Kościół podaje konkretną datę. Wtedy możesz zjeść święconkę

Niedługo w naszych wielkanocnych koszykach umieścimy kolorowe pisanki, słodkie babki i inne produkty. Kiedy dokładnie można spożyć pokarmy z koszyczka? Wytyczne Kościoła są jednoznaczne.

Kiedy możemy zjeść produkty z koszyczka?
Kiedy możemy zjeść produkty z koszyczka?
Źródło zdjęć: © Pixabay

06.04.2023 | aktual.: 06.04.2023 19:19

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wielkanoc dla każdej wierzącej osoby jest w zasadzie najważniejszym świętem w całym roku liturgicznym. Tradycyjnie w Wielką Sobotę rodziny zaniosą koszyczki do kościołów, aby te zostały wyświęcone przez kapłana. W środku koszyczka znajdzie się wiele produktów spożywczych. Kiedy dokładnie święconka może wylądować na naszych stołach?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wielkanocne koszyki. Kiedy można spożyć święconkę?

W koszyczkach zazwyczaj zostaje umieszczona m.in. wędlina, chleb oraz jajka. W wielu rodzinach jest też obowiązek wkładania do święconki niewielkiej babki drożdżowej, słodkiego baranka, czy czekoladowych pisanek. Oczywiście żaden z tych produktów się nie zmarnuje. Wszystko zostanie zjedzone przed domowników oraz gości. Pytanie tylko, które nasuwa się na myśl, to kiedy można właściwie zabrać się za produkty z koszyczka?

Okazuje się, że Kościół wyznaczył ku temu konkretny termin. Bardzo ważne jest, by zachować tradycję i pewne wytyczne. Według duchownych nie wolno zjadać produktów ze święconki wcześniej. Zatem jeżeli niesiemy koszyczek w Wielką Sobotę, wszystkie rzeczy w nim umieszczone muszą poczekać do następnego dnia.

Z wykorzystaniem poświęconych jajek, chleba oraz wędliny przygotujemy zatem śniadanie wielkanocne w Wielką Niedzielę. Na deser do herbaty zostanie nam słodka babka oraz inne drobne łakocie.

Dlaczego święcimy koszyki w Wielkanoc?

Warto wspomnieć o samej tradycji święcenia pokarmów, która jest naprawdę stara i sięga czasów pierwszych Słowian. Jeżeli natomiast mówimy wyłącznie o takiej formie święcenia, jaką znamy, czyli przynoszenia do świątyni koszyczków, ten konkretny obrządek sięga końca XVIII wieku. Wcześniej to kapłan przychodził na do domów wiernych, którzy nakrywali stoły białymi obrusami i sowicie zastawiali je świątecznymi posiłkami.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
wielkanocświęconkareligia
Komentarze (60)