Moringa - superfood prosto z Azji. Zaskakuje skutecznością

Ten rok będzie należał do moringi. Jest ona nazywana drzewem życia i długowieczności. Nic dziwnego. Przewyższa zawartością witamin i mikroelementów wiele innych produktów. Ma siedem razy więcej witaminy C niż cytryna, a żelaza 25 razy więcej niż szpinak.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta
12

Moringa pochodzi z Azji. Rośnie u podnóża Himalajów. Należy do roślin, które człowiek może wykorzystać od korzeni, aż po liście. Ze względu na smak i zapach określa się ja także drzewem chrzanowym. Młode pędy, owoce i liście znajdują zastosowanie w kuchni. Po kwiaty, korzenie i wyciąg z kory sięga tradycyjna medycyna. A z nasion tłoczy się olej, który nie tylko podkreśla smak dań, ale także pielęgnuje skórę.

W ziołolecznictwie i kuchni najczęściej wykorzystuje się liście moringi. Są one bogate w białko, witaminy (A, E, C) oraz minerały takie jak żelazo, wapń, potas, mangan, chrom i bor. Ponadto znajdziemy w nich kwasy tłuszczowe i wiele cennych antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Dzięki wysokiej zawartości składników odżywczych, moringa zostawia daleko w tyle konkurencję. W 100 g suchych jest 10 razy więcej witaminy A niż w marchewce, 12 razy więcej witaminy C niż w pomarańczy, 17 razy wapnia niż w mleku, 25 razy żelaza niż w szpinaku 15 razy potasu niż w bananach.

W sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy kapsułki, proszek oraz olej. Moringa wspomaga pracę serca i krążenie. Poza tym wykazuje właściwości antynowotworowe, obniża gorączkę i działa przeciwzapalnie, przeciwgrzybiczo i bakteriobójczo. W azjatyckiej medycynie ludowej jest wykorzystywana jako środek na padaczkę i wrzody. To jednak nie wszystko. Ma działanie przeciwskurczowe i moczopędne. Sprzyja również obniżeniu poziom cholesterolu. Jak używać sproszkowanych liści? Możemy je jeść maksymalnie trzy razy dziennie po jednej łyżeczce. Warto dodawać je do zielonych koktajli lub smoothies. Z kolei zaparzone jak herbata doskonale ugaszą pragnienie.

Obraz
© 123RF.COM

Młode liście przypominają w smaku rzeżuchę. Nadają się do jedzenia na surowo jak szpinak. Sprawdzą się w sałatkach, koktajlach, jako składnik zup czy szejków. Z kolei owoce i młode pędy należy wcześniej ugotować. Tłoczony z nasion olej warto dodać do sosu sałatkowego. Nadaje się także do pielęgnacji ciała. Zmiękcza i nawilża skórę oraz zapobiega wypadaniu włosów.

Zobacz też: Superfood, które pomoże w odchudzaniu

Wybrane dla Ciebie

Przeszła ogromną metamorfozę. "Long bob" to hit na lato
Przeszła ogromną metamorfozę. "Long bob" to hit na lato
Masz w planach remont mieszkania? Być może potrzebujesz pozwolenia
Masz w planach remont mieszkania? Być może potrzebujesz pozwolenia
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Nie rób schabowego z tego mięsa. Będą jak podeszwa
Kiedy najlepiej brać prysznic? Ekspertka mikrobiologii wyjaśnia
Kiedy najlepiej brać prysznic? Ekspertka mikrobiologii wyjaśnia
Księżna Kate stosuje "płynne złoto". To dlatego ma tak lśniące włosy
Księżna Kate stosuje "płynne złoto". To dlatego ma tak lśniące włosy
Walczy z otyłością. To spotyka go ze strony fanów
Walczy z otyłością. To spotyka go ze strony fanów
Patent na piękną lawendę. Będzie zachwycać przez całe lato
Patent na piękną lawendę. Będzie zachwycać przez całe lato
Nie sadź przy domu. Przyciąga szerszenie jak magnes
Nie sadź przy domu. Przyciąga szerszenie jak magnes
Hortensje będą zachwycać jak nigdy. Nie ma lepszego nawozu
Hortensje będą zachwycać jak nigdy. Nie ma lepszego nawozu
Opalona skóra bez leżenia na plaży. Te kosmetyki to złoto. Teraz kupisz taniej
Opalona skóra bez leżenia na plaży. Te kosmetyki to złoto. Teraz kupisz taniej
Imię powoli wymiera. Dziś noszą je tylko dwie Polki
Imię powoli wymiera. Dziś noszą je tylko dwie Polki
"Tak się zaniedbał". Znana aktorka go upokorzyła
"Tak się zaniedbał". Znana aktorka go upokorzyła