FitnessMorwa biała - charakterystyka, właściwości i przeciwwskazania

Morwa biała - charakterystyka, właściwości i przeciwwskazania

Morwa biała jest owocem znanym ze swoich właściwości leczniczych. Jej prozdrowotne właściwości początkowo były stosowane w krajach azjatyckich, ale obecnie morwa biała zyskuje popularność również w Europie. Jakie zastosowanie posiada morwa biała i jak ją suplementować? Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do spożywania morwy białej?

Morwa biała - charakterystyka, właściwości i przeciwwskazania
Źródło zdjęć: © 123RF

30.08.2018 06:51

Kilka słów o morwie białej

Morwa biała to wysokie drzewo, które pochodzi z Chin. Obecnie jednak uprawiane jest na wszystkich kontynentach, przede wszystkim ze względu na jadalne i bardzo zdrowe owoce. Drzewo morwy białej jest bardzo łatwe w uprawie, a ponadto w przydomowym ogrodzie może przetrwać nawet 200 lat. Owoce morwy białej swoim kształtem przypominają jeżyny o zielonkawym i białym zabarwieniu. Istnieją także gatunki, które rodzą owoce różowe, czerwone czy czarne.

Owoce morwy są jadalne i mają lekko słodki i mdły smak. Są one źródłem cukrów prostych, takich jak sacharoza, fruktoza czy glukoza. Morwa biała znana jest jako środek oczyszczający organizm z toksyn, gdyż ma właściwości moczopędne. Ponadto liście morwy białej bogate są w flawonoidy, które również mają działanie antyoksydacyjne. W liściach tego drzewa znajdują się także witaminy B1, B2, B6 oraz witamina PP.

Właściwości i zastosowanie morwy białej

Właściwości lecznicze morwy białej zawarte są przede wszystkim w owocach i liściach tego drzewa. W morwie białej znajdują się takie składniki, jak kwas nikotynowy, pektyna, pirodyksyna czy flawonoidy. Morwa biała ma liczne właściwości i zastosowania. Między innymi poleca się ją diabetykom, ponieważ pomaga utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi. Morwa biała jest także uważana za środek, którym można zapobiec chorobom nowotworowym. W liściach morwy białej występuje ekstrakt metanolowy, który hamując produkcję tlenku azotu, zapobiega rozwojowi nowotworów. Ponadto morwa biała minimalizuje wzrost złego cholesterolu, co redukuje uszkodzenia miażdzycowe. Posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, a także przeciwdziała ryzyku rozwoju choroby Alzheimera.

Morwa biała a odchudzanie

Morwa biała okazuje się także skuteczna w procesie odchudzania. Pomimo tego, że jej owoce są słodkie, to blokuje ona wchłanianie się cukru. Ponadto owoce morwy sprawiają, że w ciągu dnia nie pojawia się ochota na podjadanie. Morwa biała na odchudzanie może być suplementowana w tabletkach lub w postaci naparu. Uważa się, że lepsze efekty w odchudzaniu uzyska się pijąc napary i herbaty z morwy. Należy jednak pamiętać, że taka kuracja jest bardzo długotrwała i nie zastąpi zdrowej, zbilansowanej diety i aktywności fizycznej.

Przeciwwskazania stosowania morwy białej

Owoce morwy białej można spożywać, jak każde inne owoce bez uprzedniej obróbki. Warto jednak pamiętać, że nie powinno się ich jadać w okresie ciąży oraz karmienia piersią. Morwa biała nie jest wskazana również dla osób z alergią na składniki, w niej zawarte. Ponadto morwa biała może zmieniać poziom cukru we krwi, dlatego trzeba być ostrożnym, jeśli przyjmuje się na przykład insulinę, która obniża poziom glukozy. Dodatkowo morwa biała może nasilać działania niepożądane leków, które obniżają poziom cholesterolu. Może ona również wchodzić w interakcje z lekami przeciwdepresyjnymi czy stosowanymi w leczeniu dny moczanowej.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (2)