Menu weselne - co trzeba wiedzieć?
Alkohol i smaczne jedzenie to nieodłączne elementy udanego wesela. Kieliszek wódki dodaje odwagi, żeby wkroczyć na parkiet, a pyszne posiłki – energii, żeby na nim pozostać do rana. Wiele młodych par odczuwa więc presję, aby weselne menu było idealnie skomponowane i trafiło w gusta gości. Co powinno znaleźć się na stołach, a czego lepiej unikać?
12.07.2013 | aktual.: 08.08.2013 11:25
Alkohol i smaczne jedzenie to nieodłączne elementy udanego wesela. Kieliszek wódki dodaje odwagi, żeby wkroczyć na parkiet, a pyszne posiłki – energii, żeby na nim pozostać do rana. Wiele młodych par odczuwa więc presję, aby weselne menu było idealnie skomponowane i trafiło w gusta gości. Co powinno znaleźć się na stołach, a czego lepiej unikać?
Obiad? Przyjęcie weselne zaczyna się zwykle od przywitania nowożeńców chlebem i solą, po którym goście zasiadają do stołów i czekają na podanie obiadu. Jako pierwsza na stole pojawia się przystawka. Taka przekąska jest zapowiedzią kolejnych pyszności, a jej zadaniem nie jest zaspokojenie głodu, lecz pobudzenie kubków smakowych i zasygnalizowanie żołądkowi, że powinien zacząć pracować na zwiększonych obrotach. Przystawka musi więc być lekka. W tej roli idealnie sprawdzi się np. sałatka caprese z mozzarellą i pomidorami.
Kolejnym posiłkiem jest zupa. Największą popularnością cieszy się tradycyjny rosół. Coraz częściej jednak jego miejsce zajmuje krem z borowików, nierzadko podawany w chlebie. Po zupie przychodzi pora na danie główne. Tutaj królują mięsa: od roladek, przez pieczenie, po schabowego. Na co się zdecydować?
Wiele lokali oferuje możliwość wyboru kilku rodzajów mięs, serwowanych na półmiskach. Goście wybierają to, na co mają ochotę. Warto więc pamiętać o różnorodności: na półmisku powinna się znaleźć zarówno potrawa z drobiu, jak i z wołowiny bądź wieprzowiny.
Do mięsa należy dobrać odpowiednie dodatki. Także i w tym przypadku większość lokali zapewnia możliwość wyboru kilku różnych produktów. Można zdecydować się na sałatkę z kapusty pekińskiej, buraczki i kapustę zasmażaną. Do tego warto wybrać frytki, opiekane lub zwykłe ziemniaki i ryż. Każdy z gości będzie mógł dowolnie komponować swój posiłek.
Ukoronowaniem obiadu jest deser. Najbardziej klasyczną propozycją jest deser lodowy z owocami. Jeśli jednak wesele odbywa się zimą, warto postawić na coś „cieplejszego”. Może to być np. tiramisu.
Dania gorące
Obiad jest pierwszym ciepłym daniem na weselu, ale z pewnością nie powinien być ostatnim. Przyjęcie trwa do późnych godzin nocnych, a czasem nawet do samego rana, trzeba więc zadbać o to, aby co 2-3 godziny goście mogli zjeść coś, co pozwoli im zregenerować siły i wrócić na parkiet. Najczęściej podawane są dwa lub trzy gorące posiłku. Co można wybrać?
Jeszcze przed północą warto zaoferować danie mięsne, ale raczej mniej obfite niż to, które składało się na obiad. Idealnie sprawdzą się szaszłyki, flaki (choć w tym przypadku trzeba uważać, ponieważ nie każdy jest fanem tej potrawy) czy boeuf Strogonow. Po północy goście chętnie zjedzą coś lżejszego, np. żurek czy barszcz z krokietem.
