To nie kawa najmocniej przebarwia szkliwo. Dentysta ujawnił wynik eksperymentu

Zastanawiasz się, który z napojów najbardziej przebarwia zęby? My znamy już odpowiedź na to pytanie. Dentysta podjął się eksperymentu, który wyraźnie pokazuje, jakie szkody mogą wyrządzić popularne napoje. Wynik zadziwił nawet eksperta.

Jaki napój najmocniej przebarwia zęby?Jaki napój najmocniej przebarwia zęby?
Źródło zdjęć: © Getty Images | frantic00

Wielu marzy o pięknym i białym uśmiechu, ale często zapominamy, jak duży wpływ na stan naszych zębów mają nasze codzienne wybory. Okazuje się, że niektóre napoje mogą prowadzić do zmian w kolorze szkliwa, powodując nieestetyczne przebarwienia. Który jest najgorszy?

Dentysta zrobił eksperyment

Doktor Miles Madison, czyli dentysta z Beverly Hills, znany na TikToku jako @the gumfather, postanowił sprawdzić, który z produktów najbardziej przebarwia nasze szkliwo. Do tego eksperymentu użył czterech najpopularniejszych napojów, które zapewne każdy z nas regularnie lub od czasu do czasu spożywa.

Aby to sprawdzić, przygotował cztery martwe zęby i na 10 dni zanurzył je w kubeczkach, każdy z innym napojem. Były to: kawa, herbata, cola i czerwone wino. Wynik doświadczenia zaskoczył nawet jego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

"To jest hit". Testujemy irygator do zębów marki Panasonic

Warto podkreślić, że eksperyment różni się mocno od rzeczywistych warunków, bo przecież nasze zęby nie są tak długo narażone na działanie poszczególnych napojów. Kontakt z napojami trwa znacznie krócej, ale i tak spożywanie ich wiąże się z pozostawianiem przebarwienia lub osadu na zębach. Dzieje się tak, ponieważ zawierają kwasy i barwniki, które mogą osadzać się na powierzchni szkliwa, zwłaszcza gdy nie dbamy o odpowiednią higienę jamy ustnej.

Który napój najbardziej przebarwia zęby?

Dentysta w opublikowanym filmiku udowodnił, że to czerwone wino ma najgorszy wpływ na nasze uzębienie. Po zakończonym eksperymencie okazało się, że ząb był całkowicie przebarwiony na fioletowo-czarny kolor, od szkliwa aż po sam korzeń. Następna była cola. Ząb również w całości został przebarwiony na czarny kolor, a oprócz tego zmienił swoją strukturę za sprawą kwasów. Na końcu znalazła się kawa i herbata, których wpływ na szkliwo okazał się bardzo podobny i był najmniej szkodliwy w tym zestawieniu.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Wybrane dla Ciebie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Była ikoną telewizji. Dziś znów przypomniała o sobie
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Wrzuciła nową grafikę. Damięcka reaguje na decyzję sejmu
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Zapomnij o czerwieni. Jesienią królować będzie chłodna elegancja
Ujawniła, do czego zmuszał ją ojciec. To wpłynęło na jej dalsze losy
Ujawniła, do czego zmuszał ją ojciec. To wpłynęło na jej dalsze losy
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Imię nosi 38 Polek. Rada Języka Polskiego je odradza
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Mieli ją odmłodzić o 10 lat. Tak wygląda po metamorfozie
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Wsmaruj w patelnię. Po 15 minutach brud odejdzie całymi płatami
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Już tak nie wygląda. W nowej fryzurze jest nie do poznania
Tak dziś wygląda mąż Małgosi z "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran i zaskakuje nową rolą
Tak dziś wygląda mąż Małgosi z "M jak miłość". Paweł Okraska wraca na ekran i zaskakuje nową rolą
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Wsyp do toalety przed wizytą gości. Po 15 min będzie pachnieć
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Obierz i zrób nawóz. Będą kwitnąć aż do przymrozków
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować
Najgorszy moment na posolenie ziemniaków. Będą się długo gotować