Mało kto dodaje do mielonych. To powszechny błąd

Prawie nic nie kosztuje, a naprawdę robi różnicę. Doświadczeni kucharze dodają do kotletów mielonych sekretny składnik. Wystarczy odrobina, by stały się jędrne i soczyste. Już nigdy nie zrobisz inaczej.

Kotlety mielone nie zawsze wychodzą kruche i puszysteKotlety mielone nie zawsze wychodzą kruche i puszyste
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
30

To bez wątpienia jedno z ulubionych dań Polaków. Kotlety mielone goszczą regularnie na wielu stołach, bo są smaczne, stosunkowo tanie i proste w wykonaniu. Łatwość bywa jednak złudna - nieodpowiednio przyrządzone mięso szybko staje się twarde i bez smaku. Warto korzystać więc z porad doświadczonych kucharzy.

Sekretny składnik kotletów mielonych

Klasyczny przepis na kotlety to tylko mięso mielone, cebula, jajko, namoczona w mleku kajzerka, przyprawy i bułka tarta. Niektórzy dodają też odrobinę czosnku. Składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać, a następnie usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ostateczny smak i konsystencja to jednak często loteria, dlatego należy dodać coś jeszcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Na co zwracać uwagę, wybierając mięso mielone?

Tajemniczym składnikiem, który praktycznie nic nie kosztuje, jest lodowata woda. Na pół kilograma mięsa - 50 ml, czyli nieco ponad 3 łyżki stołowe. Bezbarwny płyn dodajemy pod koniec przyrządzania masy. W jakim celu? Bardzo zimna woda ma sprawić, że kotlety mielone będą delikatne i kruche, a nie twarde i zbite. Mięso staje się luźniejsze w konsystencji.

Przy okazji warto wspomnieć o moczeniu bułki, którą dodajemy do mięsa. Powszechnym błędem jest zanurzanie jej w wodzie, podczas gdy szefowie kuchni oraz doświadczeni gospodarze i gospodynie polecają w tym celu mleko. Ono również wpłynie na przyjemniejszą dla podniebienia strukturę.

Co zrobić, żeby kotlety mielone były jeszcze lepsze?

Smak kotletów mielonych podkręci odpowiednio przygotowana cebula. Gdy dodamy surową do masy, może nie zdążyć zmięknąć. Dobrym rozwiązaniem jest jej wcześniejsze podsmażenie - jednak nie za mocne, aby finalnie nie spaliła się w mielonych.

Kluczem do sukcesu jest też odpowiedni tłuszcz oraz jego temperatura. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku olej rzepakowy. Koniecznie mocno rozgrzany - dzięki temu kotlety zyskają chrupiącą skórkę i będą delikatne w środku. Nie zdążą też "wypić" nadmiaru tłuszczu.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

To jedna z najzdrowszych ryb. Możesz ją jeść bez obaw o rtęć
To jedna z najzdrowszych ryb. Możesz ją jeść bez obaw o rtęć
Najgorszy wróg libido. Odbiera ochotę na zbliżenie
Najgorszy wróg libido. Odbiera ochotę na zbliżenie
Zostawiasz otwarte drzwiczki pralki? Lepiej szybko przestań
Zostawiasz otwarte drzwiczki pralki? Lepiej szybko przestań
Nowe zastosowanie grzejnika? W upały włączysz go zamiast klimatyzacji
Nowe zastosowanie grzejnika? W upały włączysz go zamiast klimatyzacji
Nowy obowiązek już w 2025 r. Dotyczy osób, które mają psa lub kota
Nowy obowiązek już w 2025 r. Dotyczy osób, które mają psa lub kota
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Dodaj do mydlin. Wciornastki znikną co do jednego
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Nasmaruj tym newralgiczne miejsca. Osy nawet się nie zbliżą
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Dzieci pojawiają się w aplikacjach randkowych. Ekspertka alarmuje
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Masz ubytki w trawniku? Wypróbuj tę metodę dosiewki
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Już tak nie wygląda. Zmieniła kolor włosów i postawiła na ostre cięcie
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Masz w planach remont mieszkania? Możesz potrzebować pozwolenia
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa