Najlepsze mięso na rosół. Wrzuć do garnka zamiast udek

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków. Nie każdy jednak wie, co można zrobić, aby dzięki zmianie mięsa stał się bogaty w kolagen i wartości odżywcze. Zamiast udek czy skrzydełek, warto dodać do niego kurze łapki.

Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków
Rosół jest jedną z ulubionych zup Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

04.11.2024 | aktual.: 04.11.2024 15:35

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Większość osób nie wyobraża sobie niedzieli bez rosołu. To właśnie on stanowi najczęściej podstawę niedzielnego obiadu. Z mięsem, warzywami i makaronem, najlepiej domowym, jest nie tylko pyszny, ale i bardzo zdrowy. Aby był jeszcze lepszy, bogaty w kolagen i wartości odżywcze, warto dodać do niego jeden składnik. Są nim kurze łapki.

Kurze łapki tajemnicą najlepszego rosołu

Choć kurze łapki są w wielu krajach uznawane za rarytas, w Polsce budzą mieszane uczucia. W RPA czy Meksyku są jednak powszechnie dostępne na ulicznych targowiskach jako smaczna przekąska. Sekret ich popularności tkwi w bardzo wysokiej zawartości kolagenu, niezbędnego do młodzieńczej skóry i elastycznych stawów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurze łapki to jednak nie tylko kolagen. Ich składniki odżywcze obejmują także wapń, który wzmacnia siłę kości, współdziałając z witaminą C, która potęguje właściwości zdrowotne. Dieta bogata w kolagen wspomaga także odporność i procesy trawienne.

Jak przygotować rosół na kurzych łapkach?

Przygotowanie rosołu z kurzych łapek nie różni się znacznie od tradycyjnego bulionu. Drobne zmiany mogą jednak przynieść zaskakujące efekty. Najważniejsze jest to, aby kurze łapki pochodziły z dobrego i zaufanego źródła oraz były dokładnie oczyszczone.

Składniki na rosół z kurzymi łapkami:

  • 1 porcja rosołowa z kurczaka,
  • 400 g wołowiny na rosół,
  • 400 g kurzych łapek,
  • 5-6 marchewek,
  • 2 pietruszki,
  • 1 biała część pora,
  • 1/4 selera,
  • liście laurowe i ziele angielskie,
  • sól i pieprz ziarnisty.

Przygotowanie rosołu rozpoczynamy od dokładnego opłukania mięsa i ułożenia go w garnku. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do garnka. Wszystkie składniki zalewamy wodą. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie "na oko".

Garnek stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny, a następnie gotujemy bulion pod przykryciem oraz na wolnym ogniu ok. 3-4 godziny. W razie potrzeby uzupełniamy wodę. Przed podaniem rosołu wyjmujemy kurze łapki.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Komentarze (0)