Masło orzechowe w zdrowej diecie. Pyszne produkty od Sante

Dbasz o linię lub po prostu starasz się, by twoja dieta była zbilansowana, ale czasem nachodzi cię ochota na coś słodkiego? Szukasz sposobu na to, by cieszyć się ulubionymi smakami, a jednocześnie dostarczać organizmowi wartościowe składniki odżywcze? Znakomitym sposobem na uzupełnienie jadłospisu okaże się masło orzechowe! Mimo wysokiej kaloryczności może ono wspomagać proces utraty wagi, a do tego jest bogate w witaminy i minerały. Teraz w sprzedaży dostępne są dwie pyszne nowości od Sante – proteinowe masło orzechowe z kokosem oraz o smaku słonego karmelu.

Źródło zdjęć: © materiały partnera

19.08.2024 11:48

Masło orzechowe wytwarza się z orzeszków arachidowych, zawierających szereg cennych składników wspomagających pracę całego organizmu. Dzięki temu jest doskonałym uzupełnieniem zdrowej, zbilansowanej diety. A do tego świetnie smakuje! Ważne jednak, by wybierać masło orzechowe dobrej jakości – bez zbędnego dodatku tłuszczu i cukru – takie, jak produkty Sante GO ON.

Dlaczego warto jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe zawiera szereg dobroczynnych składników, takich jak potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez czy miedź. Jest też źródłem witaminy E, niacyny, witaminy B6, tiaminy i kwasów tłuszczowych z grupy omega-3 oraz omega-6. Substancje te wspomagają pracę układu nerwowego i mięśniowego, poprawiają koncentrację i pamięć, łagodzą stres, mają korzystny wpływ na pracę układu krwionośnego oraz gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, a nawet opóźniają procesy starzeniowe komórek. Działają też przeciwzapalnie. W skrócie: masło orzechowe stanowi cenny dodatek do jadłospisu dla sportowców i wszystkich, którzy troszczą się o swoje zdrowie! Ze względu na bogaty i pełnowartościowy skład, produkt ten jest też wartościowym elementem diety wegetariańskiej.

Co więcej, masło orzechowe może odgrywać również pozytywną rolę w diecie odchudzającej. Jest wprawdzie dość kaloryczne, jednak zawarte w nim białko, błonnik i węglowodany złożone pomagają kontrolować apetyt i zapobiegać podjadaniu między posiłkami. Dodatek masła orzechowego nie tylko podbija smak potraw, lecz także daje uczucie większej sytości.

Masło orzechowe z kokosem oraz o smaku słonego karmelu – produkty od Sante

Marka Sante proponuje dwa produkty, które łączą dobry skład z wyśmienitym smakiem: masło orzechowe z kokosem oraz masło orzechowe o smaku słonego karmelu. Oba to produkty proteinowe, wzbogacone w najwyższej jakości białko serwatkowe – co docenią zwłaszcza osoby aktywne fizyczne, których zapotrzebowanie na białko (niezbędne do budowy i regeneracji mięśni) jest zwiększone. Nie zawierają przy tym ani oleju palmowego, ani dodatku cukru. Za słodycz odpowiada szczypta ksylitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej z kory brzozy, która ma niski indeks glikemiczny.

© materiały partnera

Za wyjątkowy smak nowości od Sante odpowiadają dodatki w postaci wiórków kokosowych. Świetnie podbijają klasyczne orzechowe nuty i stanowią interesująca urozmaicenie jadłospisu. Masła orzechowe z kokosem oraz masło orzechowe o smaku słonego karmelu świetnie komponują się z owsianką i jaglanką, będą też pysznym dodatkiem do pieczywa chrupkiego, wafli ryżowych, jogurtowych placuszków, naleśników czy gofrów. Łyżkę orzechowej pasty można dodać nawet do owocowego smoothie nie tylko poprawi walory smakowe, lecz także wzbogaci je o wartościowe białko. Produkty od Sante staną się więc zdrowym i smacznym urozmaiceniem śniadania, lunchu, obiadu czy kolacji. Pozostaje nam życzyć smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
masło orzechowedietakokos