Moda na talerzu
Trendy zmieniają się nie tylko w świecie mody, ale także w przemyśle spożywczym. To co jeszcze nie dawno gościło na naszych stołach dziś odchodzi do lamusa. Z kolei inne, do niedawna nieznane potrawy lub produkty przeżywają swój prawdziwy renesans.
13.05.2008 | aktual.: 27.05.2010 15:59
Trendy zmieniają się nie tylko w świecie mody, ale także w przemyśle spożywczym. To co jeszcze nie dawno gościło na naszych stołach dziś odchodzi do lamusa. Z kolei inne, do niedawna nieznane potrawy lub produkty przeżywają swój prawdziwy renesans.
Lubimy nowości
Wielu z nas lubi kulinarne nowinki. Dlatego mimo że wciąż najbardziej cenimy sobie kuchnie polską, to coraz częściej sięgamy po egzotyczne potrawy. Ponadto spora grupa społeczeństwa interesuje się zdrowym odżywianiem i liczy się ze zdaniem dietetyków, wybierając polecaną przez nich żywność.
Bardzo popularna jest ostatnio kuchnia śródziemnomorska. Ma ona swoje korzenie w tradycyjnej, wiejskiej kuchni. Jest prosta i jednocześnie wyrafinowana. Cenią ją smakosze z całego świata. Wywodzi się z niej wiele smacznych i zdrowych potraw. Tymianek, oregano, bazylia, cząber i rozmaryn, świeże warzywa i oliwa z oliwek – nieodłączne elementy dań śródziemnomorskich - pozytywnie wpływają na układ krążenia.
Moda na egzotykę
Obecnie kuchnia japońska i chińska przeżywają prawdziwy rozkwit, ponieważ dla wielu osób ważne jest to, aby odżywiać się zdrowo. Dobrym przykładem azjatyckiego dania, które zrobiło międzynarodową karierę jest (jeszcze niedawno w naszym kraju praktycznie nieznane) sushi. Dziś potrawę z ryżu zawiniętego w kawałek wodorostu serwuje się w dobrych restauracjach oraz podczas uroczystych przyjęć.
Fast foody w odwrocie?
Po zachwycie szybkim (i jednocześnie bardzo kalorycznym i niezdrowym) jedzeniem tak popularnym na Zachodzie, coraz więcej osób preferuje kuchnię zdrowszą i bardziej naturalną. Co prawda bary Mc Donald's nadal cieszą się ogromną popularnością. Jakkolwiek wzrasta zainteresowanie kuchnią bardziej tradycyjną. Popularyzuje je międzynarodowa organizacja Slow Food założona w 1986 roku przez Carlo Petriniego we Włoszech. Obecnie ruch ten zrzesza ponad 60 tysięcy osób na całym świecie.
Slow Food w Polsce działa od 2000 roku. Obecnie liczy około 130 członków. Produkty spełniające normy tego stowarzyszenia wytwarza około 40 rodzinnych firm. Wśród produkowanych przez nich wyrobów znajdują się m. in oscypki, bryndza, miody pitne, piwo, wędliny, soki owocowe. Slow Food poza promocją tradycyjnych produktów zajmuje się także propagowaniem spokojniejszego trybu życia. Dlatego symbolem organizacji jest ślimak.
Śmietana nie jest już trendy
Stopniowo do lamusa odchodzi smażenie na smalcu, który jest zastępowany olejem rzepakowym, słonecznikowym, a także oliwą z oliwek. Coraz rzadziej – na rzecz znacznie lżejszego jogurtu – używana jest wysokokaloryczna śmietana.
Zdrowie w szklance
Ostatnio oprócz zdrowszego jedzenia na topie są także napoje: zielona herbata (chroni przed zawałem serca, stymuluje krążenie, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, obniża poziom cholesterolu, zmniejsza ryzyko zachorowań na raka) i czerwona herbata (wspomaga pracę wątroby, obniża poziom cholesterolu, oczyszcza organizm, pobudza procesy trawienne) – obie mają dobry wpływ na zdrowie i samopoczucie.
Mimo, że nasze nawyki żywieniowe powoli zmieniają się na lepsze, to nadal większość Polaków odżywia się nieprawidłowo – duża część społeczeństwa je za dużo mięsa, a za mało ryb i warzyw. Jednak prawdopodobne jest, że zdrowa żywność będzie coraz bardziej doceniana.