przypadną do gustu miłośnikom zdrowego żywienia, ponieważ można je przygotować z praktycznie każdego dostępnego w sklepie warzywa.

Zupy cieszą się wielką popularnością od czasu gdy człowiek opanował sztukę gotowania. Już w epoce brązu były powszechnie spożywane. Natomiast w Starożytnej Grecji zupy z grochu, fasoli i soczewicy sprzedawano masowo na ulicy tak jak dzisiejsze fast foody – hot dogi, hamburgery czy kebaby. Dzisiaj wiele kultur może pochwalić się swoimi własnymi recepturami na zupy, które są nieodłącznym elementem narodowych kuchni.

Nie bez powodu miłośnik kulinariów i autor książek kulinarnych Grimaud de la Reyniere twierdził, że zupa dla posiłku jest tym co przedsionek dla domu.

Zupa po francusku

W Polsce, Niemczech, Rosji preferuje się zupy gęste i sycące. Natomiast Francuzi preferują lekkie kremy gdyż nie jest to ich główne danie. Typowa francuska kolacja składa się zazwyczaj z zupy, sałatki i terrine. Potem podaje się rybę albo mięso, do tego sałatki, warzywa. Na deser serwuje się sery. W ramach podwieczorku podaje się coś słodkiego, np. owoce, ciasta, creme brule.

Kremowe zupy

Te przysmaki są robione na bazie bulionu mięsnego lub warzywnego z dodatkiem śmietany lub masła. Wszystko miksuje się na konsystencję kremu. Serwuje się je z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Dla każdego...

Danie doprawiamy wedle własnego uznania. Miłośnicy pikantnych potraw mogą dodać ostrej papryki. Do marchewkowego kremu będzie pasowało curry, pomidorowego – bazylia. Z warzywnymi, delikatnymi zupami dobrze komponuje się starty parmezan.

Kremy cieszą się popularnością, ponieważ można je przygotować praktycznie z każdego rodzaju warzyw, dlatego na pewno szybko się nie znudzą. We Francji popularny jest krem cebulowy, w Niemczech szparagowy. Zupę krem można także przygotować z papryki, pomidorów, cukinii, brokułów, kalafiora, dyni, ziemniaków, grzybów. Wszystko zależy od gustu i pomysłowości.

Krem robi się je łatwo i szybko. Ponadto, takie zupy są lekkostrawne, więc mogą być spożywane praktycznie przez każdego.

Krem z pieczarek: (pieczarki możemy zastąpić świeżymi grzybami leśnymi)

• 50 dag pieczarek
• 1 średnia cebula
• 1-2 kostki rosołowe bulion grzybowy
• zielona pietruszka
• 1 łyżeczka mąki
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu
• grzanki
• sól, pieprz

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na maśle. Dodać do niej umyte, obrane i pokrojone w paski pieczarki, podsmażyć, doprawić solą, pieprzem do smaku i dusić tak, żeby grzyby były miękkie, ale nie odparował cały płyn. Ostudzone pieczarki zmiksować, zalać 1,5litra wrzątku, dodać 1 lub 2 kostki rosołowe, zagotować.

Aby zagęścić zupę należy dodać mąki rozprowadzonej w wodzie. Wlewamy do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy solą i posypujemy zieloną pietruszką, po czym dodajemy śmietanę lub jogurt. Podajemy z grzankami lub kawałkiem innego pieczywa.

Krem z soczewicy:

• 350 dkg czerwonej soczewicy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 czerwona papryka
• puszka pomidorów bez skórki
• 2 marchewki średniej wielkości
• 3 cm świeżego korzenia imbiru
• 2 kostki rosołowe ( warzywne lub drobiowe)

Soczewicę przed przyrządzeniem zupy moczymy cała noc.

Posiekaną cebulę usmażyć razem z czosnkiem na rozgrzanym oleju. Obraną marchewkę i paprykę pokroić na kawałki i dodać do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Następnie dodać 3cm obranego imbiru, smażyć wszystko ok. 20 min. Potem wrzucić soczewicę, dolać litr wody. Na koniec dodać pomidory i kostki rosołowe.

Gotować do czasu, aż soczewica i marchewka będą miękkie Potem zmiksować warzywa. Doprawić pieprzem i ostrą papryką Krem można podać z groszkiem ptysiowym.

sp/sr

Wybrane dla Ciebie
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Gałęzie od sąsiada "wchodzą" na posesję? Musisz to mieć na uwadze
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Jerzy Cnota nigdy się nie ożenił. Tak mówił o kobietach
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Serialowy syn Fronczewskiego. Dziś Mikołaj Radwan łączy technologię z aktorstwem
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Pracowała w sekstelefonie. Mówi o "najfajniejszym" kliencie
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Brosnan nie miał kontaktu z synem przez 20 lat. Teraz mu przebaczył
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Była "króliczkiem Playboya". Tak wygląda dziś
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Posmaruj tym fugi. "Wyżre" cały brud w 20 minut
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Przeżyła śmierć kliniczną. Twierdzi, że widziała piekło
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Jest ojcem dwóch dziewczynek. Nie ukrywa, że się o nie boi
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
Wylej na kostkę brukową. Zadziała jak myjka ciśnieniowa
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
35 lat temu zagrał Kevina. Mało kto wie, ile na nim zarobił
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno
Tak objawia się niska inteligencja emocjonalna. Ekspertka mówi jasno