Moringa - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością

Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.

Moringa  - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
12

Moringa pochodzi z Azji. Rośnie u podnóża Himalajów. Należy do roślin, które człowiek może wykorzystać od korzeni, aż po liście. Ze względu na smak i zapach określa się ja także drzewem chrzanowym. Młode pędy, owoce i liście znajdują zastosowanie w kuchni. Po kwiaty, korzenie i wyciąg z kory sięga tradycyjna medycyna. A z nasion tłoczy się olej, który nie tylko podkreśla smak dań, ale także pielęgnuje skórę.

W ziołolecznictwie i kuchni najczęściej wykorzystuje się liście moringi. Są one bogate w białko, witaminy (A, E, C) oraz minerały takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, chrom i bor. Ponadto znajdziemy w nich kwasy tłuszczowe i wiele cennych antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, moringa zostawia daleko w tyle konkurencję. W 100 g suchych jest 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce, 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, 17 razy wapnia niż w mleku, 25 razy żelaza niż w szpinaku 15 razy potasu niż w bananach.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej. Moringa wspomaga pracę serca i krążenie. Poza tym wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża gorączkę i działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo. W azjatyckiej medycynie ludowej jest wykorzystywana jako środek na padaczkę i wrzody. To jednak nie wszystko. Ma działanie przeciwskurczowe i moczopędne. Sprzyja również obniżeniu poziom cholesterolu. Jak używać sproszkowanych liści? Możemy je jeść maksymalnie trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Warto dodawać je do zielonych koktajli lub smoothies. Z kolei zaparzone jak herbata doskonale ugaszą pragnienie.

Obraz
© 123RF.COM

Młode liście przypominają w smaku rzeżuchę. Nadają się do jedzenia na surowo jak szpinak. Sprawdzą się w sałatkach, koktajlach, jako składnik zup czy szejków. Z kolei owoce i młode pędy należy wcześniej ugotować. Tłoczony z nasion olej warto dodać do sosu sałatkowego. Nadaje się także do pielęgnacji ciała. Zmiękcza i nawilża skórę oraz zapobiega wypadaniu włosów.

Zobacz też: Superfood, które pomoże w odchudzaniu

Wybrane dla Ciebie

Wkroczyła w czarnej mini. Izabela Kuna skradła show na ściance?
Wkroczyła w czarnej mini. Izabela Kuna skradła show na ściance?
Wylej przed domem. Kleszcze znikną jak ręką odjął
Wylej przed domem. Kleszcze znikną jak ręką odjął
Kubicka wskoczyła w mini. Tak wyglądała na pokazie Macieja Zienia
Kubicka wskoczyła w mini. Tak wyglądała na pokazie Macieja Zienia
Lada moment zaleją ulice. Spójrzcie na spodnie Michaliny Sosny
Lada moment zaleją ulice. Spójrzcie na spodnie Michaliny Sosny
Polacy nie chcą się badać. Inne kraje mają na to sposoby
Polacy nie chcą się badać. Inne kraje mają na to sposoby
Grzywna za suszenie prania na balkonie. Kto może zapłacić mandat?
Grzywna za suszenie prania na balkonie. Kto może zapłacić mandat?
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w skórę, by zobaczyć różnicę
Zadziała jak lifting. Regularnie wcieraj w skórę, by zobaczyć różnicę
Michał Barczak wspomina o rodzinie. Przez "TzG" ma dla niej mniej czasu
Michał Barczak wspomina o rodzinie. Przez "TzG" ma dla niej mniej czasu
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Usuwa kamień lepiej niż ocet. Wsyp kilka łyżek do czajnika
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Sekret urody z PRL-u. Ten składnik znowu wraca do łask
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Kwitnie do listopada. "Milion dzwonków" bije na głowę pelargonię
Pokazała manicure. Paznokcie "glazed donut" wyglądają obłędnie
Pokazała manicure. Paznokcie "glazed donut" wyglądają obłędnie