Kuchenka ceramiczna czy kuchenka indukcyjna?

Wiele osób, zabierających się za urządzenie swojej kuchni zastanawia się co wybrać: płytę ceramiczną czy płytę indukcyjną. Z całą pewnością wyboru nie ułatwia fakt, że obie te kuchenki są do siebie wizualnie podobne. Na korzyść pierwszej z nich przemawia cena, a drugiej - czas przygotowania posiłków.

Kuchenka ceramiczna czy kuchenka indukcyjna?
Źródło zdjęć: © iStock.com

Kuchenka ceramiczna

Ceramiczne płyty grzejne są funkcjonalnym i stosunkowo prostym w obsłudze urządzeniem. Wykonuje się je z materiału ceramicznego, który jest odporny na obciążenia. Kuchenki ceramiczne mają płaskie powierzchnie, co sprawia, że bardzo łatwo utrzymać je w czystości. Płyty te mają wyodrębnione strefy grzejne, a powierzchnia wokół nich pozostaje zimna, co minimalizuje ryzyko poparzenia. Wyróżnia się kilka różnych typów pól grzejnych, stosowanych w płytach ceramicznych. Najpowszechniejsze z nich są pola standardowe, przyjmujące postać spiralnie skręconej grzałki, która nagrzewa się po ok. 20 sek. Oprócz tego na rynku dostępne są płyty z polem high-light, które nagrzewają się po ok. 8 sek. Jednakże zdecydowanie najszybciej, bo zaledwie w 3 sek, nagrzewają się pola halogenowe.

Jeśli zdecydujemy się na zakup kuchenki ceramicznej, powinniśmy wybrać jeden z najnowszych modeli. Takie płyty zazwyczaj wyposażone są w czujniki, które wykrywają obecność naczynia na polu grzejnym. Co więcej, niektóre firmy mają w swoim asortymencie płyty wyposażone w czujniki automatyczne, które dostosowują pole grzania do wielkości naczynia (tzw. czujniki autofokus). Dodatkowo większość nowoczesnych płyt ceramicznych wyposażonych jest w: wyświetlacz, czujniki dotykowe, a także programator, który pozwala na ustalenie czasu gotowania i moc pola grzejnego.

Niewątpliwą zaletą płyt ceramicznych jest to, że są one znacznie tańsze niż płyty indukcyjne. Cena kuchenki ceramicznej waha się od 500 do 700 zł. Jedną z cech płyt indukcyjnych jest bezwładność cieplna, co może być dla niektórych osób dużą wadą. Objawia się ona m.in. bardzo długim procesem stygnięcia.

Kuchenka indukcyjna

Kuchenki indukcyjne są nieco droższym rozwiązaniem niż kuchenki ceramiczne. Ich działanie polega na generowaniu pola magnetycznego. Do gotowania na kuchence indukcyjnej niezbędne jest wyposażenie się w specjalne ferromagnetyczne garnki. W trakcie procesu gotowania nagrzewają się wyłącznie pola grzejne, a pozostała część kuchenki pozostaje zimna, co jest bardzo bezpiecznym rozwiązaniem w przypadku posiadania dzieci. Dużym plusem płyty indukcyjnej jest szybsze, niż na kuchence gazowej i ceramicznej, przygotowanie posiłków (niektórzy uważają, że zmienia to smak potraw, ale jest to kwestia subiektywna i trudno dyskutować z tym argumentem). Zaletą kuchenki indukcyjnej jest również: łatwość czyszczenia i minimalistyczny design, który idealnie wpasuje się w nowoczesne wnętrza.

Niestety kuchenki indukcyjne mają też swoje wady. Jedną z nich jest stosunkowo wysoka cena, a także niemożność używania na nich garnków z aluminium, szkła i stali szlachetnej. Ponadto płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne, dlatego nie poleca się ich osobom z rozrusznikiem serca.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (3)