Mleko – biały skarb

Specjaliści od żywienia alarmują, że dieta dzieci jest zbyt uboga w nabiał. Dzieci spożywają zbyt mało mleka, jogurtów, kefirów, a za dużo wędlin i słodyczy.

Mleko – biały skarb
SKOMENTUJ

O dobroczynnych właściwościach mleka wiedzieli już starożytni. Ten biały napój jest jednym z najcenniejszych i najtańszych produktów spożywczych. Bywa, że go nie doceniamy i obwiniamy o wiele - że uczula, że powoduje niestrawność. Jednak ono wciąż pozostaje podstawowym składnikiem naszej diety, z którego nie można rezygnować.

Przeczytaj "mleczne" porady organizatorów akcji społecznej Szkoła Zdrowego Żywienia - miesięcznika "Uśmiech rodziców". Specjaliści od żywienia alarmują, że dieta dzieci jest zbyt uboga w nabiał, a ich dzienne spożycie wapnia, którego mleko jest głównym źródłem, nie przekracza 50 proc. dziennej normy. Dzieci spożywają zbyt mało mleka, jogurtów, kefirów, serów, a za dużo mięsa, wędlin, przetworów garmażeryjnych i słodyczy.

Mleko dobre na wszystko

Mleko i produkty mleczne należą do artykułów o bardzo dużych walorach odżywczych. Nabiał jest jednym z najtańszych i najbardziej wartościowych produktów niezbędnych w codziennej diecie zarówno dorosłych, jak i dzieci. Jest on nie tylko głównym źródłem wapnia w naszej diecie, ale również dostarcza nam wysokowartościowego i łatwo strawnego białka, dobrze przyswajalnych tłuszczów, węglowodanów oraz witamin z grupy B, a także A i D. Produkty mleczne są doskonałym źródłem również składników mineralnych takich, jak magnez, potas i cynk.

W mleku, a szczególnie w serach, jest zawarty kwas linolowy - jeden z najsilniej działających związków o właściwościach przeciwnowotworowych zawartych w pożywieniu. Wapń, w który obfituje mleko, jest również wykorzystywany w procesach metabolicznych zachodzących w mięśniach i komórkach nerwowych. Pierwiastek ten zapobiega otyłości, miażdżycy i osteoporozie. Wzmacnia również nasz układ odpornościowy.

Nabiał – podpora mocnych kości

Do budowy wszystkich tkanek naszego organizmu jest niezbędne pełnowartościowe białko, a kości są utwardzane wapniem. Dzięki zawartości cukru laktozy i aminokwasów w mleku, wapń pochodzący z produktów mlecznych jest dobrze przyswajalny. Zaś witamina D, obecna w mleku, ułatwia wchłanianie wapnia. Dzięki temu produkty mleczne są najlepszym składnikiem budulcowym kości i zębów, dlatego też najwięcej tych produktów powinny spożywać dzieci.

Przysłowie mówi: "czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci", i sprawdza się to jak najbardziej w przypadku zaopatrzenia naszego organizmu w niezbędne składniki, bowiem niedobór wapnia w okresie wzrostu i rozwoju organizmu, może owocować w podeszłym wieku m.in. osteoporozą. Im bardziej są uwapnione nasze kości w okresie wzrostu, tym bardziej są one odporne na złamania w wieku starszym.

Nabiał na odporność i dobre trawienie

Głównym narządem odpowiadającym za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego człowieka jest. brzuch. Tak, tak, to właśnie mikroflora jelitowa odgrywa niebagatelną rolę w procesie kształtowania się układu odpornościowego dziecka. Odpowiednią mikroflorę jelitową można utrzymywać spożywając przetwory mleczne powstałe dzięki fermentacji mlekowej - jogurty, kefiry, śmietanę, maślanki, sery, twarogi. Jedno z największych odkryć ostatnich lat dotyczyło prebiotyków - składników naszego pożywienia, które nie podlegają trawieniu i jednocześnie wspomagają rozwój pożytecznych bakterii.

Aby wzmóc działanie prebiotyków, łączy się je z probiotykami - bakteriami, które budują dobrostan naszego przewodu pokarmowego i uniemożliwiają rozwój szkodliwych bakterii. Źródłem bakterii probiotycznych są fermentowane napoje mleczne nowej generacji. Dzięki takim właściwościom produkty mleczne są nieocenione w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego - zapobiegają biegunkom i zaparciom, przywracają właściwą mikroflorę jelit, mają wpływ na przyswajalność substancji mineralnych i funkcjonowanie systemu odpornościowego.

Rola probiotyków w przywracaniu równowagi biologicznej organizmu, zwłaszcza po przebytych infekcjach wirusowych, jest nie do przecenienia. Mleko i jego przetwory należy spożywać codziennie! Obok produktów zbożowych, warzyw i owoców powinno ono być podstawa naszego żywienia. Dzieci powinny spożywać pół litra mleka lub innych produktów mlecznych dziennie. Pełna szklanka mleka zawiera aż 300 mg wapnia, co stanowi około 1/3 dobowego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Wybrane dla Ciebie

Ostrożnie z tą rośliną. Może stanowić zagrożenie dla ogrodu
Ostrożnie z tą rośliną. Może stanowić zagrożenie dla ogrodu
Wrzuć to do dołka. Ogórki urosną jak szalone
Wrzuć to do dołka. Ogórki urosną jak szalone
Nasyp 5 łyżek na metr kwadratowy. Gleba będzie niczym czarnoziem
Nasyp 5 łyżek na metr kwadratowy. Gleba będzie niczym czarnoziem
Przetrwają każdą suszę. Ostatni dzwonek żeby zasiać
Przetrwają każdą suszę. Ostatni dzwonek żeby zasiać
Pies drapie się po uchu? W ten sposób wysyła komunikat
Pies drapie się po uchu? W ten sposób wysyła komunikat
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy jedzą na potęgę
W składzie zmielone pazury i kości. Polacy jedzą na potęgę
Wlej do doniczki. Nowe liście wręcz wystrzelą
Wlej do doniczki. Nowe liście wręcz wystrzelą
Używasz tego programu prania? "Pochłania" najwięcej prądu i wody
Używasz tego programu prania? "Pochłania" najwięcej prądu i wody
Postaw na balkonie. Dla komarów nie ma gorszego zapachu
Postaw na balkonie. Dla komarów nie ma gorszego zapachu
Rośnie nawet metr na rok. Posadź zamiast tui
Rośnie nawet metr na rok. Posadź zamiast tui
Oto co dziś robi Karina z "Chłopaków". Ujawniła, gdzie pracuje
Oto co dziś robi Karina z "Chłopaków". Ujawniła, gdzie pracuje
Walczyła o życie w szpitalu. Mówi, jak czuje się teraz
Walczyła o życie w szpitalu. Mówi, jak czuje się teraz