Najlepsza patelnia do smażenia? Trwała, bezpieczna i poręczna

Najlepsza patelnia do smażenia? Trwała, bezpieczna i poręczna

Najlepsza patelnia do smażenia? Trwała, bezpieczna i poręczna
Źródło zdjęć: © iStock.com
22.08.2018 12:25, aktualizacja: 22.08.2018 14:10

Obróbka żywności na patelni to szybki sposób na zaserwowanie ciepłego, aromatycznego i pożywnego dania. Jak znaleźć najlepszą patelnię do smażenia? Trzeba wziąć pod uwagę zarówno materiał, z którego została wykonana, jak i jej zastosowanie. Jedne patelnie świetnie radzą sobie ze smażeniem krwistych steków, inne są przeznaczone do przygotowywania ryb na minimalnej ilości tłuszczu. Nie bez znaczenia jest też rodzaj kuchenki. W rankingu patelni przodują takie marki, jak Gerlach, Ambition, Ballarini i Tefal.

Czym wyróżnia się najlepsza patelnia do smażenia?

Smażenie potraw to sztuka, która wymaga posiadania zarówno umiejętności, jak i odpowiednich narzędzi. Podstawą jest dobór patelni, która nie powinna zmieniać ani właściwości chemicznych, ani organoleptycznych (zapachowych, smakowych) żywności. Nie może również mieć negatywnego wpływu na zdrowie, co niestety wcale nie jest rzadkością w dobie zalewających rynek materiałów o toksycznych właściwościach (z zawartością kadmu i ołowiu)
. Dużym zagrożeniem dla organizmu są patelnie o nietrwałej powłoce, która po zarysowaniu zaczyna przepuszczać rakotwórcze cząsteczki. Trzeba uważać zwłaszcza na teflon, bo ten nie ma szans w starciu z ząbkiem widelca czy ostrzem noża. Uszkodzona patelnia teflonowa nadaje się tylko do wyrzucenia.

Dokonując zakupu patelni, warto myśleć perspektywicznie i stawiać na modele służące w kuchni przez lata. Należy zwracać uwagę przede wszystkim na jakość dna, ponieważ to ono decyduje o równomiernym nagrzewaniu patelni i skłonności do odkształcania się, które może być przyczyną porysowania kuchenki indukcyjnej. Za duży atut patelni należy uznać nieprzywierające dno o fakturowanej strukturze, bo takie do minimum zmniejsza wchłanianie tłuszczu. Duże znaczenie ma też rodzaj i kształt uchwytu. Musi być stabilny, ergonomiczny (dopasowany do kształtu dłoni) i odporny na działanie wysokiej temperatury. W kuchni trzeba mieć przynajmniej jedną patelnię z idealnie dobraną pokrywką i jedną do zadań specjalnych (wstawiania do lodówki, pieczenia w piekarniku, mycia w zmywarce).

Patelnia z powłoką ceramiczną

Dobra patelnia ceramiczna należy do niezbędnego wyposażenia kuchni w domu zamieszkiwanym przez alergików. Jest przyjazna zarówno dla zdrowia, jak i dla środowiska naturalnego, bo do jej produkcji nie wykorzystuje się toksycznych związków, a podczas umiejętnego smażenia nie wydzielają się żadne szkodliwe substancje. Co więcej, patelnia z powłoką ceramiczną nie przekazuje specyficznego aromatu ani posmaku potrawom, tak jak choćby patelnie żeliwne, aluminiowe, miedziane czy stalowe. Wśród najlepszych patelni do smażenia wykonanych z ceramiki wymienia się modele Gerlach Harmony Classic i Gerlach Natur z drewnianą rączką. Można ich używać na kuchence indukcyjnej, nie nadają się jednak do mycia w zmywarce.

Patelnia mineralna

Odporność na niszczące działanie zmywarki może (ale nie musi) wykazywać patelnia mineralna o powłoce granitowej albo marmurowej. Ten nowoczesny rodzaj naczynia do obróbki termicznej idealnie sprawdza się w duszeniu mięs i warzyw. Ma nieprzywierającą powłokę, dlatego sprzyja ograniczaniu ilości tłuszczu używanego podczas smażenia. Patelnia mineralna wyróżnia się na tle innych nie tylko funkcjonalnością (można ją włożyć nawet do piekarnika), ale również wyglądem. Struktura naturalnego kamienia świetnie wpisuje się w design nowoczesnej kuchni. Ponadto powłoka z kamienia jest łatwa w czyszczeniu i wykazuje bardzo dużą odporność na pęknięcia oraz zarysowania. Powłokę taką mają świetnej jakości patelnie Ballarini Cortina Granitium, a także Berlinger Haus z Forest Line.

Patelnia tytanowa czy granitowa?

Pod względem trwałości patelnię granitową porównuje się do tytanowej. Tę drugą bez obaw można jednak wkładać do zmywarki. Tytan pozwala cieszyć się tym wszystkim, co ma do zaoferowania teflon (możliwością smażenia na małej ilości tłuszczu, nieprzywieralnością, kompatybilnością ze wszystkimi rodzajami kuchenek, łatwością czyszczenia), lecz nie stwarza ryzyka wytarcia powłoki i uwalniania szkodliwych związków do żywności przygotowywanej na patelni. Do zakupu patelni tytanowej może zniechęcać jej cena. Jeśli wziąć pod uwagę koszt zakupu, bardziej opłacalnym rozwiązaniem jest patelnia granitowa. W powlekaniu tytanem specjalizują się tacy producenci, jak Gerlach, Barallini i SKK Titanium.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (9)
Zobacz także