GotowaniePrzepisyMistrzostwa Europy i Polski BBQ (barbecue) w Dolinie Charlotty

Mistrzostwa Europy i Polski BBQ (barbecue) w Dolinie Charlotty

Każdy miłośnik weekendowego grillowania powinien być obecny podczas tegorocznych Mistrzostw Europy i Polski BBQ (barbecue), które będą niepowtarzalną okazją do nauki grillowania, poprzez obserwację zawodników startujących w zawodach.

Mistrzostwa Europy i Polski BBQ (barbecue) w Dolinie Charlotty
Źródło zdjęć: © 123RF

25.02.2014 | aktual.: 25.02.2014 13:10

Każdy miłośnik weekendowego grillowania powinien być obecny podczas tegorocznych Mistrzostw Europy i Polski BBQ (barbecue), które będą niepowtarzalną okazją do nauki grillowania, poprzez obserwację zawodników startujących w zawodach. Impreza odbędzie się w dniach 19-22 czerwca 2014 w Dolinie Charlotty.

Będzie to pokaz wiedzy i umiejętności kulinarnych prezentowany przez 45 międzynarodowych i polskich teamów. Każdy z nich składa się z czterech członków, którzy przygotują konkursowe dania z podanych składników jakimi są: drób, wieprzowina, wołowina, ryba oraz deser i sos BBQ (dwa ostatnie tworzone samodzielnie z produktów własnych). Cała trudność polega na właściwej kombinacji temperatury i dymu, z którymi zmagać się będą zawodnicy pod czujnym okiem jury. Na przygotowanie dań konkursowych każda ekipa ma 1 godzinę.

Różnica pomiędzy grillowaniem a barbecue – specjalnością Amerykanów – jest znacząca. Głównym aspektem jest umieszczenie ognia w grillu oraz czas trwania przygotowania dania. W barbecue bardzo istotną sprawę odgrywa umiejscowienie źródła temperatury, która musi być ściśle określona i kontrolowana. Czas obróbki cieplnej jest długi lecz efekt końcowy jest od razu wyczuwalny w postaci rozpływającego się w ustach mięsa przesiąkniętego aromatycznym dymem. Grillowanie natomiast jest szybszą formą przyrządzania dań na „dużym ogniu”.

Mistrzostwa Europy to impreza cykliczna odbywająca się raz na dwa lata w państwach zrzeszonych w WBQA, czyli Światowym Stowarzyszeniu BBQ. Ma ona na celu promowanie najnowszych trendów barbecue. Organizacja skupia obecnie 20 państw europejskich a z 60-cioma jest w kontakcie. Ostatnie Mistrzostwa Europy odbyły się w 2012 roku w Belgii (Torhout). W mistrzostwach brały udział 54 zespoły. Impreza zgromadziła ok. 200 tys. widzów. Mistrzostwa Polski BBQ – Smoker odbywają się raz do roku na takich samych zasadach jak Mistrzostwa Europy. Przez ostatnie dwa lata organizowane były w Żninie pod patronatem WBQA. W 2013 roku startowało 8 zespołów, a zwycięzcą została drużyna z Warszawy „Polish BBQ Team”, który zaprezentuje się podczas Mistrzostw Europy w Dolinie Charlotty w czerwcu 2014 roku. Impreza w Żninie zgromadziła 15 tys. widzów.

Podczas wydarzenia odbywać się będą koncerty licznych zespołów oraz konkursy dla publiczności. Jeden z nich to konkurs „Kusiciela”. Pięć polskich teamów przygotuje dania, które ocenią widzowie oddając głos w postaci żetonu dla wybranej drużyny. To niepowtarzalna okazja, aby wczuć się w rolę sędziego. Pod koniec imprezy wyłoniona zostanie ekipa z największą liczbą zdobytych żetonów.

Pierwszego dnia wszystkie drużyny zaprezentują się na paradzie mającej miejsce w Ustce, podczas której wraz z flagami kraju i swoimi fanami przemaszerują ulicami nadmorskiego kurortu.

Kolejne dni obfitować będą w liczne rozrywki na terenie Doliny Charlotty. Koncerty, konkursy, skoki na MegaBag to tylko niektóre z atrakcji przygotowanych przez organizatora. Podczas trzydniowej imprezy z przyjemnością zapraszamy na koncerty polskich oraz zagranicznych gwiazd, które gościć będziemy już wkrótce w Amfiteatrze Doliny Charlotty. Niezapomnianych doznań muzycznych dostarczą nam występy Eweliny Lisowskiej i Patrycji Markowskiej, natomiast w podróż o międzynarodowym brzmieniu zabiorą Państwa gwiazdy o światowym formacie – Sandra oraz Jennifer Rush.

Szczegółowe informacje : * http://www.bbqcharlotta.pl*
oraz pod adresem: bbq2014@charotta.pl
Telefon kontaktowy: (059) 847 43 49
Bilety na koncerty:
http://www.ticketpro.pl

Źródło artykułu:Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)