Na przekąskę
Oprócz regularnie serwowanych posiłków na weselu nie może zabraknąć przekąsek, po które każdy może sięgnąć o dowolnej porze, gdy tylko zgłodnieje. Przekąski te mogą być ułożone na osobnych stołach bądź – jeśli tylko jest odpowiednia ilość miejsca – na tych, przy których zasiadają goście.
Najchętniej wybierane są sałatki. Także i w tym przypadku warto pamiętać o podstawowej kwestii, czyli o różnorodności, np. obok sałatki greckiej powinna się znaleźć sałatka z dodatkiem kurczaka czy tuńczyka. W roli przekąski sprawdzą się też śledziki, sery czy nadziewane pieczarki.
Obowiązkową pozycją w menu są również owoce i ciasta. Przy wyborze dań należy zapytać właściciela lokalu, czy za owoce trzeba dopłacić osobno i czy istnieje możliwość samodzielnego zakupu. Kwestia zdobycia ciast – podobnie jak tortu – należy zwykle do młodej pary. Decydując się na skorzystanie z usług konkretnej cukierni, koniecznie trzeba skosztować wcześniej jej wyrobów!
Stoły tematyczne i grill
Jeśli zależy nam na urozmaiceniu przyjęcia weselnego, można pokusić się o stoły tematyczne. Najpopularniejszy jest stół wiejski, na którym ułożone są wędliny, smalec, wiejski chleb, udziec, pasztety i inne smakołyki. Niektóre lokale umożliwiają także urządzenie stołu orientalnego (np. z sushi) czy śródziemnomorskiego (z owocami morza).
Nieco rzadziej spotkać można się ze zorganizowanym na przyjęciu grillem. Czy warto? Z pewnością jest to ciekawa propozycja, a podawane pyszności wielu gościom przypadną do gustu, trzeba się jednak zastanowić, czy jedzenia nie będzie po prostu zbyt dużo. Można rozważyć urządzenie grilla i zastąpienie nim jednego z gorących dań podawanych w trakcie wesela.
Napoje i alkohol
W skład menu wchodzą także napoje, zarówno te bezalkoholowe, jak i te z procentami. Zwykle w cenie podawanej przez lokal uwzględniony jest nieograniczony dostęp do takich napojów jak: herbata, kawa, woda mineralna, soki, napoje gazowane. Jednak już we własnym zakresie trzeba postarać się o alkohole.
Numerem jeden jest oczywiście wódka. Ile butelek zakupić? Najczęściej stosuje się przelicznik: pół litra wódki na jedną osobę. Bardziej komfortowa jest sytuacja, w której okazuje się, że butelek było za dużo niż taka, gdy wódki zaczyna brakować. Niektóre sklepy dają możliwość zwrotu tego, co pozostało po przyjęciu.
Wódka nie może być jednak jedynym alkoholem dostępnym na weselu, z prostego powodu: nie każdy ją lubi. Dlatego oprócz niej goście powinni mieć do wyboru także wina: najlepiej zarówno białe, jak i czerwone. Można zdecydować się na najbezpieczniejszą opcję, czyli wina półwytrawne lub półsłodkie, bądź zadbać o zróżnicowanie: kilka wytrawnych, kilka słodkich, kilka półwytrawnych itd. Czasem na weselach pojawiają się również nalewki i piwo.
O co zapytać?
W natłoku przygotowań nie można zapomnieć o zadaniu właścicielowi lokalu kilku podstawowych pytań. Pierwsze i najważniejsze oczywiście brzmi: które pozycje z weselnego menu uwzględnione są w podanej cenie, a za które należy dodatkowo zapłacić.
Na weselu będą dzieci? Trzeba się zorientować, czy przysługuje im osobno menu, a jeśli nie – jakiej wielkości porcje otrzymują i ile należy za nie zapłacić. Równie ważna kwestia, o której wiele młodych par zapomina, dotyczy jedzenia, które pozostało po przyjęciu. Najczęściej należy przynieść własne pojemniki, do których obsługa lokalu zapakuje niezjedzone przysmaki.
(map/bb), kobieta.wp.pl