Naleśniki z orzechami i czekoladą
Ozdobić rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami ze skórki pomarańczy.
10.03.2006 | aktual.: 27.03.2006 17:25
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju
- 1 pomarańcza
- 15 dag orzechów włoskich
- 15 dag czekolady mlecznej
- 100 ml śmietanki
Mąkę wymieszać z mlekiem, jajkami, solą i olejem, tak by powstało gładkie ciasto naleśnikowe o konsystencji dość gęstej śmietany,
na patelni usmażyć cienkie naleśniki, układać je w stos jeden na drugim,
pomarańczę dokładnie wyszorować, sparzyć wrzątkiem, ze skórki powycinać cienkie wiórki,
orzechy przebrać, drobno posiekać,
w gorącej kąpieli wodnej rozpuścić 3/4 czekolady, wymieszać ze śmietanką, dodać orzechy oraz miąższ z pomarańczy, podgrzać,
ciepłą masą smarować naleśniki, każdy zwinąć w cienki rulon, ułożyć na talerzu,
ozdobić pozostałą rozpuszczoną czekoladą, posypać wiórkami ze skórki pomarańczy.