Najlepsze produkty bogate w witaminę C, których powinno się jeść więcej wiosną

Wszyscy doskonale wiemy, jak bardzo ważna dla naszego zdrowia i układu odpornościowego jest witamina C. Nie ma prostszego sposobu, by dostarczyć jej jak najwięcej, jak spożywanie warzyw i owoców. Które produkty warto jeść codziennie?

Obraz

/ 10Czerwona papryka

Obraz
© 123RF

Wszyscy doskonale wiemy, jak bardzo ważna dla naszego zdrowia i układu odpornościowego jest witamina C. Nie ma prostszego sposobu, by dostarczyć jej jak najwięcej, jak spożywanie warzyw i owoców. Które produkty warto jeść codziennie?

Pokrywa 100 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Wyróżnia ją niska zwartość cukru i naturalna słodycz. Papryka jest doskonałym źródłem witamin: A, C, E, K i witamin z grupy B, minerałów: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i potasu oraz przeciwutleniaczy. Zawiera związek zwany luteiną, który odgrywa niebagatelną rolę w ochronie naszych oczu. Poprawia również stan skóry.

(mtr), WP Kobieta

/ 10Ogórki

Obraz
© 123RF

Jedzone zazwyczaj pod postacią mizerii warzywa, są również są świetnym źródłem witaminy C. Można przygotować z nich sałatki, soki, koktajle i okłady. Zielone warzywo zawiera 95 proc. wody, jest bogate w potas i redukuje dolegliwości żołądkowe. Ponadto doskonale wpływa na układ trawienny, usuwa z organizmu toksyny, działa moczopędnie, leczy choroby nerek, orzeźwia i gasi pragnienie. Warto dodać kilka plasterków ogórka do czystej wody.

/ 10Pomarańcze

Obraz
© 123RF

Oczywiście nie może zabraknąć na tej liście słodkich i soczystych pomarańczy, które są prawdziwą skarbnicą witaminy C. Pomarańcze pokrywają 60 proc. dziennego zapotrzebowania na wapń. Przygotuj z nich sałatkę, sok lub spożywaj jako przekąskę. Warto jednak unikać gotowego soku oraz nektarów, które zawierają dużo cukru i dzięki temu odpowiadają za wahania poziomu cukru we krwi oraz zwiększają masę ciała.

/ 10Marchew

Obraz
© 123RF

Jest doskonałym źródłem beta-karotenu, błonnika, magnezu i witaminy C. Spożywanie marchewki poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego, pomaga kontrolować poziom glukozy we krwi i wzmacnia oczy. Ponadto warzywo opóźnia procesy starzenia, ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne oraz pomaga walczyć z rakiem. Dobroczynne właściwości marchwi są nieocenione, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety.

/ 10Pomidory

Obraz
© 123RF

Kto nie lubi pomidorów? Codzienne spożywanie tych warzyw uzupełnia niedobory witaminy C. Nie brakuje w nich również błonnika, magnezu, wapnia, żelaza i manganu. Pomidory są cennym źródłem likopenu, który chroni nasz mózg, neutralizuje wolne rodniki i zwalcza stan zapalny. Dieta bogata w likopen redukuje ryzyko wystąpienia zwału serca, miażdżycy i zachorowania na raka.

/ 10Ananas

Obraz
© 123RF

Owoc również jest doskonałym źródłem witaminy C. Nie brakuje w nim także innych cennych składników odżywczych: błonnika, magnezu, żelaza, wapnia, żelaza, fosforu, manganu, witamin: A, z grupy B, kwasu foliowego i bromelainy, która poprawia procesy trawienne i działa przeciwzapalnie. Dzięki zawartości błonnika ananas wspomaga odchudzanie. Wyróżniają go bogate właściwości oczyszczające i lecznicze. Stosuje się go pomocniczo przy chorobach wieńcowych, alergiach, zapaleniach stawów, gojeniu ran i oparzeń oraz przy problemach trawiennych.

/ 10Sałata rzymska

Obraz
© 123RF

Jest cennym źródłem składników odżywczych. Jej liście kryją niesamowite bogactwo witaminy C (najwięcej spośród wszystkich sałat), a także szereg innych witamin: A, B, PP i minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, potasu i fosforu. Co ciekawe, sałata rzymska pomaga zwalczać depresję i poprawia samopoczucie. Warto po nią sięgać szczególnie wiosną, gdy nasz organizm potrzebuje najwięcej składników odżywczych.

/ 10Jagody

Obraz
© 123RF

Są niesamowitym źródłem witaminy C i cechują się niską zawartością cukru. Jeżyny, truskawki, jagody, maliny to prawdziwy zastrzyk witamin i przeciwutleniaczy. Jagody poprawią funkcjonowanie układu odpornościowego, systemu trawiennego, serca i mózgu. Pomagają nie tylko w odchudzaniu (przyspieszają metabolizm), ale przede wszystkim zapobiegają nowotworom i skutecznie walczą z wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Warto włączyć je do codziennej diety.

/ 10Biała rzepa

Obraz
© 123RF

Wiosną na naszych talerzach powinna królować również rzepa. Jest świetnym źródłem witaminy C i ma dużo korzyści zdrowotnych. Dzięki cennym wartościom odżywczym wzmacnia organizm i dostarcza mu witamin: A, C, PP, z grupy B i minerałów: magnezu, wapnia, żelaza, cynku, fosforu, potasu. Bardzo dobrze wpływa także na układ pokarmowy: pobudza trawienie i redukuje zaparcia. Szczególnie powinny po nią sięgać osoby zmęczone, osłabione i o niskiej odporności.

10 / 10Wiśnie

Obraz
© 123RF

Właściwości odżywcze i lecznicze wiśni znane są od dawna. Owoce są bogatym źródłem witamin (m.in. C), minerałów i przeciwutleniaczy. Istotną rolę odgrywają w profilaktyce przeciwnowotworowej, wspomagają pracę serca, leczą choroby układu moczowego i pomagają w procesie odchudzania. Ostatnie badania dowiodły, że są również świetnym środkiem na bezsenność.

Wybrane dla Ciebie

Chce wynająć swój dom. "Zima na Krecie to przepiękna wiosna"
Chce wynająć swój dom. "Zima na Krecie to przepiękna wiosna"
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
Miał myśli samobójcze. "Chwytałem za różaniec"
Jest żoną Rosjanina. Mówi, jak wojna wpłynęła na ich małżeństwo
Jest żoną Rosjanina. Mówi, jak wojna wpłynęła na ich małżeństwo
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
Skomentowała atak rosyjskich dronów. Wystarczył napis
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
59 lat pracy i taka emerytura. Otwarcie mówi o swoim budżecie
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Skończyła 76 lat. "Zostałam sama i gadam do siebie"
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Nie urodziła się w Polsce. Przez lata ukrywała swój akcent
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Jest na Karaibach. Tak komentuje sytuację z dronami nad Polską
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Remontował domy w "NND", ale nagle zniknął. Tak żyje dziś
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Była w wieży, gdy uderzył samolot. Cudem uniknęła śmierci
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę
Stanęła na ściance. Gdy się odwróciła, zrobiła furorę
Cudem ocalała z WTC. Później żałowała, że przeżyła
Cudem ocalała z WTC. Później żałowała, że przeżyła