Makaron tagliatelle w sosie paprykowym z kurczakiem i czarnuszką
Makaron to sposób na pyszne i szybkie danie. Z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu może być pomysłem na sycący obiad. Danie poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".
25.11.2016 | aktual.: 05.02.2019 13:49
Składniki:
- 200 g suchego makaronu typu wstążki
- 2 małe filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
- 1 łyżka czarnuszki
- 2 łyżki mielonego lnu (może być bułka tarta) wymieszanego z 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżeczką soli i szczyptą chill
- 1 łyżka oliwy
- 2 spore czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka koncentratu bulionowego eko (można dodać około 1 szklanki rosołu)
*Przygotowanie: *
Makaron gotujemy al dente. Paprykę skrapiamy przed pieczeniem oliwą i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po tym czasie przekładamy ją do woreczka foliowego i ściśle zamykamy. Dzięki takiemu trikowi, po około 10 minutach łatwo będzie nam obrać ją ze skórki. I tak przygotowaną paprykę blendujemy z koncentratem i 1 szklanką bulionu. Kawałki kurczaka najpierw smakujemy oliwą, a następnie obtaczamy w panierce z lnu i posypujemy czarnuszką. Wykładamy mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 15 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C. Pastę paprykową podsmażamy na patelni, aby sos lekko zgęstniał i dodajemy do sosu ugotowany makaron. Kurczaka układamy na makaronie albo mieszamy je z sosem i makaronem.