Mięso z ryb najlepsze dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto je jeść?
Bania pokazują, że kobiety, które w ciąży spożywają więcej kwasów omega-3, rodzą dzieci, które mają ostrzejszy wzrok oraz lepsze funkcje poznawcze.
07.10.2015 | aktual.: 29.10.2015 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zdaniem ekspertów ryby powinny być spożywane co najmniej dwa razy w tygodniu. Ich mięso szczególnie polecane jest młodym matkom i kobietom ciąży. Jednak Polacy wciąż preferują mięso innych zwierząt. Czy zdajemy sobie sprawę ile tak naprawdę tracimy?
Mięso ryb jest źródłem pełnowartościowego białka, które w dodatku jest łatwo strawne oraz przyswajalne. Zawiera również liczne sole mineralne: fosfor, cynk, selen, jod, potas, wapń, a także magnez. Chude gatunki ryb są źródłem witamin z grupy B, natomiast tłuste – to doskonałe źródło witaminy D. Zawarte w rybach kwasy omega-3 mają działanie profilaktyczne w schorzeniach układu krążenia. Zapobiegają chorobie niedokrwiennej serca i udarom mózgu, a także hamują rozwój blaszki miażdżycowej. Mięso ryb ma również działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne. Redukuje ciśnienie tętnicze i przeciwdziała arytmii serca.
- Badania pokazują, że kobiety, które podczas ciąży spożywają kwasy omega-3, rodzą dzieci, które mają ostrzejszy wzrok oraz lepsze funkcje poznawcze - mówi dietetyk Damian Parol.