Mało kto dodaje do żurku tę przyprawę. Goście będą się zajadać

Żurek to najpopularniejsza z zup, które pojawiają się na stole podczas świąt wielkanocnych. Nie jest trudny do wykonania, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Mało kto wie, że należy dodać do niego jeden składnik, żeby zupa była smaczniejsza.

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocnaŻurek to tradycyjna zupa wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żur na zakwasie zyskał miano tradycyjnej zupy podawanej w Polsce w Wielkanoc. Chociaż w różnych regionach kraju podczas świątecznego obiadu pojawia się wiele charakterystycznych dań, to właśnie żurek cieszy się największą popularnością.

Jak zrobić żur na zakwasie? Dodaj tajny składnik

Jak zrobić dobry żurek? Wbrew pozorom nie jest on trudny w przygotowaniu. Żeby był smaczny, należy ugotować go na esencjonalnym wywarze na wędzonym boczku lub na wędzonych żeberkach, a także na włoszczyźnie. Do tego dodajemy zakwas – najlepiej domowej roboty. Oczywiście nie może zabraknąć także białej kiełbasy, która będzie ugotowana w zupie.

Charakterystyczny smak żurku osiągniemy dzięki przyprawom – sprawdzi się przede wszystkim majeranek, jak również czosnek. Mało kto jednak zna sekretny składnik, który sprawi, że zupa będzie o wiele lepsza, bardziej aromatyczna, a jej smak wyrazisty. Do wywaru trzeba dodać niewielką ilość chrzanu – najlepiej dwie łyżeczki. Wtedy żur nie będzie zbyt ostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zakwas na żurek?

Żurek można przygotować na wiele sposobów. Oto niektóre z nich

Żur to zupa pochodząca z regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej, a także innych Słowian północnych. Jej nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny.

Żurek przyrządza się nieco inaczej w każdym regionie Polski. Zakwas może być przygotowywany z różnych rodzajów mąki - najpopularniejszy jest ten z żytniej mąki razowej. Stosuje się jednak również mąkę owsianą (to częste rozwiązanie w Małopolsce i na Podlasiu) oraz mąkę gryczaną (tak robi się na Lubeszczyźnie). Również dodatki do żurku różnią się w zależności od części kraju i zwyczajów w konkretnym domu - najczęściej jest to ugotowane na twardo jajko lub ziemniaki i pokrojona w plasterki biała kiełbasa ugotowana w wywarze.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Calineczka poznała giganta. Największy i najmniejszy pies świata
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Jeremi Przybora i Barbara Wrzesińska. Rozdzieliły ich kłamstwa i częste kąpiele
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Grał w "Rodzinie zastępczej". Mówi, jak traktowała go Kownacka
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
Po której randce iść do łóżka? Ekspertka mówi jasno
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
"Nie goliłam się od 6 lat". Jej nagranie wywołało burzę
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Wlej pod ogórki. Będziesz je zbierać kilogramami
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Zapytali Viki Gabor o Górniak. Była "brutalnie szczera"
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
Wskoczyła w strój kąpielowy. Całość odbiła się w lustrze
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
O ich romansie aż huczało. Dziś mało kto pamięta, że byli razem
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
"Aperol nails" podbijają salony. Idealna stylizacja na lato
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Sięgnij po fasolę czarną. Twoje jelita ci podziękują
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór
Nigdy nie jedz tej ryby nad morzem. Najgorszy wybór