WAŻNE
TERAZ

Będzie podwyżka płacy minimalnej. Rząd zdecydował

Mrozisz pierogi na święta? Rób to tylko w taki sposób

Sposób mrożenia ma znaczenie, przecież zależy nam, aby świąteczne uszka czy pierogi smakowały jak najlepiej. Szefowie kuchni udzielają rad, jak przechowywać gotowe dania, by im przypadkiem nie zaszkodzić.

a Pierogi cieszą się na stole największym powodzeniem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Damian Pawlos

Do świąt trzeba się odpowiednio przygotować. Najlepiej odpowiednio wcześnie, żeby nie robić wszystkiego na ostatnią chwilę. Jednym z zadań, z którym możemy uporać się wcześniej, jest lepienie uszek i pierogów. Mrożenie nie zepsuje ich smaku, oczywiście pod warunkiem, że zrobimy to dobrze. Ten jeden trik pomoże uchronić mrożone pierogi przed późniejszym sklejaniem się i pękaniem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi, które zawsze się udają

Przygotuj je wcześniej. Mrożone pierogi są równie smaczne

Święta Bożego Narodzenia to gorący okres. Zakupy, sprzątanie, gotowanie – czasami nie wiadomo, w co ręce włożyć. Na szczęście niektóre prace można rozłożyć w czasie. Świetnym pomysłem jest wcześniejsze ulepienie pierogów, które da się spokojnie zamrozić i w ten sposób przechować do świąt. Ten przysmak cieszy się na stole największym powodzeniem, więc warto zrobić duże zapasy, a kto miałby na to czas tuż przed Wigilią? Trzeba tylko wiedzieć, jak je zamrozić, aby na tym nie ucierpiały.

Jak mrozić pierogi? Mogą być surowe lub ugotowane

Mrożenie surowych pierogów wydaje się szybsze i mniej pracochłonne. Wystarczy ułożyć je na posypanej mąką tacce tak, aby się nie stykały. Na godzinę wstawiamy je do zamrażalki, a gdy stwardnieją, przekładamy do szczelnie zamykanych woreczków. Dzięki temu zajmą mniej miejsca, ale też nie wyschną. Każdy produkt, który umieszczamy w zamrażarce, zawsze warto opisać (z uwzględnieniem daty). Zamrożone pierogi możemy bezpiecznie przechować w zamrażarce do trzech miesięcy

Triki szefów kuchni. Dzięki temu pierogi będą pyszne

Można również zamrozić już lekko zblanszowane pierogi. Po ulepieniu wrzucamy je porcjami do osolonego wrzątku – nie powinno ich być za dużo, bo się posklejają lub popękają. Wystarczy im 30 sekund. Następnie ostrożnie wyjmujemy pierogi za pomocą łyżki cedzakowej i układamy na na blaszce oprószonej mąką lub posmarowanej olejem. Po wystygnięciu wkładamy je do zamrażarki na dwie godziny, a później przekładamy do woreczków i opisujemy. Tak przygotowane pierogi na pewno dotrwają do świąt. Są gotowe i czekają na swój wielki moment.

Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie

Imię na skraju zapomnienia. Nosi je tylko 13 Polek
Imię na skraju zapomnienia. Nosi je tylko 13 Polek
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
To imię noszą tylko dwie Polki. Ma wyjątkowe znaczenie
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Ma glejaka IV stopnia. "Wchodzimy w kolejny etap tej walki"
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Nowy sposób oszustów. Tak przejmują telefon
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Coraz mniej bliskości w związkach. Naukowcy biją na alarm
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Ostatnie koszenie trawy przed zimą. Nie popełnij nagminnego błędu
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Wygadała się o "Afryce Express". "Po 17 godzin na dobę"
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza
Jest na deficycie kalorycznym. Mówi, co wtedy mocno ogranicza
Najlepiej ubrane pary na Emmy. Stylistka wskazała trzy
Najlepiej ubrane pary na Emmy. Stylistka wskazała trzy
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Co robić podczas ataku dronów? "Zasada dwóch ścian"
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Apteczna maść za grosze. Pięty będą jak u niemowlaka
Tak Nawrocka prezentowała się na dożynkach. Stylistka oceniła kreację
Tak Nawrocka prezentowała się na dożynkach. Stylistka oceniła kreację