Mało kto dodaje do żurku tę przyprawę. Goście będą się zajadać

Żurek to najpopularniejsza z zup, które pojawiają się na stole podczas świąt wielkanocnych. Nie jest trudny do wykonania, jednak należy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Mało kto wie, że należy dodać do niego jeden składnik, żeby zupa była smaczniejsza.

Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna
Żurek to tradycyjna zupa wielkanocna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

06.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 20:44

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Żur na zakwasie zyskał miano tradycyjnej zupy podawanej w Polsce w Wielkanoc. Chociaż w różnych regionach kraju podczas świątecznego obiadu pojawia się wiele charakterystycznych dań, to właśnie żurek cieszy się największą popularnością.

Jak zrobić żur na zakwasie? Dodaj tajny składnik

Jak zrobić dobry żurek? Wbrew pozorom nie jest on trudny w przygotowaniu. Żeby był smaczny, należy ugotować go na esencjonalnym wywarze na wędzonym boczku lub na wędzonych żeberkach, a także na włoszczyźnie. Do tego dodajemy zakwas – najlepiej domowej roboty. Oczywiście nie może zabraknąć także białej kiełbasy, która będzie ugotowana w zupie.

Charakterystyczny smak żurku osiągniemy dzięki przyprawom – sprawdzi się przede wszystkim majeranek, jak również czosnek. Mało kto jednak zna sekretny składnik, który sprawi, że zupa będzie o wiele lepsza, bardziej aromatyczna, a jej smak wyrazisty. Do wywaru trzeba dodać niewielką ilość chrzanu – najlepiej dwie łyżeczki. Wtedy żur nie będzie zbyt ostry.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Żurek można przygotować na wiele sposobów. Oto niektóre z nich

Żur to zupa pochodząca z regionalnej kuchni polskiej, białoruskiej, czeskiej i słowackiej, a także innych Słowian północnych. Jej nazwa pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny.

Żurek przyrządza się nieco inaczej w każdym regionie Polski. Zakwas może być przygotowywany z różnych rodzajów mąki - najpopularniejszy jest ten z żytniej mąki razowej. Stosuje się jednak również mąkę owsianą (to częste rozwiązanie w Małopolsce i na Podlasiu) oraz mąkę gryczaną (tak robi się na Lubeszczyźnie). Również dodatki do żurku różnią się w zależności od części kraju i zwyczajów w konkretnym domu - najczęściej jest to ugotowane na twardo jajko lub ziemniaki i pokrojona w plasterki biała kiełbasa ugotowana w wywarze.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (18)