Nigdy nie łącz z kawą. Lekarka ostrzega

Kawa ma niską kaloryczność, pod warunkiem, że pijemy ją bez dodatków. Spożywanie napoju w towarzystwie słodkości może negatywnie wpłynąć na nasze zdrowie. - Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone - mówi diabetolożka Luiza Napiórkowska.

Nie pij kawy z takimi dodatkami
Nie pij kawy z takimi dodatkami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jednym z powodów popularności kawy jest jej działanie pobudzające. Kofeina zawarta w tym aromatycznym napoju zmniejsza uczucie zmęczenia, pomaga w zwiększeniu koncentracji oraz poprawia nastrój. Dlatego tak wiele osób sięga po nią rano, aby dodać sobie energii.

Regularne spożywanie kawy może przynosić korzyści zdrowotne, o ile nie dodajemy do niej składników, które mogą zaszkodzić naszemu organizmowi.

Słodkie dodatki do kawy? Lepiej sobie odpuścić

Doktor Luiza Napiórkowska - diabetolożka, endokrynolożka i internistka, ostrzega przed łączeniem kawy z obfitymi deserami. W szczególności wtedy, gdy w filiżance aromatycznego napoju dodatkowo ląduje kilka łyżeczek cukru i mleko krowie. Takie połączenie może obciążać trzustkę i prowadzić do problemów z gospodarką węglowodanową.

- Kawa z mlekiem i z ciastkiem to obciążający trzustkę posiłek, a nasze trzustki są i tak przeciążone. Coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej pod postacią insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2. i to jest wynik wielu czynników, które nakładają się na siebie - tłumaczyła w rozmowie z ABC Zdrowie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy

Napiórkowska podkreśla jednak, że nie trzeba całkowicie rezygnować z ulubionego zestawu - kawy i deseru. Sporadycznie jest to dozwolone, pod jednym warunkiem. Tuż po posiłku należy sięgnąć po kefir, migdały lub zielone warzywa, aby zahamować wyrzut glukozy. Można też pójść na długi spacer czy trening, który przyczyni się do spalania nadwyżki kalorii.

- Kefir, zielone warzywa, garść migdałów, inne źródło tłuszczu. Takie pokarmy spowolnią wyrzut glukozy i ochronią w ten sposób trzustkę. Innym sposobem jest aktywność fizyczna po kawie z ciastkiem, by uruchomić dodatkowe spalanie glukozy przez pracujące mięśnie – tłumaczy ekspertka.

Z jakimi dodatkami warto pić kawę?

Czym zastąpić cukier, jeśli nie lubimy cierpkiego smaku kawy? Dobrym pomysłem będzie cynamon, który nadaje kawie przyjemnego, korzennego aromatu. Dodatkowo, przyprawa reguluje poziomu cukru we krwi i wspiera pracę serca. Możemy wykorzystać zarówno wersję mieloną, jak i laskę cynamonu.

Kolejnym interesującym wyborem jest kakao, które obniża poziom cholesterolu i ciśnienia krwi, czyniąc kawę zdrowszą. Jest bogate w przeciwutleniacze - polifenole, które są ważne dla zdrowia człowieka. Kakao to również źródło wielu witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B, witaminy E i K, kwasu foliowego, magnezu, wapnia, fosforu, potasu i żelaza.

Możemy również wlać do kawy odrobinę napoju roślinnego np. mleka migdałowego. Płynny dodatek sprawi, że aromatyczny napój będzie delikatniejszy w smaku. To idealny wybór dla osób szukających niskokalorycznej i niskobiałkowej alternatywy dla mleka krowiego.

Dzięki witaminie E i przeciwutleniaczom, mleko migdałowe jest korzystne dla zdrowia i polecane w profilaktyce nowotworowej. Wysoka zawartość potasu czyni je także odpowiednim wyborem dla osób z nadciśnieniem i problemami sercowo-naczyniowymi.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

kawajedzenienapoje

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (8)