Masz go w domu? Lepiej o tym pamiętaj

W wielu domach na kuchennych blatach stoi chlebak, w którym przechowujemy pieczywo. Drewniany pojemnik zapewnia właściwą cyrkulację powietrza. Problem pojawia się w momencie, gdy nie zadbamy o jego właściwą pielęgnację.

Masz w domu chlebak? Miej tego świadomość
Masz w domu chlebak? Miej tego świadomość
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Drewniany chlebak pozwala na przechowywanie pieczywa w odpowiednich warunkach. Trzeba jednak pamiętać, by właściwie dbać o pojemnik i nie doprowadzić do sytuacji, że w środku namnożą się bakterie. Zbierające się w środku zanieczyszczenia mogą być szkodliwe dla zdrowia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Nie tylko okruszki

Gromadzące się fragmenty pieczywa to jeden z mniejszych problemów, gdy mówimy o chlebaku. W pojemniku mogą pojawić się roztocza, drożdżaki, bakterie Salmonelli oraz pleśń. Wymienione drobnoustroje są niebezpieczne dla naszego zdrowia - jeżeli je zjemy wraz z pieczywem, możemy doznać zatrucia pokarmowego, alergii, a w dłuższej perspektywie nawet astmy czy innych chorób płuc.

Jeżeli zależy nam na zadbaniu o zdrowie domowników, koniecznie regularnie czyśćmy chlebak. Samo usuwanie okruszków nie wystarczy. Co tydzień należy dokładnie przemywać pojemniki ściereczką nasączoną wcześniej octem. Zwróćmy przy tym uwagę na wszelkie zakamarki.

Na co jeszcze warto zwrócić uwagę, jeżeli posiadamy chlebak? Jeżeli trzymamy w nim pieczywo, aby nie sczerstwiało i nie wyschło za szybko, umieśćmy w pojemniku połówkę jabłka. Należy ją wymieniać co ok. trzy dni. Dzięki temu prostemu zabiegowi chleb i bułki dłużej zachowują świeżość.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

© Materiały WP
Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniachlebakbakterie

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (2)