GotowaniePrzepisyKuchnia miłosna – magiczne potrawy, które zwiększają pożądanie

Kuchnia miłosna – magiczne potrawy, które zwiększają pożądanie

Planujesz wieczór z ukochanym, a może chcesz rozpalić uczucia partnera? Bez wątpienia najlepsze będą dania pełne afrodyzjaków. Co pobudza ochotę na miłość? Magiczną moc mają: czekolada, imbir, cynamon, owoce morza, seler, brokuły, szparagi, figi, chili i świeże zioła.

Kuchnia miłosna – magiczne potrawy, które zwiększają pożądanie
Źródło zdjęć: © sxc.hu

Często odrobina przyprawy wystarczy, by nie tylko nadać ulubionej potrawie niepowtarzalny smak, ale także przez żołądek zdobyć serce wybranka.

Afrodyzjaki są obecne w kuchni już od starożytności. Co ciekawe, pierwszy przepis na miłosny eliksir został zapisany hieroglifami w Egipcie w 1700 roku p.n.e. Egipcjanie stosowali suszone liście z akacji i tarniny z miodem. W dawnych czasach przepisy na mikstury miłosne były pilnie strzeżone. Dzisiaj miłosne specyfiki bez problemu kupimy w sklepie.

Nasze babcie również znały magiczną moc niektórych afrodyzjaków (np. miłosne zioła - lubczyk). Bo jak mówiły, droga do serca mężczyzny prowadzi przez żołądek. Czasami wystarczy romantyczna kolacja przy świecach. Niemniej jednak kilka dodatków potrafi zdziałać cuda…

Aromatyczny imbir i cynamon – słodki smak miłości

Imbir to egzotyczna przyprawa, która poprawia samopoczucie. Jest aromatyczny, pachnie słodko, a jednocześnie odświeżająco. W wielu krajach spożywa się smażony w cukrze. W polskiej kuchni używa się go jako przyprawy do pasztetu, flaków czy pierników. Doskonale sprawdza się jako przyprawa do mięsa (np. baraniny), a także pieczywa i kompotów. Warto dodawać go również do przetworów z dyni.

Możemy też skorzystać ze wschodnich inspiracji. Szczególnie w krajach azjatyckich cieszy się dużym powodzeniem. Stosowany jest jako dodatek do zup, sałatek, sosów czy dań rybnych. Imbir pozostawia miły zapach w ustach. Trzy krążki imbiru dodane do piwa sprawią, że będzie smakowało naprawdę wybornie. Należy skosztować także herbaty z imbirem – nie tylko pięknie pachnie i pobudza twoje zmysły, ale także świetnie rozgrzewa. Imbir ma same zalety: można go dodawać do potraw słodkich i pikantnych, zwłaszcza do zup, pieczonego mięsa, ale także do ryżu czy deserów. Ponadto regularnie spożywany przyspiesza przemianę materii, obniża cholesterol i korzystnie wpływa na cerę, czyli jest… dobry na wszystko!

Z kolei cynamon jest znakomity do słodkich potraw i napojów, chociaż można go dodawać również do mięsa, zwłaszcza drobiowego.

Tradycyjny lubczyk, egzotyczne owoce morza - trochę pikanterii

Lubczyk ogrodowy jest dodawany do zup, potraw z mięsa i różnych sałatek. Ze względu jednak na silnie korzenny smak (przypominający seler) należy używać go oszczędnie. Lubczyk pobudza wydzielanie soków trawiennych i likwiduje wzdęcia. W sklepach jest dostępny między innymi w postaci maggi.

Brokuły zawierają duże ilości witaminy C, potas, wapń, żelazo oraz błonnik. Są niskokaloryczne, dlatego stosuje się je w wielu dietach odchudzających, a także mają właściwości antynowotworowe. Można je podawać nie tylko gotowane, ale również surowe – np. jako składnik sałatek. Dobrze smakują z naturalnym jogurtem czy zapiekane z serem.

Owoce morza są popularne w krajach śródziemnomorskich. Warto wiedzieć, że zawierają wiele witamin (m.in. z grupy B, A, D), białko, żelazo, magnez, wapń, selen, jod oraz fluor. Najsilniejszym afrodyzjakiem są ostrygi – bogate źródło cynku, który zwiększa produkcję testosteronu.

Papryczka chili jest doskonała do dań mięsnych i warzywnych. Afrodyzjaki warto również łączyć, np. szczyptę pikantnej papryczki możemy dodać do filiżanki czekolady. Dla tych, którzy cenią sobie ekstrawagancję, polecamy ostrygi z sosem imbirowym.

Rarytasy, które zwiększają libido

Oto niektóre propozycje wykwintnych potraw: indyk z farszem z owoców i cynamonem, cielęce kotleciki z imbirem i morelami, kurczak imbirowy, wołowina z piwem i dodatkiem chili, duszone żeberka w czerwonym winie, pieczeń rzymska z ziołami, koreczki serowe z szynką i krewetkami, pizza karaibska, sałatka z krabami, krem selerowy, zupa porowa z serkami oraz zapiekanka z ryżem, jabłkami i cynamonem.

Na przykład piwna karkówka w sosie pomidorowym to smakołyk doskonały dla mężczyzn. Pieczeń nie jest trudna do przyrządzenia, a jej smak doceni nie tylko każdy amator piwa. Na deser zaś polecamy pieczone jabłka z figami i cynamonem, tort czekoladowy lub waniliowe lody z czekoladą. Pyszna czekolada to najbardziej znany afrodyzjak, który poprawia humor.

A jakie napoje?

Proponujemy wspomnianą wcześniej herbatę z imbirem, piwo z imbirem lub miodem, kawę z cynamonem, a dla miłośników napojów procentowych: szampan, czerwone wina, grzańce, pyszne aromatyczne nalewki (np. żurawinowa). Szampan to napój kochanków. Jeżeli pragniesz wprowadzić siebie i partnera w szczególny nastrój, koniecznie wypijcie lampkę szampana, który jest naturalnym afrodyzjakiem. Wspaniale komponują się z nim truskawki z bitą śmietaną.

Bez wątpienia sekret smaku „kuchni miłosnej” bierze się z odpowiedniego sposobu przyrządzania, przyprawiania i podawania dań. Warto pamiętać, żeby kolacja nie była zbyt obfita, ponieważ efekt może być odwrotny – staniemy się po niej senni. Niewątpliwie po lekkiej kolacji będziemy pełni wigoru i energii. Oczywiście niezbędna jest również romantyczna atmosfera. Najważniejsze jednak jest serce, które wkładamy w przygotowanie każdego posiłku.

(ms/sr)

afrodyzjakimbirmonika stypułkowska

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)