Czy kuchenka indukcyjna jest zdrowa?
Kuchenki indukcyjne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż nie należą one do najtańszych urządzeń do gotowania, to na ich korzyść działa bezpieczeństwo, funkcjonalność, ergonomiczność i efektowny design. Wiele osób jest jednak sceptycznie nastawiona do płyt indukcyjnych, ponieważ ma wątpliwości, czy przygotowane na niej jedzenie jest zdrowe.
Jak działa kuchenka indukcyjna?
Płyta indukcyjna jest urządzeniem przeznaczonym do gotowania i stanowi ona alternatywę dla płyt elektrycznych (ceramicznych) i kuchenek gazowych. Płyta ta w szybkim tempie nagrzewa dno naczyń w głównej mierze za sprawą szybkozmiennego pola magnetycznego, które generowane jest przez specjalne cewki umieszczone w urządzeniu. W trakcie gotowania nagrzewa się jedynie pole grzewcze, a cała płyta pozostaje zimna, dzięki czemu istnieje zaledwie minimalne ryzyko poparzenia się w wyniku dotknięcia płyty. Co istotne, na płycie indukcyjnej można przygotowywać posiłki jedynie w specjalnych, ferromagnetycznych naczyniach, bowiem jedynie one podatne są na pole magnetyczne wytwarzane przez urządzenie. W trakcie procesu gotowania w naczyniach powstają prądy wirowe, które znacznie przyspieszają przygotowanie posiłków.
Zalety kuchenki indukcyjnej
Kuchenka indukcyjna jest obecnie najpopularniejszym typem urządzeń do gotowania. Jej największą zaletą jest ergonomiczność — dzięki indukcji można zaoszczędzić nawet 25% energii w porównaniu do standardowych płyt grzewczych. Oprócz tego płyta indukcyjna jest niezwykle bezpieczna. Wybierając ten typ urządzenia do gotowania, minimalizujemy ryzyko poparzenia, ponieważ w trakcie używania płyty nagrzewają się jedynie pola grzewcze, a pozostała część płyty pozostaje zimna. Na korzyść kuchenek indukcyjnych działa również czas przygotowywania potrawy. W porównaniu do kuchenek gazowych i płyt elektryczny proces gotowania trwa o kilka, a nawet o kilkanaście minut krócej. Wynika to przede wszystkim z maksymalizacji wykorzystania potencjału energii elektrycznej.
Płyta indukcyjna a zdrowie
Wiele osób rezygnuje z używania płyt indukcyjnych z obawy o swoje zdrowie. Faktem jest, że takie urządzenia jak: telefon komórkowy, laptop, komputer stacjonarny, lodówka, pralka, zmywarka czy wreszcie płyta indukcyjna wytwarzają pole magnetyczne, elektryczne i elektromagnetyczne. Przy czym należy podkreślić, że płyta indukcyjna, a dokładniej generowane przez nią pole magnetyczne, może być szkodliwe tylko wówczas, gdy będziemy używać kuchenki przed ok. 8 h dziennie przez dłuższy czas. Warto jednak podkreślić, że kuchenka indukcyjna może być niebezpieczna dla osób z rozrusznikiem serca, aparatem słuchowym. Dlatego też takie osoby powinny unikać indukcji i nie instalować jej w swoich domach. Oprócz tego należy pamiętać, by w pobliżu kuchenek indukcyjnych nie zostawiać przedmiotów magnetycznych, np. kart płatniczych, ponieważ mogą one ulec rozmagnesowaniu.
Jak gotować na indukcji — podstawowe zasady
W celu uskutecznienia procesu gotowania na indukcji należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Podstawą jest zakup odpowiednich naczyń — najlepiej na garnkach szukać oznaczeń, wskazujących, że można ich używać na indukcji. Garnki na indukcje mogą być wykonane: ze stali nierdzewnej, emaliowanego żelaza lub aluminium z ceramiczną powłoką. Oprócz tego przy wyborze garnków warto pamiętać o odpowiedniej średnicy dna naczynia.