Kulinarny przewodnik

Podpowiadamy, jak przechowywać produkty spożywcze, by zachowały świeżość, smak i wartość odżywczą.

Kulinarny przewodnik
SKOMENTUJ
Obraz
Obraz

Mięso i ryby Wędliny - z dużą zawartością wody (na przykład mortadela, mielonka) i te w kawałkach wyjęte z próżniowych opakowań wyłóż na talerz, przykryj miseczką. Podsuszane nakryj folią tylko w miejscu przekrojenia. Trzymaj w lodówce do tygodnia. Ściśle ułożone wędliny w plasterkach owiń w folię aluminiową i przechowuj 1-2 dni.
Ryby i mięsa surowe - połóż na talerzu, nakryj folią, zużyj w ciągu 2 dni albo zamroź w foliowych torebkach i przechowuj nawet kilka miesięcy.

Nabiał i jaja Mleko- zamknięte, świeże przechowuj w lodówce, UHT w temp. 20°C. Po otwarciu wstaw do lodówki i zużyj w ciągu doby.
Ser biały - zawiera dużo wody, więc może zabrudzić sąsiednie produkty w lodówce. Trzymaj go w plastikowym lub ceramicznym, przykrytym naczyniu. Przechowuj do 5 dni.
Żółty ser - w folii aluminiowej, by nie obsychał. Trzymaj w lodówce 1-2 tygodnie.
Masło, margaryna - zawinięte w pergamin trzymaj 2-3 tygodnie w lodówce, 8-12 miesięcy w zamrażalniku.
Jaja- do 3 tygodni w lodówce, 2 tygodnie w ciemnym miejscu, w temp. 10-15°C.

Cukier i słodycze Cukier - trzymaj w oryginalnych, papierowych torebkach, w suchym, przewiewnym miejscu, w temp. 8-10°C do pół roku.
Czekoladę- szczelnie zapakowaną przechowuj w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, bo wtedy zawarte w niej tłuszcze utworzą biały nalot. Zachowa wysoką jakość przez miesiąc.

Produkty zbożowe Mąkę - trzymaj w papierowej torbie, w suchym i przewiewnym miejscu, w temperaturze około 15°C do 6 miesięcy.
Kasze, ryż i makaron - przechowuj do 6 miesięcy w oryginalnych opakowaniach lub w papierowych torebkach w suchym i przewiewnym miejscu, na przykład w kredensie.
Pieczywo - włożone do foliowej torebki dłużej zachowa świeżość, ale jest mniej smaczne i jego skórka szybko traci chrupkość. Nie pakuj w folię ciepłego chleba, bo paruje, a powstała wilgoć przyspiesza pleśnienie. Najlepiej więc trzymaj je w pojemniku na chleb - będzie smaczne przez 1 dzień. By przedłużyć świeżość pieczywa, trzymaj je w lodówce (2-3 dni) lub zamroź w foliowej torebce (przechowuj miesiąc).

Kawa, przyprawy i olej Kawę - świeżo zmieloną przechowuj w szczelnym, metalowym lub szklanym pojemniku, w lodówce. To uchroni ją przed utratą aromatu, jełczeniem i obcymi zapachami. Można też kawę zamrozić i przechowywać kilka miesięcy.
Herbatę, przyprawy i zioła - przechowuj do kilku miesięcy w szczelnie zamykanych metalowych puszkach lub w szklanych naczyniach, w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu. W tych warunkach zachowają walory smakowe i nie zwietrzeją.
Olej i oliwę z oliwek - trzymaj w oryginalnym opakowaniu, w ciemnym i chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, do roku.

Obraz

Owoce, warzywa i grzyby Świeże grzyby hodowlane (pieczarki, boczniaki)
- wsyp do miseczki lub papierowej torebki, przechowuj w spiżarni lub w lodówce 1-2 dni.
Grzyby suszone - w dobrze zakręconym słoju, w temperaturze pokojowej. W szczelnej, foliowej torebce możesz je zamrozić i trzymać kilka miesięcy.
Ziemniaki - w siateczkowym worku lub w wiklinowym koszu, w chłodnym i ciemnym miejscu do 8 miesięcy.
Marchew, pietruszka i seler - w szufladzie lodówki nie zwiędną przez kilka tygodni.
Kapusta, kalafior - trzymaj luzem w lodówce do 2 tygodni.
Papryka - w szufladzie lodówki przechowuj do tygodnia.
Cebula, czosnek - możesz trzymać w temperaturze pokojowej lub w lodówce do miesiąca.
Pomidory - szybko dojrzewają w papierowej torbie, w chłodnym, ciemnym miejscu. W lodówce przedłużysz ich trwałość do 10 dni.
Warzywa do mrożenia - przed zamrożeniem na 5-10 sekund zanurz je we wrzątku - nabiorą żywego koloru i w większym stopniu zachowają witaminy. Podziel na porcje, włóż do foliowych torebek i zamroź.
Jabłka i gruszki - trzymaj w koszu, w ciemnym miejscu, najlepiej w spiżarni, do kilku tygodni.
Cytrusy - w temperaturze pokojowej zachowują trwałość do 3, a w lodówce do 8 tygodni.
Banany - w temperaturze pokojowej szybko dojrzewają. W lodówce zachowują świeżość do tygodnia, ale ciemnieje im skórka.

Pamiętaj - Produkty hermetycznie, oryginalnie zamknięte, np. mleko w kartonie, konserwy w puszkach, można przechowywać zgodnie z podanym na opakowaniu terminem przydatności do spożycia. Po otwarciu produkt najczęściej należy spożyć w ciągu 24 godzin, ale szczegółowe zalecenia są zawsze podane na opakowaniu. Producent informuje też, w jakich warunkach przechowywać wyrób przed i po otwarciu.
- Zwróć uwagę na warunki, w jakich produkty przechowywane są w sklepie. Jeśli np. olej stał w nasłonecznionym miejscu, może mieć obniżoną wartość smakową i odżywczą, mimo że nie upłynął jego termin ważności.
- Żywność z dużą zawartością tłuszczu łatwo chłonie obce zapachy. Dlatego przechowuj ją w opakowaniach, z dala od produktów silnie aromatycznych.

Renata Rowicka

Wybrane dla Ciebie

Zasadź jeszcze w marcu. Wiosną sobie podziękujesz
Zasadź jeszcze w marcu. Wiosną sobie podziękujesz
Dodaj do jajecznicy. Więcej nie zjesz tradycyjnej wersji
Dodaj do jajecznicy. Więcej nie zjesz tradycyjnej wersji
Gdzie wyrzucać skoszoną trawę? Większość popełnia błąd
Gdzie wyrzucać skoszoną trawę? Większość popełnia błąd
"Odmawiałam różaniec". Oto co pomogło jej w głośnej wyprawie
"Odmawiałam różaniec". Oto co pomogło jej w głośnej wyprawie
Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Zasadź bratki w ten sposób. Będą rosły jak nigdy
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Z tych grzechów nie może rozgrzeszyć "zwykły" ksiądz. Jest ich pięć
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Upubliczniono jej ostatnie zdjęcie. Zrobiono je krótko przed katastrofą
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Unikaj ich jak ognia. Te kolory postarzają
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Zakazany krzew w Polsce. Kara to nawet milion zł
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Młodzi rezygnują z pracy w szkołach. Oto powody
Wskazała dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Wskazała dwie oznaki zdrady. "Nigdy nie zawiodły"
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz
Myjesz w ten sposób włosy? Coraz bardziej je niszczysz