Mało kto dodaje do mielonych. To spore przeoczenie

Mało kto dodaje do mielonych. To spore przeoczenie

Kotlety mielone z cukinią będą bardziej soczyste
Kotlety mielone z cukinią będą bardziej soczyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
04.01.2023 12:08, aktualizacja: 04.01.2023 12:56

Kotlety mielone to jedna z flagowych potraw kuchni polskiej. Są uwielbiane na obiad, zwłaszcza z tłuczonymi ziemniakami i surówką, mizerią lub buraczkami na ciepło. Mało kto zna jednak sposób, jak sprawić, by mielone były bardziej soczyste.

Kotlety mielone najczęściej przyrządzamy ze zmielonego mięsa wieprzowego, na przykład z łopatki lub z połączonego mięsa wieprzowo-wołowego. Dodajemy do nich także jedno jajko, namoczoną kajzerkę, przyprawy do smaku oraz cebulę.

Kotlety mielone bez cebuli. Zastąp ją innym składnikiem

Jak zrobić soczyste mielone? Mało kto zna bardzo prostą sztuczkę, która sprawi, że wyjdą one o znacznie smaczniejsze. Wystarczy zamienić posiekaną albo startą cebulę na cukinię. Ponieważ warzywo to zawiera sporo wody, idealnie nasączy nasze kotlety i sprawi, że nie będą one wyschnięte w środku. Cukinia ma też neutralny smak – warto o tym pamiętać i porządnie przyprawić kotlety.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kotlety mielone z cukinią robi się niezwykle łatwo. Wystarczy po prostu umyć i obrać warzywo, jeśli ma grubą skórkę, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy starta cukinia wystygnie, dodajemy ją do zmielonego mięsa, namoczonej w wodzie lub mleku i odsączonej bułki oraz jajka. Dodajemy sól, pieprz i majeranek, a następnie łączymy na gładką masę. Formujemy z niej owalne kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy na porządnie rozgrzanym tłuszczu aż będą rumiane.

Jakie mięso do mielonych? Wyjdą idealne

Kotlety mielone wychodzą za twarde? Jeśli tak się dzieje, to kwestia źle wybranego mięsa. Pamiętajmy, że w mielonych najlepiej sprawdzi się to dość tłuste.

Najlepiej też kupować mięso w całym kawałku i mielić je samodzielnie w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie w sklepie. Gotowe mielone mięso z supermarketu zawiera najczęściej dużą ilość wody i rzadko kiedy jest naprawdę dobrej jakości.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (15)
Zobacz także