Kulinarny przewodnik

Podpowiadamy, jak przechowywać produkty spożywcze, by zachowały świeżość, smak i wartość odżywczą.

Kulinarny przewodnik
SKOMENTUJ
Obraz
Obraz

Mięso i ryby Wędliny - z dużą zawartością wody (na przykład mortadela, mielonka) i te w kawałkach wyjęte z próżniowych opakowań wyłóż na talerz, przykryj miseczką. Podsuszane nakryj folią tylko w miejscu przekrojenia. Trzymaj w lodówce do tygodnia. Ściśle ułożone wędliny w plasterkach owiń w folię aluminiową i przechowuj 1-2 dni.
Ryby i mięsa surowe - połóż na talerzu, nakryj folią, zużyj w ciągu 2 dni albo zamroź w foliowych torebkach i przechowuj nawet kilka miesięcy.

Nabiał i jaja Mleko- zamknięte, świeże przechowuj w lodówce, UHT w temp. 20°C. Po otwarciu wstaw do lodówki i zużyj w ciągu doby.
Ser biały - zawiera dużo wody, więc może zabrudzić sąsiednie produkty w lodówce. Trzymaj go w plastikowym lub ceramicznym, przykrytym naczyniu. Przechowuj do 5 dni.
Żółty ser - w folii aluminiowej, by nie obsychał. Trzymaj w lodówce 1-2 tygodnie.
Masło, margaryna - zawinięte w pergamin trzymaj 2-3 tygodnie w lodówce, 8-12 miesięcy w zamrażalniku.
Jaja- do 3 tygodni w lodówce, 2 tygodnie w ciemnym miejscu, w temp. 10-15°C.

Cukier i słodycze Cukier - trzymaj w oryginalnych, papierowych torebkach, w suchym, przewiewnym miejscu, w temp. 8-10°C do pół roku.
Czekoladę- szczelnie zapakowaną przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo wtedy zawarte w niej tłuszcze utworzą biały nalot. Zachowa wysoką jakość przez miesiąc.

Produkty zbożowe Mąkę - trzymaj w papierowej torbie, w suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze około 15°C do 6 miesięcy.
Kasze, ryż i makaron - przechowuj do 6 miesięcy w oryginalnych opakowaniach lub w papierowych torebkach w suchym i przewiewnym miejscu, na przykład w kredensie.
Pieczywo - włożone do foliowej torebki dłużej zachowa świeżość, ale jest mniej smaczne i jego skórka szybko traci chrupkość. Nie pakuj w folię ciepłego chleba, bo paruje, a powstała wilgoć przyspiesza pleśnienie. Najlepiej więc trzymaj je w pojemniku na chleb - będzie smaczne przez 1 dzień. By przedłużyć świeżość pieczywa, trzymaj je w lodówce (2-3 dni) lub zamroź w foliowej torebce (przechowuj miesiąc).

Kawa, przyprawy i olej Kawę - świeżo zmieloną przechowuj w szczelnym, metalowym lub szklanym pojemniku, w lodówce. To uchroni ją przed utratą aromatu, jełczeniem i obcymi zapachami. Można też kawę zamrozić i przechowywać kilka miesięcy.
Herbatę, przyprawy i zioła - przechowuj do kilku miesięcy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub w szklanych naczyniach, w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. W tych warunkach zachowają walory smakowe i nie zwietrzeją.
Olej i oliwę z oliwek - trzymaj w oryginalnym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, do roku.

