Czy kuchenka indukcyjna jest zdrowa?
Kuchenki indukcyjne z roku na rok cieszą się coraz większą popularnością. Chociaż nie należą one do najtańszych urządzeń do gotowania, to na ich korzyść działa bezpieczeństwo, funkcjonalność, ergonomiczność i efektowny design. Wiele osób jest jednak sceptycznie nastawiona do płyt indukcyjnych, ponieważ ma wątpliwości, czy przygotowane na niej jedzenie jest zdrowe.
16.08.2018 10:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Jak działa kuchenka indukcyjna?
Płyta indukcyjna jest urządzeniem przeznaczonym do gotowania i stanowi ona alternatywę dla płyt elektrycznych (ceramicznych) i kuchenek gazowych. Płyta ta w szybkim tempie nagrzewa dno naczyń w głównej mierze za sprawą szybkozmiennego pola magnetycznego, które generowane jest przez specjalne cewki umieszczone w urządzeniu. W trakcie gotowania nagrzewa się jedynie pole grzewcze, a cała płyta pozostaje zimna, dzięki czemu istnieje zaledwie minimalne ryzyko poparzenia się w wyniku dotknięcia płyty. Co istotne, na płycie indukcyjnej można przygotowywać posiłki jedynie w specjalnych, ferromagnetycznych naczyniach, bowiem jedynie one podatne są na pole magnetyczne wytwarzane przez urządzenie. W trakcie procesu gotowania w naczyniach powstają prądy wirowe, które znacznie przyspieszają przygotowanie posiłków.
Zalety kuchenki indukcyjnej
Kuchenka indukcyjna jest obecnie najpopularniejszym typem urządzeń do gotowania. Jej największą zaletą jest ergonomiczność — dzięki indukcji można zaoszczędzić nawet 25% energii w porównaniu do standardowych płyt grzewczych. Oprócz tego płyta indukcyjna jest niezwykle bezpieczna. Wybierając ten typ urządzenia do gotowania, minimalizujemy ryzyko poparzenia, ponieważ w trakcie używania płyty nagrzewają się jedynie pola grzewcze, a pozostała część płyty pozostaje zimna. Na korzyść kuchenek indukcyjnych działa również czas przygotowywania potrawy. W porównaniu do kuchenek gazowych i płyt elektryczny proces gotowania trwa o kilka, a nawet o kilkanaście minut krócej. Wynika to przede wszystkim z maksymalizacji wykorzystania potencjału energii elektrycznej.
Płyta indukcyjna a zdrowie
Wiele osób rezygnuje z używania płyt indukcyjnych z obawy o swoje zdrowie. Faktem jest, że takie urządzenia jak: telefon komórkowy, laptop, komputer stacjonarny, lodówka, pralka, zmywarka czy wreszcie płyta indukcyjna wytwarzają pole magnetyczne, elektryczne i elektromagnetyczne. Przy czym należy podkreślić, że płyta indukcyjna, a dokładniej generowane przez nią pole magnetyczne, może być szkodliwe tylko wówczas, gdy będziemy używać kuchenki przed ok. 8 h dziennie przez dłuższy czas. Warto jednak podkreślić, że kuchenka indukcyjna może być niebezpieczna dla osób z rozrusznikiem serca, aparatem słuchowym. Dlatego też takie osoby powinny unikać indukcji i nie instalować jej w swoich domach. Oprócz tego należy pamiętać, by w pobliżu kuchenek indukcyjnych nie zostawiać przedmiotów magnetycznych, np. kart płatniczych, ponieważ mogą one ulec rozmagnesowaniu.
Jak gotować na indukcji — podstawowe zasady
W celu uskutecznienia procesu gotowania na indukcji należy przestrzegać kilku podstawowych zasad. Podstawą jest zakup odpowiednich naczyń — najlepiej na garnkach szukać oznaczeń, wskazujących, że można ich używać na indukcji. Garnki na indukcje mogą być wykonane: ze stali nierdzewnej, emaliowanego żelaza lub aluminium z ceramiczną powłoką. Oprócz tego przy wyborze garnków warto pamiętać o odpowiedniej średnicy dna naczynia.