Drewniany chlebak pozwala na przechowywanie pieczywa w odpowiednich warunkach. Trzeba jednak pamiętać, by właściwie dbać o pojemnik i nie doprowadzić do sytuacji, że w środku namnożą się bakterie. Zbierające się w środku zanieczyszczenia mogą być szkodliwe dla zdrowia.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny
Zobacz też: Pieczesz w rękawie foliowym? "Najgorszy wybór"
Nie tylko okruszki
Gromadzące się fragmenty pieczywa to jeden z mniejszych problemów, gdy mówimy o chlebaku. W pojemniku mogą pojawić się roztocza, drożdżaki, bakterie Salmonelli oraz pleśń. Wymienione drobnoustroje są niebezpieczne dla naszego zdrowia - jeżeli je zjemy wraz z pieczywem, możemy doznać zatrucia pokarmowego, alergii, a w dłuższej perspektywie nawet astmy czy innych chorób płuc.
Jeżeli zależy nam na zadbaniu o zdrowie domowników, koniecznie regularnie czyśćmy chlebak. Samo usuwanie okruszków nie wystarczy. Co tydzień należy dokładnie przemywać pojemniki ściereczką nasączoną wcześniej octem. Zwróćmy przy tym uwagę na wszelkie zakamarki.
Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, jeżeli posiadamy chlebak? Jeżeli trzymamy w nim pieczywo, aby nie sczerstwiało i nie wyschło za szybko, umieśćmy w pojemniku połówkę jabłka. Należy ją wymieniać co ok. trzy dni. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb i bułki dłużej zachowują świeżość.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.