Obraz

Owoce, warzywa i grzyby Świeże grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki)
- wsyp do miseczki lub papierowej torebki, przechowuj w spiżarni lub w lodówce 1-2 dni.
Grzyby suszone - w dobrze zakręconym słoju, w temperaturze pokojowej. W szczelnej, foliowej torebce możesz je zamrozić i trzymać kilka miesięcy.
Ziemniaki - w siateczkowym worku lub w wiklinowym koszu, w chłodnym i ciemnym miejscu do 8 miesięcy.
Marchew, pietruszka i seler - w szufladzie lodówki nie zwiędną przez kilka tygodni.
Kapusta, kalafior - trzymaj luzem w lodówce do 2 tygodni.
Papryka - w szufladzie lodówki przechowuj do tygodnia.
Cebula, czosnek - możesz trzymać w temperaturze pokojowej lub w lodówce do miesiąca.
Pomidory - szybko dojrzewają w papierowej torbie, w chłodnym, ciemnym miejscu. W lodówce przedłużysz ich trwałość do 10 dni.
Warzywa do mrożenia - przed zamrożeniem na 5-10 sekund zanurz je we wrzątku - nabiorą żywego koloru i w większym stopniu zachowają witaminy. Podziel na porcje, włóż do foliowych torebek i zamroź.
Jabłka i gruszki - trzymaj w koszu, w ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni, do kilku tygodni.
Cytrusy - w temperaturze pokojowej zachowują trwałość do 3, a w lodówce do 8 tygodni.
Banany - w temperaturze pokojowej szybko dojrzewają. W lodówce zachowują świeżość do tygodnia, ale ciemnieje im skórka.

Pamiętaj - Produkty hermetycznie, oryginalnie zamknięte, np. mleko w kartonie, konserwy w puszkach, można przechowywać zgodnie z podanym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu produkt najczęściej należy spożyć w ciągu 24 godzin, ale szczegółowe zalecenia są zawsze podane na opakowaniu. Producent informuje też, w jakich warunkach przechowywać wyrób przed i po otwarciu.
- Zwróć uwagę na warunki, w jakich produkty przechowywane są w sklepie. Jeśli np. olej stał w nasłonecznionym miejscu, może mieć obniżoną wartość smakową i odżywczą, mimo że nie upłynął jego termin ważności.
- Żywność z dużą zawartością tłuszczu łatwo chłonie obce zapachy. Dlatego przechowuj ją w opakowaniach, z dala od produktów silnie aromatycznych.

Renata Rowicka

Wybrane dla Ciebie

Polskie ślimaki jedzą we Francji. Tyle można na nich zarobić
Polskie ślimaki jedzą we Francji. Tyle można na nich zarobić
"Oszustwo matrymonialne" coraz częstsze. Tak przywłaszczają majątek
"Oszustwo matrymonialne" coraz częstsze. Tak przywłaszczają majątek
"To jest cena, jaką zapłaciłam". Tak wygląda obecnie jej kariera
"To jest cena, jaką zapłaciłam". Tak wygląda obecnie jej kariera
Masz "palec jeździecki"? Jak najszybciej biegnij do lekarza
Masz "palec jeździecki"? Jak najszybciej biegnij do lekarza
Jak uratować przemarznięte bratki? Zrób jedną rzecz
Jak uratować przemarznięte bratki? Zrób jedną rzecz
Sanda Kubicka pokazała modną sukienkę na wiosnę i lato. Wzór robi furorę
Sanda Kubicka pokazała modną sukienkę na wiosnę i lato. Wzór robi furorę
Gzyra w obłędnej stylizacji. Kolor sukienki to hit na wiosnę
Gzyra w obłędnej stylizacji. Kolor sukienki to hit na wiosnę
Chcesz zasadzić w ogrodzie tę roślinę? Konsekwencje mogą być poważne
Chcesz zasadzić w ogrodzie tę roślinę? Konsekwencje mogą być poważne
Ogród piękny jak nigdy. Wcale się nie napracujesz
Ogród piękny jak nigdy. Wcale się nie napracujesz
Wsyp pół łyżeczki do doniczki. Rośliny szybko się odwdzięczą
Wsyp pół łyżeczki do doniczki. Rośliny szybko się odwdzięczą
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Połóż w kącie łazienki. Wyłapie rybiki co do jednego
Kary sięgają nawet 5000 zł. Na działce to nielegalne
Kary sięgają nawet 5000 zł. Na działce to nielegalne