ycipk-42zzh3
WP Kuchnia
#ŻYĆLEPIEJ

Makaron tagliatelle w sosie paprykowym z kurczakiem i czarnuszką

Makaron to sposób na pyszne i szybkie danie. Z dodatkiem mięsa i aromatycznego sosu może być pomysłem na sycący obiad. Danie poleca Marta, autorka bloga "Śliwka węgierka".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Makaron tagliatelle w sosie paprykowym z kurczakiem i czarnuszką
(www.sliwkawegierka.pl)
ycipk-42zzh3

Składniki:

  • 200 g suchego makaronu typu wstążki
  • 2 małe filety z kurczaka, pokrojone w większą kostkę
  • 1 łyżka czarnuszki
  • 2 łyżki mielonego lnu (może być bułka tarta) wymieszanego z 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżeczką soli i szczyptą chill
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 spore czerwone papryki, pokrojone na ćwiartki, bez gniazd nasiennych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionowego eko (można dodać około 1 szklanki rosołu)

*Przygotowanie: *
Makaron gotujemy al dente. Paprykę skrapiamy przed pieczeniem oliwą i pieczemy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni C. Po tym czasie przekładamy ją do woreczka foliowego i ściśle zamykamy. Dzięki takiemu trikowi, po około 10 minutach łatwo będzie nam obrać ją ze skórki. I tak przygotowaną paprykę blendujemy z koncentratem i 1 szklanką bulionu. Kawałki kurczaka najpierw smakujemy oliwą, a następnie obtaczamy w panierce z lnu i posypujemy czarnuszką. Wykładamy mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku około 15 minut, zmniejszając temperaturę do 200 stopni C. Pastę paprykową podsmażamy na patelni, aby sos lekko zgęstniał i dodajemy do sosu ugotowany makaron. Kurczaka układamy na makaronie albo mieszamy je z sosem i makaronem.

ycipk-42zzh3

Domowy niezbędnik:

0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-42zzh3

ycipk-42zzh3
ycipk-42zzh3