GotowaniePrzepisyKulinarny przewodnik

Kulinarny przewodnik

Podpowiadamy, jak przechowywać produkty spożywcze, by zachowały świeżość, smak i wartość odżywczą.

Kulinarny przewodnik

29.11.2005 | aktual.: 29.06.2010 19:20

Mięso i ryby Wędliny - z dużą zawartością wody (na przykład mortadela, mielonka) i te w kawałkach wyjęte z próżniowych opakowań wyłóż na talerz, przykryj miseczką. Podsuszane nakryj folią tylko w miejscu przekrojenia. Trzymaj w lodówce do tygodnia. Ściśle ułożone wędliny w plasterkach owiń w folię aluminiową i przechowuj 1-2 dni.
Ryby i mięsa surowe - połóż na talerzu, nakryj folią, zużyj w ciągu 2 dni albo zamroź w foliowych torebkach i przechowuj nawet kilka miesięcy.

Nabiał i jaja Mleko- zamknięte, świeże przechowuj w lodówce, UHT w temp. 20°C. Po otwarciu wstaw do lodówki i zużyj w ciągu doby.
Ser biały - zawiera dużo wody, więc może zabrudzić sąsiednie produkty w lodówce. Trzymaj go w plastikowym lub ceramicznym, przykrytym naczyniu. Przechowuj do 5 dni.
Żółty ser - w folii aluminiowej, by nie obsychał. Trzymaj w lodówce 1-2 tygodnie.
Masło, margaryna - zawinięte w pergamin trzymaj 2-3 tygodnie w lodówce, 8-12 miesięcy w zamrażalniku.
Jaja- do 3 tygodni w lodówce, 2 tygodnie w ciemnym miejscu, w temp. 10-15°C.

Cukier i słodycze Cukier - trzymaj w oryginalnych, papierowych torebkach, w suchym, przewiewnym miejscu, w temp. 8-10°C do pół roku.
Czekoladę- szczelnie zapakowaną przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo wtedy zawarte w niej tłuszcze utworzą biały nalot. Zachowa wysoką jakość przez miesiąc.

Produkty zbożowe Mąkę - trzymaj w papierowej torbie, w suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze około 15°C do 6 miesięcy.
Kasze, ryż i makaron - przechowuj do 6 miesięcy w oryginalnych opakowaniach lub w papierowych torebkach w suchym i przewiewnym miejscu, na przykład w kredensie.
Pieczywo - włożone do foliowej torebki dłużej zachowa świeżość, ale jest mniej smaczne i jego skórka szybko traci chrupkość. Nie pakuj w folię ciepłego chleba, bo paruje, a powstała wilgoć przyspiesza pleśnienie. Najlepiej więc trzymaj je w pojemniku na chleb - będzie smaczne przez 1 dzień. By przedłużyć świeżość pieczywa, trzymaj je w lodówce (2-3 dni) lub zamroź w foliowej torebce (przechowuj miesiąc).

Kawa, przyprawy i olej Kawę - świeżo zmieloną przechowuj w szczelnym, metalowym lub szklanym pojemniku, w lodówce. To uchroni ją przed utratą aromatu, jełczeniem i obcymi zapachami. Można też kawę zamrozić i przechowywać kilka miesięcy.
Herbatę, przyprawy i zioła - przechowuj do kilku miesięcy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub w szklanych naczyniach, w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. W tych warunkach zachowają walory smakowe i nie zwietrzeją.
Olej i oliwę z oliwek - trzymaj w oryginalnym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, do roku.

Owoce, warzywa i grzyby Świeże grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki)
- wsyp do miseczki lub papierowej torebki, przechowuj w spiżarni lub w lodówce 1-2 dni.
Grzyby suszone - w dobrze zakręconym słoju, w temperaturze pokojowej. W szczelnej, foliowej torebce możesz je zamrozić i trzymać kilka miesięcy.
Ziemniaki - w siateczkowym worku lub w wiklinowym koszu, w chłodnym i ciemnym miejscu do 8 miesięcy.
Marchew, pietruszka i seler - w szufladzie lodówki nie zwiędną przez kilka tygodni.
Kapusta, kalafior - trzymaj luzem w lodówce do 2 tygodni.
Papryka - w szufladzie lodówki przechowuj do tygodnia.
Cebula, czosnek - możesz trzymać w temperaturze pokojowej lub w lodówce do miesiąca.
Pomidory - szybko dojrzewają w papierowej torbie, w chłodnym, ciemnym miejscu. W lodówce przedłużysz ich trwałość do 10 dni.
Warzywa do mrożenia - przed zamrożeniem na 5-10 sekund zanurz je we wrzątku - nabiorą żywego koloru i w większym stopniu zachowają witaminy. Podziel na porcje, włóż do foliowych torebek i zamroź.
Jabłka i gruszki - trzymaj w koszu, w ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni, do kilku tygodni.
Cytrusy - w temperaturze pokojowej zachowują trwałość do 3, a w lodówce do 8 tygodni.
Banany - w temperaturze pokojowej szybko dojrzewają. W lodówce zachowują świeżość do tygodnia, ale ciemnieje im skórka.

Pamiętaj - Produkty hermetycznie, oryginalnie zamknięte, np. mleko w kartonie, konserwy w puszkach, można przechowywać zgodnie z podanym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu produkt najczęściej należy spożyć w ciągu 24 godzin, ale szczegółowe zalecenia są zawsze podane na opakowaniu. Producent informuje też, w jakich warunkach przechowywać wyrób przed i po otwarciu.
- Zwróć uwagę na warunki, w jakich produkty przechowywane są w sklepie. Jeśli np. olej stał w nasłonecznionym miejscu, może mieć obniżoną wartość smakową i odżywczą, mimo że nie upłynął jego termin ważności.
- Żywność z dużą zawartością tłuszczu łatwo chłonie obce zapachy. Dlatego przechowuj ją w opakowaniach, z dala od produktów silnie aromatycznych.

Renata Rowicka

Komentarze (0)