Maltodekstryna – czym jest i czy jest szkodliwa?
Konserwanty często kojarzą się z substancjami szkodliwymi dla zdrowia. Choć to po części prawda, to nie wszystkie tego typu substancje oddziałują negatywnie na organizm. Należy do nich maltodekstryna, wielocukier, który w produktach spożywczych pełni wiele różnych ról.
Co to jest maltodekstryna?
Maltodektryna to związek chemiczny należący do hydrolizatów skrobiowych. Dodawany jest do produktów spożywczych, aby poprawić ich jakość, wygląd i konsystencję.
Z chemicznego punktu widzenia maltodekstryna jest wielocukrem, który powstaje po połączeniu cząsteczek cukrów prostych. Składa się przede wszystkim z cząsteczek glukozy. Sam proces wytwarzania maltodekstryny polega na upłynnianiu skrobi kukurydzianej, owsianej, ziemniaczanej lub z tapioki z użyciem enzymu alfa-amylazy. Fizycznie maltodekstryna jest białym proszkiem, który po rozpuszczeniu w wodzie tworzy lepką ciecz. Nie posiada wyraźnego smaku.
Do właściwości maltodestryny zaliczyć można:
• tworzenie stabilnych emulsji i żeli,
• łatwość mieszania się z tłuszczem,
• hamowanie wytrącania się kryształów,
• ułatwianie kapsułkowania.
Maltodekstryna – zastosowanie
Wszystkie wymienione właściwości sprawiają, że już od lat 50. ubiegłego wieku maltodestryna dodawana jest do żywności i wyrobów farmaceutycznych.
Maltodekstryna może pełnić różne funkcje w przetwórstwie spożywczym. Może być na przykład:
• substancją wiążącą,
• wypełniaczem,
• substancją nadającą teksturę,
• stabilizatorem,
• zagęszczaczem,
• spulchniaczem,
• dodatkiem wspierającym suszenie rozpyłowe,
• wzmacniaczem smaku i zapachu,
• nośnikiem barwników, aromatów oraz tłuszczów,
• regulatorem wilgotności,
• składnikiem hamującym krystalizowanie się produktu,
• konserwantem.
Najpopularniejszymi produktami z maltodekstryną są sosy, słodziki, produkty instant i przyprawy, odżywki i napoje dla sportowców, wędliny i mięsa, a także żywność dla niemowląt. W farmaceutyce substancja wykorzystywana jest jako składnik wiążący w produkcji leków.
Maltodekstryna w sporcie
Maltodestryna sprawdza się w produktach dla sportowców. Podczas wysiłku zużywana jest energia, a ta czerpana jest z glikogenu, czyli magazynowanej w organizmie glukozy. Z kolei maltodekstryna to zmodyfikowana glukoza, która jeszcze wydajniej uzupełnia braki w organizmie i pozwala na szybszą regenerację. Substancję tą znaleźć można przede wszystkim w odżywkach węglowodanowych i węglowodanowo- białkowych.
Wpływ maltodekstryny na zdrowie
Choć wiele substancji pomocniczych zawartych w żywności przetworzonej kojarzy się negatywnie, to maltodekstryna substancją wyraźnie niebezpieczną nie jest. Łatwo przyswaja się w zdrowym organizmie, więc unikanie jej nie jest konieczne. Jedynym działaniem destrukcyjnym maltodekstryny jest zły wpływ na florę bakteryjną układu pokarmowego. Substancja ta nie dostarcza żadnych wartości odżywczych, poza niewielka ilością sodu i węglowodanów.
Mimo to na produkty z maltodekstryną powinny uważać osoby cierpiące na cukrzycę typu I i II, a także zmagające się z nadwagą. Ma to związek z wysokim indeksem glikemicznym tej substancji. Poza tym, jeśli maltodekstryna wytwarzana jest ze skrobi pszennej, może zawierać gluten, zatem spożywania jej powinni wystrzegać się też ci, którzy chorują na celiakię.