GwiazdyMagda Gessler nie dostała gwiazdki Michelin, jak wszyscy zrozumieli. Wiemy, kto ją ma

Magda Gessler nie dostała gwiazdki Michelin, jak wszyscy zrozumieli. Wiemy, kto ją ma

Restauracja Magdy Gessler zdobyła uznanie znawców kuchni. Prestiżowy przewodnik kulinarny "Michelin" przyznał jej warszawskiej restauracji wyróżnienie. Jednak nie jest to słynna gwiazdka "Michelin". Wpis Gessler wywołał spore zamieszanie.

Magda Gessler nie dostała gwiazdki Michelin. Dotychczas nigdy jeszcze
Magda Gessler nie dostała gwiazdki Michelin. Dotychczas nigdy jeszcze
Źródło zdjęć: © AKPA

Wyróżnienia przewodnika "Michelin" są spełnieniem dla szefów kuchni na całym świecie. Ostatnio powody do radości mają pracownicy restauracji "U Fukiera" oraz jej właścicielka, Magda Gessler. Warszawska restauracja otrzymała wyróżnienie w postaci symbolu dwóch kompletów sztućców i talerza, co jest wyrazem najwyższej jakości oferowanych w danym lokalu usług. W tym samym czasie szef kuchni restauracji "Bottiglieria 1881" Przemysław Klima otrzymał nagrodę Prix au Chef de L'Avenir.

To nie gwiazdka, a wyróżnienie

Magda Gessler na swoim profilu na Instagramie zamieściła filmik, na którym widać radość jej oraz siedzących z nią sław gastronomicznych, kiedy dowiedzieli się o przyznaniu nagrody.

- W nadziei na jeszcze więcej gwiazdek "Michelin"! Oby kolejna wkrótce! Jestem przekonana, że wszyscy twoi wierni smakosze myślą podobnie! - napisała pod postem Magda Gessler.

Zamieszanie, które wywołał post, wywołane zostało tym, że wszyscy myśleli iż siedzący obok niej kucharz, Przemysław Klima, to kucharz pracujący w jej restauracji. Okazuje się, że byli w błędzie. Post Gessler był jedynie miłym gestem w jego stronę, gdyż to właśnie on posiada jedyną w Polsce gwiazdkę "Michelin" jako szef kuchni, a sama Gessler życzyła mu jedynie kolejnej.

W kolejnym poście opublikowanym na jej koncie na Instagramie Magda Gessler poinformowała o zdobyciu wyróżnienia, a nie gwiazdki "Michelin".

- Dostałam wyróżnienie "Michelin" za osobowość znaczącą na świecie, za głoszenie znaczenia kuchni polskiej i międzynarodowej.

Gwiazdki Michelin

Gwiazdki oraz symbole sztućców i talerzy "Michelin" to najważniejsze wyróżnienia w gastronomii na całym świecie. Nagrody przyznaje francuski przewodnik "Michelin", ukazujący się od 1900 r. Zawiera on trójstopniowy system oceny restauracji, będący wskazówką dla zwiedzających: trzy gwiazdki - "Zobacz koniecznie!", dwie gwiazdki - "Warto odwiedzić" i jedną gwiazdkę - "Godne uwagi".

W 2013 r. jako pierwszy w Polsce gwiazdkę otrzymał Wojciech Modest Amaro za restaurację "Atelier Amaro" w Warszawie. W 2016 r. gwiazdkę Michelin otrzymała restauracja - "Senses" Andrei Camastry w Warszawie. A w 2020 r. gwiazdką "Michelin" został uhonorowany właśnie Przemysław Klima, szef kuchni restauracji "Bottiglieria 1881" w Krakowie. Magda Gessler nigdy nie otrzymała gwiazdki "Michelin".

Przemysław Klima - jedyny w Polsce szef kuchni z Gwiazdką "Michelin"

Przemysław Klima jest jedynym w Polsce szefem kuchni z Gwiazdką "Michelin" i współwłaścicielem restauracji "Bottiglieria 1881" na krakowskim Kazimierzu. Gwiazdkę dostał w dość niezwykłych okolicznościach - w czerwcu zeszłego roku, w czasie chwilowego zniesienia obostrzeń między pierwszą a drugą falą pandemii. Co ważne, w czasie pandemii i lockdownów nie zwolnił nikogo ze swojej restauracji.

Pochodzi z małej miejscowości pod Krakowem. Od dziecka chciał gotować i poświęcił temu całe swoje dotychczasowe życie. Uczył się w szkole gastronomicznej, a potem od najlepszych na świecie - w restauracjach "Noma" i "Kadeau" w Kopenhadze (dwie gwiazdki Michelin, obie restauracje są zaliczane do 50-ciu najlepszych na świecie), w Paryżu i w Nowym Jorku. W Polsce pracował między innymi u Amaro, jest współodpowiedzialny za sukces warszawskiej restauracji "Senses", w której szefem kuchni jest Andrea Camastra. W swoim gotowaniu wykorzystuje francuskie techniki, a dania inspirowane są kuchnią skandynawską i Polską. W wolnych chwilach biega i chodzi po górach.

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (7)