Mało kto dodaje do żurku tę przyprawę. Goście będą się zajadać

Żurek to najpopularniejsza z zup, które pojawiają się na stole podczas świąt wielkanocnych. Nie jest trudny do wykonania, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Mało kto wie, że należy dodać do niego jeden składnik, żeby zupa była smaczniejsza.

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocnaŻurek to tradycyjna zupa wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Żur na zakwasie zyskał miano tradycyjnej zupy podawanej w Polsce w Wielkanoc. Chociaż w różnych regionach kraju podczas świątecznego obiadu pojawia się wiele charakterystycznych dań, to właśnie żurek cieszy się największą popularnością.

Jak zrobić żur na zakwasie? Dodaj tajny składnik

Jak zrobić dobry żurek? Wbrew pozorom nie jest on trudny w przygotowaniu. Żeby był smaczny, należy ugotować go na esencjonalnym wywarze na wędzonym boczku lub na wędzonych żeberkach, a także na włoszczyźnie. Do tego dodajemy zakwas – najlepiej domowej roboty. Oczywiście nie może zabraknąć także białej kiełbasy, która będzie ugotowana w zupie.

Charakterystyczny smak żurku osiągniemy dzięki przyprawom – sprawdzi się przede wszystkim majeranek, jak również czosnek. Mało kto jednak zna sekretny składnik, który sprawi, że zupa będzie o wiele lepsza, bardziej aromatyczna, a jej smak wyrazisty. Do wywaru trzeba dodać niewielką ilość chrzanu – najlepiej dwie łyżeczki. Wtedy żur nie będzie zbyt ostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak zrobić zakwas na żurek?

Żurek można przygotować na wiele sposobów. Oto niektóre z nich

Żur to zupa pochodząca z regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej, a także innych Słowian północnych. Jej nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny.

Żurek przyrządza się nieco inaczej w każdym regionie Polski. Zakwas może być przygotowywany z różnych rodzajów mąki - najpopularniejszy jest ten z żytniej mąki razowej. Stosuje się jednak również mąkę owsianą (to częste rozwiązanie w Małopolsce i na Podlasiu) oraz mąkę gryczaną (tak robi się na Lubeszczyźnie). Również dodatki do żurku różnią się w zależności od części kraju i zwyczajów w konkretnym domu - najczęściej jest to ugotowane na twardo jajko lub ziemniaki i pokrojona w plasterki biała kiełbasa ugotowana w wywarze.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Był gwiazdą "Harrego Pottera". Zmagał się z chorobami
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Olejnik już nosi najmodniejsze buty jesieni. To prawdziwy hit
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Przekonywali ją do zabiegów medycyny estetycznej. Tak reagowała
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Wlej do ciepłej wody i przetrzyj półki. Kurz zniknie z mebli na długo
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Choruje na rzadką chorobę. Powiedział, czego się boi
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Zakochał się w przyjaciółce żony. Słono za to zapłacił
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Wlej do pnia, a nie zostanie po nim ślad. Bez użycia koparki
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań
Pies robi tak, gdy go przytulasz? Od razu przestań
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Chodzi za tobą krok w krok? "To nie jest przejaw miłości"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Pracuje nad innowacyjnymi testami. "To przełom w diagnostyce domowej"
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Ani centymetra więcej. Przepisy mówią jasno
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"
Natalia Niemen opowiedziała o alkoholizmie. "Miałam wrażenie, że umieram"